Ritt Bjerregaard og Hanne-Vibeke Holst: "Man er først rigtig nære venner, når man ser hinandens skrøbelighed"

Foto: Rikke Romme Ritt Bjerregaard (th) og Hanne-Vibeke Holst fortæller om et 30 år langt venskab, som har været fyldt med både glæde og sårbarhed.

Ritt Bjerregaard og Hanne-Vibeke Holst: "Man er først rigtig nære venner, når man ser hinandens skrøbelighed"

Hvad der startede med en diskussion over perlehøns, er blevet til et efterhånden 30 år langt bekendtskab. I det nye afsnit af podcasten ”Søstersind – veninder på godt og ondt” fortæller de to markante kvinder om et solidt venskab, hvor der både er plads til at være stærk, skrøbelig og joke om kræft.

Det var blot et par uskyldige perlehøns, der fik forfatter Hanne-Vibeke Holst og tidligere minister og medlem af Folketinget Ritt Bjerregaard til at have deres første diskussion.

Som freelancer på Politiken skulle Hanne-Vibeke skrive et fødselsdagsportræt af Ritt, og i overskriften blev Ritts to højeste ønsker fremhævet: “Fred i verden og perlehøns.” Det syntes Ritt var en utrolig dårlig idé, hvilket Hanne-Vibeke fik at føle. Hun skulle fjerne det fra artiklen. ​Men Hanne-Vibeke gav sig ikke trods Ritts modvilje, og det gjorde Ritt nysgerrig på Hanne-Vibeke.

LÆS OGSÅ: Cecilie Hother med aldersforskel: ”Jeg fik et female crush på hende”

”Der fik jeg virkelig et indtryk af, at der virkelig var noget kraft i Hanne-Vibeke, og at vi umiddelbart kunne forstå hinanden. Og det gjorde også, at jeg havde lyst til, at det ikke bare blev til det interview, men at vi også så hinanden efterfølgende. Og det har vi så gjort."

Rollemodel og ”Mare-Ritt”

For Hanne-Vibeke er Ritt en rollemodel. Én, som var ‘one of the boys’, og som Hanne-Vibeke virkelig gerne ville være som ung:

– Jeg er jo nærmest vokset op med Ritt. Men som ung har jeg også været ude at protestere imod hende. I en demonstration kaldte vi hende engang ”Mare-Ritt.”

Mareridt eller ej, så har Hanne-Vibekes fascination af Ritt altid været der. Noget, hun uddyber i det nye afsnit af Søstersind:

– Det startede jo faktisk med professionel nysgerrighed, men så tror jeg altid, vi har haft en gensidig nysgerrighed. Jeg var selvfølgelig nysgerrig efter, hvem der gemte sig bag dominatrix-billederne. Og jeg har altid været fascineret af Ritt, fordi hun var den her normbryder og kompromisløse kvinde, som turde at gå selv. Det var der ikke så mange kvinder, der gjorde endnu på det tidspunkt.

Plads til at være skrøbelig

Efterhånden har venskabet rundet 30 år og er kun blevet stærkere af de huller i vejen, som livets asfalt har budt dem. I 2015 fik Ritt konstateret kræft, og i 2017 var det Hanne-Vibekes tur. I dag er Hanne-Vibeke rask, men Ritt bliver aldrig kræftfri. Her har humor og ironi været et våben mod deroute:

– Ritt fik sin diagnose først, og der var det enormt dejligt, at Ritt var der og var den, som var gået forrest, for du kunne sige til mig: "Du kommer ikke til at dø på torsdag. Nu skal du bare tage det roligt. Det skal nok gå."

LÆS OGSÅ: Cecilie Haugaard og veninden Caroline: "Jeg var enormt hård ved dig"

Men der er også plads til skrøbelighed i det stærke venskab. Specielt husker Hanne-Vibeke, hvordan Ritt fortalte hende, at man godt må græde, når tilværelsen føles uoverskuelig:

– Bare det, at du gav mig lov til at vise min sårbarhed – også overfor mig selv – var en stor hjælp. Og så vil jeg sige, at man først er rigtig nære venner, når man ser hinandens skrøbelighed.

Bliv klogere på de to kvinders venskab i det nye afsnit af Søstersind, hvor de udover gensidig inspiration også taler om, hvordan de arbejder sammen, udfordrer hinanden og ikke snakker om børn eller sygdom i mere end fem minutter, når de ses.

Om podcasten: "Søstersind - veninder på godt og ondt"

SøsterSind_VeninderPåGodtOgOndt.jpg

Hvornår er man egentlig en god veninde? Og ikke mindst hvordan? Flere forskere har udråbt venskabet til at være den nye grundsten i det moderne menneskes til tider kaotiske liv. Men det der med at få gode venner er ikke lige nemt for alle. For podcastvært Freia Dam har det altid været svært at gennemskue de mange uskrevne regler og forventninger, som (potentielle) veninder har haft til hende.

Derfor har hun inviteret en række kendte kvinder og deres udvalgte veninder i studiet for at blive klogere på de uskrevne veninde-regler. For hvordan holder man egentlig fast i en veninde, og hvorfor er det overhovedet umagen værd?

Lyt til podcasten "Søstersind - veninder på godt og ondt" i Apple Podcasts.

Se, hvad vi ellers skriver om: Podcast

610x200_woordy_knap2.jpeg