Lone Abrahamsen
Foto: Trine Bukh På den anden side af fødselsskakten følte Lone sig høj af lykke og fyldt op af energi.

Trænger du til spirituel rejse? Lone prøvede "Fødselsskakterne" i Sydfrankrig

Siden Lone Abrahamsen var barn, har hun følt en forbindelse til den spirituelle verden. Men først da hun som 46-årig rejste til de såkaldte Fødselsskakter i Sydfrankrig, fik hun genstartet sig selv og gav efter for trangen til at være den, hun er.

Følelsen rammer Lone Abrahamsen, så snart bilen triller ind over den franske grænse. Efter tre timers kørsel fra lufthavnen i Girona i Spanien mærker hun stemningen ændre sig, da hun nærmer sig rejsens mål, Languedoc i Sydfrankrig. Her skal hun sammen med en rejsegruppe vandre i katarernes fodspor – en kristen fraktion, som levede i området i 1000-1200-tallet. Lone føler, at hun har set det hele før. De smukke bjerge, den skinnende sol mod den dybe, blå himmel.

– Jeg vendte mig mod chaufføren og sagde "hvor er det dejligt, jeg er kommet hjem!". Det fløj ud af munden på mig, for det var den følelse, jeg var fyldt op af, husker Lone.

Fornemmelsen af at være hjemme bliver forstærket, i takt med at Lone besøger katarernes hellige steder – borgruiner, middelalderbyer, naturmonumenter.

– Jeg følte, at jeg kunne genkende hver en sten på vejen. Det var en kraftfuld oplevelse af, at her havde jeg været før, selv om det var første gang, forklarer Lone.

LÆS OGSÅ: Peter Ingemann: Derfor fortæller jeg om mine hæmorider, min krise i ægteskabet og dårligt selvværd

Lukkede ned for sig selv

Turen til Sydfrankrig i 2008 er for Lone en forløsning på et helt livs rejse mod en verden, hun har følt kalde på sig, siden hun var barn. Den spirituelle, åndelige verden. Men det er også en del af sig selv, hun har forsøgt at skubbe til side siden barndommen og afskrevet som hokuspokus.

Som Lone sidder i sin lejlighed på Amager er der ikke meget hokuspokus over hende. Indretningen er lys og stilren, blottet for klicheer som krystalkugler og røgelsespinde, og med sit lange, mørke hår ser Lone yngre ud end 56 år. Hun smiler og indrømmer, at hendes "mere-mellem-himmel-og-jord"-oplevelser kan være svære at forholde sig til, men for hende har følelsen altid været virkelighed.

Jeg blev genfødt som den, jeg inderst inde er
Lone Abrahamsen

– Som seks-syvårig følte jeg, at jeg kunne se sjæle – eller spøgelser, om man vil. Jeg så dem for mig som utydelige menneskeskikkelser, men når jeg fortalte det til mine forældre, fik jeg at vide, at det var noget pjat, så jeg tænkte, at jeg hellere måtte gemme det væk, husker Lone.

Lone må håndtere sine spøgelsesoplevelser alene, og det sætter sig i hende som en angst for at stå på egne ben. Hun gifter sig som 21-årig, men ægteskabet er præget af utroskab og forliser, da Lone er 32 år. Hun flytter væk fra venner og familie og befinder sig i sit livs krise, hvor hun er præcis lige så alene, som hun altid har frygtet.

– Jeg havde et job i parfumebranchen, men følte en afmægtighed og havde en fornemmelse af, at jeg skulle noget helt andet, husker Lone.

I en årrække forsøger hun at ignorere stemmen, der siger, at hun er på fejlkurs, og arbejder for fuldt drøn i skønhedsindustrien. Hun uddanner sig til psykoterapeut, men søger stadig efter at finde ind til sig selv. Intet virker rigtigt – indtil en veninde låner hende en bog om katarerne. Lone har aldrig været specielt religiøs, men føler sig draget af katarernes hjemegn i Sydfrankrig.

Da hun selv ankommer til Languedoc, falder alt på plads.

LÆS OGSÅ: Knud Romer: "Jeg er så træt af at bekymre mig og frygte det værste og være bange for i morgen"

Genfødt på et bjerg

En vigtig destination på rejsen til Sydfrankrig er de såkaldte Fødselsskakter, nogle særlige klipper formet som et kvindeligt og et mandligt kønsorgan, som ender ud i selve fødselsskakten.

Efter en gåtur til fods fra nærmeste by ser Lone fødselsskakten – et hul i klippen, som ligner en skede og ender i en smal passage. Lone mærker, at oplevelsen er vigtig for hende, og beder om lov til at gå igennem alene.

– Stenene var slebet blanke af de mange mennesker, der havde passeret, og klipperne var rå og skarpe. Der var halvmørkt, og jeg måtte kravle det sidste stykke, som var smalt som en livmor, beretter Lone.

– Det tog måske tre minutter, men da jeg kom ud på den anden side, skinnede solen mig i øjnene, som om jeg kom ud til livet.

Mens hun passerer gennem fødselsskakten, siger hun en remse:

– Jeg gentog indeni: "Jeg ønsker at blive genfødt, jeg ønsker at blive genfødt." Det kom indefra, og jeg vidste ikke, hvorfor jeg gjorde det. Men da jeg kom ud på den anden side, følte jeg mig lykkelig, husker Lone.

Rejsegruppen fortsætter til de steder, hvor Maria Magdalene – den sagnomspundne discipel, som nogle mener var prostitueret, og andre mener var gift med Jesus – menes at have opholdt sig.

Lone siger, næsten undskyldende, at hun ved, det lyder mærkeligt, men hun følte, at hun genkendte stederne og så sig selv i de forskellige Maria Magdalene-figurer.

LÆS OGSÅ: Camille Sejr Antonsen: "Jeg har gået i terapi on and off, siden jeg var 15 år"

Maria Magdalenas arketype

Følelsen er så stærk, at Lone spørger rejselederen, om det kan passe, at hun er Maria Magdalene.

– Han svarede ja. Jeg vidste godt, at jeg ikke var hende – men jeg gik ind i hendes arketype. Hun var healeren, formidleren. Og det var det, jeg så, at jeg skulle bruge mit liv på, forklarer Lone.

Som seks-syv-årig følte jeg, at jeg kunne se sjæle – eller spøgelser, om man vil
Lone Abrahamsen

Hun vender hjem og føler, at hun har opnået den genfødsel, hun søgte.
Svære år følger, hvor Lone skal fordøje oplevelsen, men i dag er hun der, hvor hun vil være. Hun har fået mod til at åbne for den spirituelle side af sig selv og satse på en karriere, hvor åndelig vejledning, psykoterapi og steder med religiøs betydning er i centrum.

– I dag har jeg større tillid til, at livet går godt, og jeg tør forfølge mine drømme, siger Lone.

– Jeg har lavet mit rejseselskab og skrevet en bog, for jeg har lært, at hvis jeg lukker ned for den, jeg er, fordi jeg skal være seriøs og ambitiøs og have kontrol, så tager jeg glæden fra mig selv.

Over de seneste ti år har Lone været tilbage i Languedoc-området omkring 15 gange og ved Fødselsskakterne fem gange med forskellige rejsegrupper.

– Jeg har ikke set andre få så kraftfuld en oplevelse, som jeg selv havde. Men jeg har set rejsende komme ud på den anden side af Fødselsskakterne med modet til at satse på det, de vil, siger Lone. 

Mere om Fødselsskakterne

Fødselsskakterne, Montreal de sos, ligger en kort gåtur fra byen Olbier i Languedoc i Sydfrankrig. Skakterne har to indgange, en feminin, som ligner det kvindelige kønsorgan, og en maskulin, som ligner det mandlige. Bagved er fødselsskakten, som ligner en livmor og er så smal, at man skal kravle det sidste stykke. På den anden side ligger en borgruin af katar-slottet Montreal de sos.

Hvem er Lone Abrahamsen?

  • Lone Abrahamsen, 56
  • Uddannet i parfumebranchen, efteruddannet i psykoterapi og zoneterapi og driver bureauet Visionsrejser
  • Har ingen børn og er fraskilt
  • Har udgivet bogen "Når kaldet er at hjælpe"
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview