Sara Jin Smidt

Foto: Peter Nørby

Sara Jin Smidt fra HealthySkinnyBitch

Sådan gik Sara fra at være receptionist til blogger

Som fitnessinstruktør fik Sara Jin Smidt fik karrierehjælp fra et uventet netværk: sine træningshold.

Inden 29-årige Sara Jin Smidt kan sætte sig på cafestolen, må hun lige af med sin lidt alsidige oppakning: skuldertasken, computertasken og træningstasken. Da hun for omkring 10 år siden søgte arbejde som receptionist i et fitnesscenter, havde hun ikke ligefrem forestillet sig, at hun en dag skulle starte sin egen blog, stå som kostekspert på "Go'morgen Danmark" og skrive om sundhed til modemagasinet ­Elle og iForm. Men hun startede altså bag skranken i et fitnesscenter og uddannede sig efterhånden til fitness-instruktør.

− Jeg har vel efterhånden været instruktør i ti år, og på mine træningshold er der opbygget en fast gruppe – en slags klub, hvor en del piger kommer meget regelmæssigt. Mange af pigerne har jeg kendt, siden dengang de ikke anede, hvad de skulle lave, og til nu, hvor de har afsluttet uddannelser og nogle fået børn. På den måde følger jeg ret godt med, og derigennem får jeg på en underlig måde skabt et netværk.

− Det giver en helt anden tillid og sparring, at jeg også deler noget af mig selv med pigerne på mine træningshold. Jeg synes måske, de her opstillede netværk: "nu netværker vi", er lidt fjollede. Til træningen mødes vi jo om noget, vi er fælles om. Det er ikke et netværk for netværkets skyld.

Sara lægger et stort engagement i det at være fitnessinstruktør – og mere til.

− Der skal ikke være stor afstand mellem instruktør og deltagere, siger hun.

Det er nemlig vigtigt, at folk får en tilknytning til holdene – og til hende. På den måde vil de lige så gerne Sara den anden vej:

− Da jeg startede min blog, var der virkelig mange af de piger, jeg trænede, som delte det på deres Facebook – og derfra blev det så delt videre til endnu flere. Lige pludselig har man jo et netværk.

Gebærde sig i andre brancher
Da Sara sprang ud som blogger, ­anede hun ikke særlig meget om blogs. Som mange andre uden for den verden havde hun aldrig hørt om hverken templates eller Wordpress. Hun købte bare et domænenavn, for det, havde en af hendes venner fortalt, var en god ide.

− Relativt kort tid efter, jeg havde oprettet bloggen, blev jeg kontaktet af blogger Laura Lawaetz, som tidligere har trænet på mine fitnesshold. Vi lavede et samarbejde omkring et træningsforløb – og det var jo en kæmpehjælp, for hun har blogget i mange år.

Derfra voksede bloggen støt. Laura ­Lawaetz, der arbejder på Elle, hev Sara med derind, og det endte med, at hun begyndte at freelance for bladets sundhedssektion. Efterhånden bød flere muligheder sig til på grund af bloggen. Da hun blev kontaktet af Nordisk Film, faldt hun i snak med ernæringsekspert Christian Bitz, som lavede "Go'morgen Danmark", han skulle blive en god sparringspartner.

På spørgsmålet om hvorvidt hun dengang for ti år siden, da hun startede som receptionist i Fitness dk, havde forestillet sig, at hun ville befinde sig i den udvidede løbebane, som hun er i i dag, griner hun højt:

– Jeg havde aldrig tænkt, at jeg skulle være blogger eller være så meget i
modebranchen, som jeg er nu. Jeg er jo på en eller anden måde i modebranchen, uden overhovedet at være det – om det lige bliver navy blue eller pink, der ­bliver næste års farve, det aner jeg ­ikke ­noget om. Men man bliver jo glad og smigret, når man føler, man kan hjælpe: Jeg ved ikke særlig meget om mode, men jeg ved en masse om træning, faste balder og cellulitis. 

Saras bedste råd om netværk
● Vær dig selv, selvom det lyder meget klicheagtigt.
● Lad være med at tænke så meget over, om du bliver udkonkurreret eller holde igen med dine ideer af frygt for, at nogen stjæler dem.
● Del dine erfaringer, også dine op- og nedture. Det er jo der, man oplever, at rigtig mange af ens medmennesker, kollegaer, veninder og familie har oplevet noget lignende. De har måske begået nogle fejltagelser, som man ikke selv behøver at begå.

LÆS OGSÅ: Dit netværk er større, end du tror - men tør du bruge det?

LÆS OGSÅ: Kvinder mangler realistiske lederrollemodeller

LÆS OGSÅ: ”Der er ingen begrænsninger. Det er kun mig selv, der afgør, hvordan det her ender.”

Sara Jin Smidt, 29

Kandidat i Human Nutrition fra Københavns Universitet. Hun er fitnessinstruktør og uddannet fra instruktøruddannelsen FISA. Derudover fungerer hun som freelanceskribent på Elle og Iform og har optrådt som kostekspert i ”Go’morgen Danmark”. Sara Jin Smidt har bloggen Healthyskinnybitch.dk og er desuden blevet ny chefredaktør for FitLiving.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sara Jin Smidt, Healthy Skinny Bitch, Karriere og Job