Mette Marie Lei Lange
Foto: Peter Nørby

Et anderledes netværk

Kvinden bag Ladylogen: “Vi gav hinanden highfives i stedet for kattekløer”

Da Mette Marie Lei Langes veninder fik kærester, skaffede hun sig en gruppe gå i byen-veninder.

Der er langt fra den lille landsby Mommark på det østlige Als til Gunbritts frisørsalon i det indre København, hvor Mette Marie Lei Lange under dagens interview får bleget det brune hår nogle toner lysere. I 2001 rykkede hun til hovedstaden, og de fleste weekender blev tilbragt på spillestedet Vega.

− Malet lidt stramt op gik jeg med de samme to veninder i byen hver weekend, men da vi var i midttyverne, fik de begge kærester. De var ligesom blevet sat, det var jeg ikke, og jeg var altså ikke færdig med at gå i byen.

Hvad gør man så, når veninderne hellere vil ligge i ske med kæresten i weekenderne end ud i nattelivet? Mette Marie begyndte at indsamle mailadresser på kvinder, hun mødte ved forskellige arrangementer og fortalte, at hun havde i tankerne at starte et socialt netværk.

− Det var skægt at møde nogle, som var det samme sted i livet rent aldersmæssigt, og høre, hvad de havde at sige om ting. I slutningen af februar sendte jeg en mail om, at vi holdt den første middag i starten af marts: Man betaler selv, og så ser vi, hvor mange der kommer.

LÆS OGSÅ: Nicoline tog et vildt karriereskift: Fra Stella McCartney til verdens mest usexede produkter

Ikke på Mærsk-måden
Til den første middag med madklubben dukkede fem kvinder op: Mette Maries søster, hendes bedste veninde, to nye bekendtskaber og hende selv. Men anden gang var de 15, og tredje gang var de 25. Netværket mødtes den første lørdag i hver måned, hvor kvinderne under middagene byttede plads under hver ret.

− Jeg kaldte netværket Ladylogen. Vi var der for hinandens skyld, og folk var meget åbne og også forskellige. For eksempel kunne lægen sidde og ­snakke med poledanceren en hel aften. Og folk var supergode til at tage fat i ­hinanden efter en logeaften og samarbejde og hjælpe hinanden ved siden af.

Man var venner i det små, det hed sig ­ikke, at man var all or nothing.

− Det var netværk med stiletter på og drinks i hånden. Vi festede jo helt vildt. Det var ikke et netværk på et Mærsk Mc-Kinney Møller-agtigt plan. Men nogle af damerne arbejdede altså hos Mærsk. Andre var advokater, børnelæger, skuespillere, designere, selvstændige og meget andet. Det var en spraglet flok, og tanken om, at kvinder kan være nogle kællinger over for hinanden, ­ville vi til livs: Vi gav hinanden highfives i stedet for kattekløer. Ting blomstrer jo, når man griner sammen, og så får man skabt positive associationer. Man får lyst til at fortsætte den gode stemning og hjælpe hinanden.

Ladylogen startede Mette Marie, da hun var studerende. Som færdiguddannet sendte hun en mail til logemedlemmerne om, at hun nu søgte arbejde. Det førte til et job som digitalredaktør på Elle.

− Jeg anede ikke engang, at der var noget, der hed digitalredaktør, siger hun.

Under sin barsel for to år siden oprettede hun for sjov en blog og fik en dag fortalt, at det faktisk er noget, nogen lever af. Arbejdet på Elle blev sagt op.

− Efter min barsel skulle jeg så finde ud af, om bloggen var stærk nok, eller om jeg skulle finde et andet arbejde. Og der tænkte jeg, at mit netværk var stærkt nok. Så hvis ikke bloggen holdt, ­havde jeg en tyrkertro på, at der var nogen, som ville ansætte mig inden for kommunikationsbranchen – den ville jeg ikke have, hvis jeg stadig boede i Mommark og ikke havde det netværk.

I 2013 lukkede Ladylogen efter seks år. Mette Marie havde rundet de 30, var selv blevet gift og havde ikke det ­samme festgen længere. Fra frisørstolen hos Gunbritt tænker hun tilbage på dengang.

− Vi var unge, og vi havde lyst til at drikke drinks og gå i byen. Alle var dullet op til loftet, og det var for hinandens skyld. Det handlede ikke om at have noget på agendaen, så man kunne lykkes med sit arbejde. Det var bare let's see what happens – og så skete der bare rigtig meget.

Mette Maries bedste råd om netværk
● Tro aldrig, at folk ikke kan bidrage til noget, bare fordi de befinder sig et andet sted i livet eller på rang- eller karrierestigen.
● Bland dig med så mange forskellige typer mennesker som muligt, hvis du virkelig vil inspireres og netværke.
● Du skal aldrig pisse nedad eller tro, du er den klogeste i lokalet. Man møder aldrig kun folk én gang, og der kan ske meget på kort tid.

LÆS OGSÅ: Sådan gik Sara fra at være receptionist til blogger

LÆS OGSÅ: Dit netværk er større, end du tror - men tør du bruge det?

LÆS OGSÅ: Kvinder mangler realistiske lederrollemodeller

Mette Marie Lei Lange, 34

Uddannet i kommunikation og psykologi fra Roskilde Universitet. Har tidligere været digitalredaktør på Elle og i et par år også på IN. Siden 2014 har hun drevet fuldtidsbloggen Twinpeaks.dk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Karriere