Stephanie Caruana
SPONSORERET indhold

Ode til den ordentlige mand

Når kønsdebatten og kommentarsporerne raser, så kan man måske spørge: Hvor er alle de gode mænd? Tættere på end du måske aner.

Af: Stephanie Caruana
23. aug. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

KLUMME: Når mine klummer kommer online eller bliver 'genudsendt', så deler jeg dem på min Facebook-væg. Sådan lidt 'se mig, jeg er på ALT.dk, hvor cool er det lige?'. Totalt ananas i egen juice. Men altså, jeg synes faktisk, det er dejligt og ret vildt rent faktisk at have en platform, hvor jeg kan skrive om kvindeliv, ud fra hvordan den slags ser ud hos mig og givetvis hos andre kvinder. Sådan er det jo med klummer. Man tager et eller andet personligt og breder det ud, så det forhåbentligt er interessant for andre.

Men, uha, når jeg skriver om mænd, og deler på min væg, så falder der brænde ned. Fra mænd. Mens 117 damer alle ved, hvad jeg mener, når jeg skriver om underlige og dårlige tilbud om at knalde, eller om at det bare nogle gange er rart med en udstrakt hånd og et beroligende 'den klarer jeg', så bliver visse mænd mere end indebrændte, taler om kvinders krævementalitet på den ene side og 'krænkelseskulturen' på den anden side. Den samme mand kan mene, at kvinder har alenlange lister af krav til mænd som er umulige at leve op til, og samtidig mener de, at vi bliver drønfornærmede, hvis man(d) formaster sig at lægge an på os. Og. Så. Videre.

Jeg har omtrent opgivet at diskutere med disse bitterpikkede typer. Dels fordi det simpelthen ikke virker til at sive ind hos dem, at jeg skriver om én ting, og de debatterer en anden. Dels fordi de sådan set virker ligeglade med at høre om, hvordan kvinder opfatter ting, de vil bare at køre fordomme af. Ingen har ringet dem op, men det skal ikke forhindre dem i at tage bladet fra munden og fortælle én, hvor forkert man er på den, alt sammen fordi lige præcis de er uenige.

Denne klumme skal ikke handle om dem. Jeg ved godt, at disse mænd muligvis bliver endnu mere bitre af at blive ignoreret, men jeg kan simpelthen ikke påtage mig det ansvar. Tough titty, som man siger.

LÆS OGSÅ: Da jeg matchede med to kendte mænd på en dating-app

Næ, denne klumme skal hylde Den Ordentlige Mand. Ham, der tager ansvar, også for sig selv. Ham, der holder en i hånden, når filmen er uhyggelig. Ham, der ikke bliver skræmt, og slet ikke af stærke kvinder. Som ikke synes, det er sært, at man har haft andre mænd før ham. Ham, der lader én tale ud, også når han ikke interesserer sig for emnet. Som godt kan være uenig med én, men ikke føler sig personligt fornærmet. Ham, som godt kan finde ud af at sige til og fra. Som får andre til at føle sig godt tilpas, og som viser, at han holder af. Sådan en mand, der vil blæse på, hvad andre mener, at en rigtig mand er. Som holder ord. Er begejstret og lydhør. Som synes det er okay, at man stopper op og tager billeder, når man er på date - men ikke nødvendigvis af hinanden, bare fordi man er sådan en, der elsker at tage billeder. Som kan rumme forskellighederne. Som får en til at føle sig helt særlig, når han ser på én. Og når han rører én. Som ikke sårer, heller ikke uden at ville det.

Som godt bare kan finde ud af at sidde og læse, mens jeg får denne klumme færdig. Sådan en mand sidder i min stue lige nu, tænk engang.

Og tænk, hvis jeg aldrig havde mødt så mange gode mænd før ham. Kammerater, lærere, kærester. Min far, som jeg gerne ville have kendt bedre. Mine børns far. Min søn, som engang bliver en god mand. Så ville jeg ikke sætte nær så stor pris på mænd som ham.

LÆS OGSÅ: Flyv, sagde han og gik. Jeg faldt

Og disse ordentlige mænd ville sandsynligvis være blevet gode mænd, uanset hvad. Men de har mødt nogle mennesker, både mænd og kvinder, der har gjort dem til de mænd, de er. Og som har gjort dem i stand til at sætte pris på de kvinder, de har mødt. De er blevet set. Og lyttet til. Fordi de selv har set og lyttet. De har ikke råbt eller stampet i jorden, når verden gik dem imod, men gået efter at finde en løsning. Måske bare for sig selv, men de har gjort det. De forventer ikke en parade og en hyldest, bare fordi de er ordentlige. De mener, at det bare er sådan, man skal være.

De mænd, der kan det, det er dem, man skal have i sit liv. Det er sådan nogle, der er brug for i verden. Ikke trolde på nettet, ikke Trump-ister, ikke tøsefornærmede tiradeskrivende typer, der spyr så meget ild, at de slukker den lyst, man kunne have til at holde om dem og holde af dem. Det er synd, for det er måske i virkeligheden det, de ikke-ordentlige mænd trænger til. Men det er begyndt langt før.

LÆS OGSÅ: "Når nogen spørger, om jeg har en kæreste, siger jeg: Nej, jeg er fri"

Vi kan alle gøre vores for at give den ordentlige mand plads. Både mænd og kvinder kan sige fra, gøre en forskel, i stedet for at passe sig selv, når de mænd, der giver andre mænd et dårligt ry ved at tynge statistikker for vold, uro og jeg ved snart ikke hvad, brøler løs og tilraner sig spotlyset med magt.

En del af det handler om at lade være med at give taletid til dem, der ikke er ordentlige. Ikke før de i det mindste prøver på at være det. Et eller andet sted på nettet sidder der et fjols eller fem lige nu og råber op om, hvor meget kvinder tager fejl, hvor lidt andre forstår ham. Jeg kan ikke ændre ham eller dem, ikke alene. Der er en anden, der har fortjent min opmærksomhed, og han sidder lige her.

LÆS OGSÅ: Jeg er også lige blevet single… For jeg har slået op med samtlige dating apps, jeg havde på min smartphone

LÆS OGSÅ: ”Kender du manden, der vil det hele - på nær at være kærester?”

LÆS OGSÅ: 7 mænd, jeg under ingen omstændigheder vil date igen