Ulla Jepsen
Foto: Ricky John Molloy, Thomas Andersen og Frederikke Heiberg Få råd til dine drømme.

Investering og skilsmisse

"Det har været muligt for mig at rejse steder, de færreste alenemødre har råd til"

Hvis du vil have råd til at rejse, købe nyt tøj eller kunne gå ud og spise, når du går på pension, så skal du i gang med at investere dine penge. Heldigvis er det slet ikke så kompliceret.

Ulla Jepsen begyndte at investere, da hun blev skilt. Det gav hende mulighed for at rejse med sine børn til Fjernøsten, købe sommerhus og sende sine børn et år til udlandet.

– Jeg begyndte at investere, da jeg blev skilt for 10 år siden. Jeg og min daværende mand havde drevet virksomheder sammen i 13 år, hvor vi havde knoklet som gale. Men under bodelingen måtte jeg arbejde hårdt for at få min halvdel, så jeg følte derfor, at jeg havde arbejdet dobbelthårdt for de penge. Derfor skulle de ikke bare ind og stå på min konto, men ud og ”arbejde” og blive mere værd.

LÆS OGSÅ: Fremtidsforsker: "Du bliver ikke rig af at gå på arbejde, så gør dette i stedet"

– Jeg sad i en dyr lejlighed midt i København, og jeg ville ikke have, at mine børn skulle flytte, fordi jeg ikke havde råd til at blive boende. Jeg ville heller ikke være så økonomisk presset, at jeg blev nødt til at flytte sammen med en ny mand for at få økonomien til at hænge sammen. Jeg er uddannet journalist og vidste, at nogen gange havde jeg korte ansættelser, så min økonomi skulle kunne tåle, at jeg i perioder blev arbejdsløs.

– Jeg gik ind på aktiemarkedet under finanskrisen, da det hele kostede det halve. Jeg anede ikke noget om investering, men jeg begyndte at interesse mig for det. Jeg snakkede med min bank, researchede og gik på kurser i Dansk Aktionærforening, så jeg var ordentligt klædt på og bedre kunne forstå dynamikkerne på aktiemarkedet.

– Generelt tjener jeg rigtig gode penge, når jeg følger de kloge hoveders råd og køber kedelige ting som betonelementer, medicinal eller Rockwool aktier, men jeg tillader også mig selv at købe det, jeg kalder ”casinoaktier”. Det er ca. 10 procent af mine investeringer, jeg satser på vilde ting. Penge, jeg kan tåle at tabe, hvis det går galt. For eksempel satsede jeg og købte Canopy Growth-aktier for et år siden. De sælger pot og medicinsk marihuana, og aktien er steget voldsomt siden. 

LÆS OGSÅ: 4 tips til at få råd til dine drømme: "Jeg har dyre vaner, men de skal også finansieres"

– I dag, ti år efter jeg startede med at investere, har jeg mere end fordoblet min formue. Jeg har kunnet starte en børneopsparing, der gør, at når mine børn flytter hjemmefra, så har de til udbetaling på en lejlighed. Det har været muligt for mig at blive i min lejlighed, opretholde min levestandard, have råd til at sende mine børn et år til udlandet på high school, købe ny bil, få nyt køkken og sommerhus og tage mine unger på rejser til Japan, Ecuador og Indonesien. Steder, som de færreste alenemødre har råd til. Men fordi jeg investerede og ventede nogle år med at bruge af mit afkast, har jeg nu råd til at leve godt.

Ulla Jepsen, 50 år

  • Seniorkommunikationskonsulent i EFK Danmarks Eksportkedit.

Ulla Jepsens råd til dig, der gerne vil i gang med at investere

  1. Klæd dig selv ordentligt på, og sæt dig ind i tingene. Min bedste investering har været at melde mig ind i Dansk Aktionærforening, der laver investeringskurser for begyndere. Men der er også banker, der laver webkurser.
  2. Lad være med at følge trenden blindt. Vær kildekritisk i forhold til dem, du lader dig inspirere af. Følger du råd fra en 21-årig daytrader eller en professionel med mange års dokumenteret investeringssucces?
  3. Hvis du ikke forstår virksomhedens produkt eller forretningsmodel, så lad være med at investere. Spørg dig selv, om det er en sund og veldrevet virksomhed med historisk vækst, og om de sælger et produkt, der er et voksende marked for, som for eksempel høreapparater eller sukkersygemedicin.
  4. Vær ydmyg. Lad være med at tro, at du er klogere end markedet og de professionelle investorer, bare fordi du har været heldig og har ladet dig inspirere til at vælge et par aktier, der er steget meget.
Se, hvad vi ellers skriver om: Karriere og Job