Pia Damsgaard Bach, sølle singler
Foto: Greg McQueen, utography.com. Pia Damsgaard Bach, journalist og blogger på SingleSpot.dk

Pia Damsgaard Bach, sølle singler

Pia fra SingleSpot.dk: Tv viser kun ”sølle singler”

Singleprogrammer fremstiller hovedpersonerne som sølle, ensomme og desperate mennesker, der mest af alt burde have travlt med at finde sig en kæreste. Sådan lyder kritikken af tv-mediernes markante fokus på singlers desperate søgen efter kærligheden fra journalist og blogger på SingleSpot.dk Pia Damsgaard Bach.Men et lykkeligt liv indebærer ikke nødvendigvis, at man lever sammen i par. Mange singler er glade og tilfredse med deres tilværelse og nyder friheden uden mand og børn at tage hensyn til. Pia Damsgaard Bach inklusiv.

For et par år siden begyndte Pia Damsgaard Bachs venner og veninder at få kærester og flytte væk fra byen. Så sad hun dér alene og havde ikke så meget at give mig til, og så måtte hun jo finde på et eller andet, som hun selv siger. Hun fik kontakt til en række andre singlekvinder gennem et kvindenetværk. Dem hænger hun ud med og tager til arrangementer med i dag.

Pia er glad for at være single, og hun forstår ikke, at programmer, som fx Singleliv, Dagens Mand, Gift ved første blik og Adam og Evaerne, partout skal handle om at finde sig en kæreste. Hvorfor kunne det ikke ligeså vel handle om, hvilke glæder og udfordringer singler står over for i hverdagen?

Pia luftede første gang sin kritik i et debatindlæg på Information.dk. Herunder kan du læse et uddybende interview med Pia, hvor hun forklarer, hvorfor hun mener, det er vigtigt at fremstille singler på en anden måde.

LÆS OGSÅ: Klumme: Hvilken slags single er du?

Hvad er det, du mener, der er galt med den måde, singler fremstilles på på tv?
-Hver gang, der kommer et nyt singleprogram, handler de altid om, at man skal finde en kæreste, og det synes jeg er træls. Jeg går selv til mange singlearrangementer, og jeg møder mange, der bare nyder livet og ikke er så fokuserede på at finde en kæreste. Hvis de møder en, er det dejligt, men hvis ikke har de det bare sjovt med sig selv i stedet. Jeg kunne godt tænke mig, det blev afspejlet lidt mere i medierne. Som om der ikke er andet i livet end at finde en kæreste, at det kun er det, det handler om. At man bare vil ud af det der usle singleliv. Hvorfor skal programmerne altid handle om, at vi skal have en kæreste, før vores liv er perfekt? Det behøver vi jo ikke.

-Dét, jeg mener, er, at singlelivet i bl.a. tv-programmer bliver fremstillet som noget, man hurtigst muligt skal ud af, fordi det bedste og mest normale er at være den ene halvdel af et par. De fleste går automatisk ud fra, at singler hurtigst muligt vil væk fra det "belastende" og "ensomme" singleliv, og som single gør det, at jeg nemt kommer til at føle mig forkert og udenfor.

Du mener altså, at vi skal gøre op med ideen om, at et lykkeligt liv forudsætter, at man har en partner. Men hvad er der i vejen med at stræbe efter kærligheden?
-Det er ikke, fordi jeg synes, man skal være single hele livet. Jeg synes bare, det gerne må fremgå lidt tydeligere, at når man går ud og ryster røven lidt og giver den gas, behøver det ikke nødvendigvis være for at score. Måske man bare vil more sig lidt.

Hvorfor er det vigtigt at fremstille singler fra en anden vinkel?
-Samfundet har efter min mening en norm, der siger, at det bedste for dets borgere er at være sammen i par, og det er den opfattelse, jeg gerne være med til at ændre, så man ikke behøver at gå og føle sig forkert og ønske sig en kæreste for at kunne passe ind. Det er jo også den opfattelse, mange møder hos familie og venner, der i den bedste mening spørger, om man ikke snart skal finde en kæreste eller prøver at arrangere dates for at hjælpe dig til at blive "normal". Mange forstår ikke helt, at en del singler – inklusive mig selv – faktisk nyder friheden og ser en eventuel kæreste som en ekstra forkælelse i deres liv og ikke noget livsnødvendigt.

-Det er vigtigt at vise, at det kan være fedt at være single, og at alle ikke er så desperate. Der er i forvejen programmer for tykke mennesker, par og alle mulige andre grupper. Og det er der også for singler, det er bare de forkerte, fordi de alle har det samme fokus: nemlig, at parforholdet skulle være lykken. I TV3’s nye programserie ”Adam og Evaerne” skal en stor gruppe kvinder kæmpe om én mands gunst, og undervejs bliver kvinderne så stillet over for nogle udfordringer. Blandt andet har de skullet lave en lapdance og demonstrere deres snaveteknik på den heldige, udvalgte singlefyr. Der må jeg indrømme, jeg tænkte: Hvor langt skal man gå for at få en kæreste? Det blev jeg ærlig talt harm over.

LÆS OGSÅ: Nyt site vil gøre det sjovere at være single

Er der et misforhold mellem virkelighedens singletilværelse, og den singletilværelse tv-programmerne fremstiller?
Ja, jeg går ikke på særlig mange dates for eksempel. De dates, de viser i programmerne, er altid sådan noget, hvor de skal ud og hoppe på tungen og lave nogle mærkelige ting. Det er opstillet, og jeg kender ikke nogen, der går på sådan nogle dates. De fleste går bare ud og drikker en kop kaffe eller på café og spiser. Singleprogrammerne skaber en forventning om, at en date skal være noget stort og meget romantisk, og så kan det da godt være, nogle bliver skuffede over, hvordan det virkelige datingliv er.

Du driver hjemmesiden og bloggen SingleSpot.dk. Er den et modtræk til den måde, du mener, medierne portrætterer singler på?
Det var ideen med det hele. Til at starte med ville jeg ikke skrive om dating, fordi jeg syntes, der var nok af det alle mulige andre steder, men det er jeg gået lidt fra igen, fordi jeg også godt kan se, det optager mange singler. Men jeg skriver også om en masse andre ting, fx mad, økonomi og oplevelser. Min ambition er at få folk til at komme mere ud og møde nye mennesker.

Er det ikke dobbeltmoralsk, at du mener, medierne bør fokusere mindre på kærester og dating, når du selv skriver om netop det på din blog?
Jo, men jeg prøver at gøre det på en lidt anden måde, så det ikke bliver sådan noget med ”Sådan laver du en god datingprofil.” Det kan da godt være, at det er dobbeltmoralsk, men samtidig bliver jeg også nødt til at skrive om alt, hvad det indebærer at være single, og det er jo også dating – jeg gør det bare i et helt andet omfang. Mediernes problem er, at de udelukkende fokuserer på de sølle singler, der står uden for fællesskabet.

LÆS OGSÅ: Babyklar.nu er datingsitet for de skrukke singler

Se, hvad vi ellers skriver om: Dating og Netdating