Tafdrup om kvinder
SPONSORERET indhold

Tafdrup-brødrene: Vi har mistet maskulinitet og selvværd i vores parforhold

Absurditeten i mødet mellem mand og kvinde har inspireret Tafdrup-brødrene Christian og Mads til deres nye film ”En frygtelig kvinde”. ALT for damerne har mødt dem til en snak om deres egne oplevelser med det modsatte køn.

Af: Ditte-Marie Ascanius og Amalie Louise Larsen Foto: Peter Nørby
13. dec. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

”Må jeg give dig et godt råd? Hvis du skiller tallerknerne lidt ad, så bliver de faktisk rene, når man vasker dem!”.

Sådan lyder ordene fra Marie til sin kæreste, Rasmus, i den biografaktuelle film ”En frygtelig kvinde”.

Bag filmen står brødrene Mads og Christian Tafdrup, som med det karikerede kærestepar udfordrer mandens oplevelse af kvinden i det moderne parforhold: Hun er den dominerende kraft, han den føjende, der til sidst ikke længere tør sige fra.

En rollefordeling, der ikke kun er inspireret af omgangskredsen og ved at observere par i supermarkedet og på cafeer. Hånden på hjertet, så er den også fundet hos Tafdrup-brødrene selv, fortæller de.

– Jeg føler, at jeg har mistet min maskulinitet, mit selvværd og min selvstændighed i mine forhold, og jeg er blevet meget opmærksom på, at det ikke må ske igen. Så når jeg stiller i opvaskemaskinen, og hun spørger mig, om hun må give mig et godt råd, oplever jeg det, som om hun taler til mig som et lille barn. I hendes perspektiv kan det jo godt være, at det er en hjælp – hun har jo ret, for tingene bliver ikke rene. Men jeg oplever hendes tone som nedladende, fordi jeg er så bevidst om, at jeg fandeme ikke skal blive reduceret, siger Christian Tafdrup til ALT for damerne og tilføjer:

LÆS OGSÅ: Adam Holm: ”Utroskab er ikke vejen til altings ophør”

– Marie er en kvinde, som manipulerer for at få sine egne behov og viljer igennem. Og vi må ærligt indrømme, at vi har set disse træk hos mange kvinder. Som mand oplever man bare, at hverken ens intelligens eller evne til at være udspekuleret rækker til det. Der er hun simpelthen overlegen.

Det kan ikke være rigtigt

Nok har filmens titel en provokerende klang, men Tafdrup-brødrene er hverken kvindehadske eller ude på at hævne sig på ekskærester, understreger de.

På samme måde skal filmen heller ikke ses som et indspark til en kønspolitisk debat, men blot som to mænds subjektive oplevelse af kvinden i rollen som kæreste.

– Kvinden kan komme hjem, mens jeg sidder og arbejder. Der roder lidt, og det kan hun blive virkelig sur over. Men hvis jeg kommer hjem, og der roder, og jeg spørger, hvorfor hun ikke har ryddet op, så bliver hun pissesur – det kan tage timer, og det er et af de parametre, hvor jeg tænker, at det ikke kan være rigtigt, siger Christian. Mads stemmer i.

– Når hun blev sur, kunne hun finde på at cykle tyve meter foran mig. Det, det handlede om, var, at jeg skulle stille mig i pedalerne og køre op til hende i modvind helt svedig, og så skulle jeg stoppe op og sige undskyld. Og så kunne hun være glad igen og få en eller anden form for bekræftelse, siger han. 

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Min mand nægter at holde jul

Der er ting, du ikke forstår

Ikke alle lader dog til at have samme opfattelse af parforholdet som Mads og Christian Tafdrup.

Til en fremvisning på ”En frygtelig kvinde” fik Christian nemlig et godt råd om kvinder fra en uventet front. Og det har fået ham til at overveje dynamikken mellem kønnene en ekstra gang.

– Erik Clausen, der nærmer sig de 80, kom over og sagde: ”Det der I beskriver – jeg har aldrig oplevet det!”. Og så forklarede han mig: ”Der er en ting, du ikke forstår ved kvinder, som du skal huske. Det er, at de skal forstå, at du vil gå gennem ild og vand for dem. At hun er det vigtigste for dig i hele dit liv. Hvis hun ikke forstår det, så bliver hun sådan der”. Det har faktisk sat sig i mig, og jeg er begyndt at sige lidt oftere til min kæreste, at hun er smuk, og at jeg elsker hende, siger han.

Læs hele historien HER, hvor Tafdrup-brødrene også fortæller om, hvorfor det søde alligevel opvejer det sure i parforhold. 

Anbefalet til dig