Pictures

Foto: Getty Images Min bror afviser mig, hver gang jeg prøver at opsøge ham, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min bror har slået hånden af mig

Min bror vil ikke snakke med mig, og jeg ved ikke hvorfor. Jeg har prøvet at opsøge ham flere gange, men han afviser mig hver gang, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Min bror vil ikke snakke med mig, og jeg ved ikke hvorfor. Jeg har prøvet at opsøge ham flere gange, men han afviser mig hver gang, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om at blive afvist af et nært familiemedlem

Jeg skriver, da jeg har brug for at vende et par ting med andre udenforstående. Min lillebror, der er 60 år gammel, slog for nogle år siden meget pludseligt hånden af mig, uden at jeg fik og stadigvæk ikke kan få en forklaring på, hvad der ligger til grund for hans afvisning. Jeg mener ikke at have gjort noget, der kan retfærdiggøre dette, og alle mine forsøg på at få en plads i hans liv, er siden slået fejl.

Vi havde ellers været ret tætte. Jeg havde hjulpet ham en hel del, men pludselig i 2011 begyndte han med ikke at besvare mine henvendelser. Jeg skrev en sms til ham, jeg ringede, og jeg forsøgte på anden måde at få kontakt, men han svarede ikke. Han kom en dag ind på en café, hvor jeg sad og drak kaffe, her hilste han ikke, da han ankom med nogle venner, men jeg ved, at han så mig.

LÆS OGSÅ: Min søster har stjålet hele arven efter vores mor

Her tidligere på året tog jeg så selv ud til ham med en gave, fordi jeg jo vidste, at han havde haft rund fødselsdag. Jeg mødte ham ude på vejen, hvor han sagde, at han ikke havde tid, alligevel fik jeg ham overtalt til, at vi kunne mødes senere. Det gjorde vi så, men det blev ikke noget rart møde. Han var i forsvarsposition fra starten, og jeg fornemmede, at han ikke ønskede denne samtale. Vi snakkede længe frem og tilbage, uden at jeg fik noget reelt svar på, hvad jeg havde gjort, siden han behandler mig, som han gør. Vi blev så i stedet enige om at starte på en frisk. Nu er der gået syv måneder, hvor han igen ignorerer mig og alle mine henvendelser. Det er derfor mit håb, at du har en slags værktøj til, at jeg kan komme videre i mit liv. Jeg har tidligere fået hjælp fra en hypnotisør i anden sammenhæng, men jeg ved ikke, om det kan være en løsning? Under alle omstændigheder er uvidenheden om, hvad jeg har gjort, siden han ignorerer mig, forfærdelig.

Vibeke Dorph råder til at bede om en ærlig forklaring

Når jeg gennemlæser din her stærkt forkortede mail, så kan jeg forstå, at du har gjort en masse forsøg på at komme din bror nærmere uden held. Du har derfor en klar oplevelse af, at han ikke ønsker dig i sit liv, men du ved stadigvæk ikke hvorfor. Her forstår jeg ikke, hvorfor du ikke for længe siden har taget tyren ved hornene og krævet et klart svar fra din bror på, hvorfor han afviser dig. Det kan han jo have sine helt egne grunde til, gode som dårlige, men jeg tror, at det vil være vigtigt for dig at kende til dem for, at du selv kan komme videre. I stedet for at opsøge din bror fysisk, så vil jeg foreslå dig, at du sender ham en mail, sådan som du har gjort det til mig. Her skal du ikke blande alle mulige følelser som skyld, skam og søskendeskab ind i det, men blot være helt nøgtern. Du skal ganske enkelt skrive til ham, at du er forvirret over hans afvisning, og at du nu bliver nødt til at vide helt præcis, hvorfor han afviser dig og tilføje, at du til fulde vil respektere hans ord, hvis blot han vil give dig en ærlig forklaring.

LÆS OGSÅ: Søskende-konflikt: Jeg er bange for, at jeg har skabt ufred i familien

Hører du alligevel ikke fra ham, eller insistere han på, at I ikke skal ses, ja, så siger det jo mere om ham end om dig, og så må du acceptere, at han er sådan og selv komme videre derfra. Her tror jeg ikke, at der er brug for hypnotisører eller andet. Her tror jeg, at du skal arbejde på at finde det nærvær og samvær, som du søger hos din bror, hos nogle andre mennesker, der vitterligt også gerne vil dig. Find ud af hvad det præcist er, du savner hos din bror og opsøg så det så hos nogle andre mennesker, for du kan nu engang ikke tvinge din bror til samvær, hvis han ikke ønsker det. Til gengæld kan du søge og skabe det nærvær, du savner med ham, sammen med nogle andre. For det er heldigvis set mange gange før, at gode venner kan erstatte og til fulde opfylde de behov, ens egen familie ikke kan eller vil leve op til.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv