Louise Fredbo-Nielsen
SPONSORERET indhold

Fremtidsforsker: "Du bliver ikke rig af at gå på arbejde, så gør dette i stedet"

Hvis du vil have råd til at rejse, købe nyt tøj eller kunne gå ud og spise, når du går på pension, så skal du i gang med at investere dine penge. Heldigvis er det slet ikke så kompliceret.

Af: Cille Lewinsky Foto: Ricky John Molloy, Thomas Andersen og Frederikke Heiberg
19. mar. 2018 | Livsstil | ALT for damerne

Forestil dig det her scenarie: Du er så god til at spare op, at du har råd til at tage familien med på en lang rejse. Måske kører I ned gennem Europa i en autocamper, tager på backpack-rejse i Sydamerika eller kører tværs gennem USA. Eller måske bygger I huset om eller holder en stor fest. Mulighederne er mange, og kun I bestemmer.

Lyder det urealistisk?

Så tænk igen.

Læs også: Kære kvinde: ”Hvis du ikke investerer dine penge, BLIVER de mindre værd”

Vejen er ikke at puge småpenge sammen på lønkontoen, du skal tænke stort og begynde at investere. I hvert fald hvis du spørger Louise Fredbo-Nielsen, fremtidsforsker og forfatter til bogen "Sæt kursen". Hendes mission er at få flere af os kvinder til at sætte ord og billeder på vores drømme i håbet om, at vi begynder at tage stilling til og interesse os for vores økonomi og pension. For undersøgelser viser, at 7 ud af 10 kvinder hellere vil tale om deres sexliv end om økonomi – og det bekymrer Louise Fredbo-Nielsen.

"Det er et tabu blandt mange kvinder at tale om investering og aktier. Mange af de højtuddannede karrierekvinder, skolelærere og sygeplejersker, jeg har talt med gennem tiden, tror ikke, at investeringer er noget for dem og har et billede af, at den typiske investor er en mand med gråt hår og mørkt jakkesæt. Mange betragter investeringer som noget grådigt, farligt, hvor man taber alle sine penge, når aktiemarkedet crasher. Men det gør man kun, hvis man sælger sine aktier," siger Louise Fredbo-Nielsen

Gennem de senere år er flere og flere investeringsnetværk for kvinder blomstret op på både de sociale medier og i foreninger. Alligevel mener Louise Fredbo-Nielsen ikke, at vi kvinder tænker nok over, hvad vores økonomi betyder for vores fremtid og liv.

"De fleste statistikker viser, at vi sparer langt mindre op end mændene, samtidig med at vi lever længere end dem. Mange kvinder tænker heller ikke på, at når de går på barselsdagpenge, indbetaler de ikke til deres pension, og det er altså mange penge, de går glip af! Det er virkelig problematisk. Vi taler så meget om ligestilling, men hvis vi vil have ligestilling, må vi også tage hånd om vores egen økonomi," siger Louise Fredbo-Nielsen.

Du bliver ikke rig af at gå på arbejde

Selv havde hun ingen forstand på investeringer og aktier, da hun begyndte at investere for lidt over tre år siden. Faktisk stod det så slemt til med Louises egen økonomi, at hun måtte låne penge af sin hårdtarbejdende mor for at udfylde det hul, hun efterhånden havde gravet sig dybere og dybere ned i.

"Jeg var nået til et punkt, hvor jeg stod i Kødbyen og drak kulørte drinks med røde tal på bankkontoen. Jeg følte, at penge var lidt onde. De var sådan nogen, der aldrig rigtig var der. Jeg havde ondt i maven, når jeg loggede ind på min konto, for jeg havde ikke styr på, hvad der stod. Hver gang jeg fik en rudekuvert blev den skubbet ind under en bunke magasiner. Men stille og roligt indså jeg, at det ikke holdte, særligt da jeg mødte min kæreste, Christopher. Der ændrede alt sig. Jeg synes, at det var pinligt og totalt kliché, at det var min kæreste, der ejede vores lejlighed, at jeg tjente mindst og havde en meget mindre pensionsopsparing end ham."

"Jeg satte mig for at lære alt om penge. Jeg googlede, hvad en obligation var, og hvor man kunne købe en aktie. Jeg indså, at penge og investeringer er noget, vi kvinder godt kan lære, og som er drønnødvendigt at tage stilling til. Det handler om at skabe det liv, vi hver især gerne vil leve. Du bliver ikke rig af at gå på arbejde og bruge alle de penge, der går ind på kontoen."

LÆS OGSÅ: Annette Heick: Jeg misunder mænd for at have denne evne

Louise Fredbo-Nielsen mener, at investeringer er for alle. Faktisk er den største risiko, man kan tage, ikke at gøre noget ved sine penge, siger hun.

"Hvis man bare sætter sine penge ind på en bankkonto, ved man med sikkerhed, at inflationen udhuler dem. Det betyder, at de bliver mindre værd, så hvis du sætter 50.000 ind på en opsparing i dag, kan du godt regne med, at du kan få meget mindre for de penge om nogle år. Og det er en skam!"

Anbefalet til dig