Michael Robak

Michael Robak om expat-livet

Kære Robak: “Min mand vil gerne flytte til USA”

Min mand får måske mulighed for at ­arbejde i USA, men jeg er nervøs for, hvad det vil gøre for vores forhold og vores små børns trivsel. Hvad gør jeg? Læs svaret fra Go’morgen Danmark-vært Michael Robak, der hver uge tager stilling til livets små og store dilemmaer.

Kære Robak,
Min mand og jeg er meget glade for hver vores jobs. Min mand har altid haft en drøm om at arbejde i udlandet – helst i USA, men det har aldrig stået højt på min liste. Nu kan det være, at muligheden kommer for ham, men jeg er i syv sind, for vi har tre dejlige små børn sammen. På den ene side tænker jeg, at det er en kæmpe mulighed for os til at få en oplevelse sammen som familie, men jeg er også usikker og nervøs – særligt fordi børnenes trivsel betyder alt for mig. Vores ældste datter er lige startet i skole, og de små er først ved at lære det danske sprog rigtig godt. Vil det være for hårdt for dem, og er det amerikanske samfund ikke meget anderledes end det danske med vores fine værdier? Og hvad vil det betyde for vores forhold, at han drøner derudad med job (og sikkert først er hjemme langt ud på aftenen), mens jeg sætter mit arbejdsliv på standby for at være der for børnene. Kan jeg overhovedet tillade mig at sige nej?
Kærlig hilsen Sine

Kære Sine,
Selvfølgelig kan du sige nej. Den slags store beslutninger skal man være to om. Men jeg synes, at du skal sige ja. Hele familien får en enestående mulighed for at få en oplevelse for livet, og dine børn får en kæmpe gave: De ­bliver tosprogede og får samtidig et indgående kendskab til en ny og spændende kultur. Det er da fantastisk!
Samtidig forstår jeg godt alle ­dine bekymringer. En af mine meget ­gode venner er flyttet til USA for et par år siden, og det er hårdt at rykke til et helt fremmed land – skulle jeg hilse og sige. Men meldingerne derovrefra er også positive. ­Skolesystemet er anderledes, men godt, og mange steder er de dygtige til at integrere børn fra et "fremmed land". USA er et indvandringsland, derfor er amerikanerne både åbne, venlige og imødekommende. Det vigtigste bliver, at du og din mand får lavet nogle meget klare aftaler om, hvordan jeres hverdag skal se ud derovre, så du ikke ender som en overmoden og frustreret au pair-pige for din travle karrieremand. Der er forskel på, om arbejdstiden er 40 eller 60 timer om ugen. Jeres snak skal være meget konkret. Der er sikkert en masse ting, I ikke kan ­svare på, men tal grundigt om så meget som muligt, og lad dig ikke spise af med svar som: " Det ser vi på, når vi kommer derover..." Det er vigtigt, at han forstår, at I er en hel familie, der rejser af sted.

LÆS OGSÅ: Kære Robak: “Min mand vil have vores lille datter ud af dobbeltsengen”

LÆS OGSÅ: Kære Robak: “Jeg har prøvet ALT for at få liv i vores sexliv”

LÆS OGSÅ: Kære Robak: “Skal jeg give min søn en elguitar?”

Skriv til Robak

Har du brug for en mands blik på en udfordring i dit liv, så skriv til brevkassen. Robak giver gode råd om dagligdagens dilemmaer og svarer på store og små spørgsmål om børn, kærlighed, parforhold, arbejdsliv og andet, du går og tumler med.

Skriv til Michael Robak på brevkassen@altfordamerne.dk

Alle breve bliver anonymiseret.

Michael Robak

Michael Robak er 47 år og har en datter på 12 og en søn på 20 år. Han er skilt og har en kæreste. Robak er vært på TV 2-programmet Go'morgen Danmark, forfatter og foredragsholder. Tidligere klummeskribent på ALT for damerne, hvor hans tankevækkende klummer altid blev delt, rost og diskuteret på Facebook.

Se, hvad vi ellers skriver om: Michael Robak