Spørger du sexologerne er svaret langt fra entydigt.
- Den kan jeg desværre ikke aflive, siger sexolog Rikke Thuesen, da vi ringer hende op for at få svar.
Hun mener, der generelt er noget om snakken. Vi peaker ikke på samme tid. Og det skyldes især vores psyke. Gennem sit arbejde har hun erfaret, at det for kvinder generelt handler om at lære at hvile i sig selv.
- I vores unge år er vi optagede af, hvad andre tænker om os og har en tendens til at lade os måle på andre folks bedømmelse. Og når vi er usikre på os selv, bliver vi alt for optagede af, om vi nu ser godt ud fra den vinkel, om vi vender rigtigt og folder pænt, til egentlig at nyde det, siger hun.
Kort sagt er det altså hovedet, der er kvinders værste fjende, når det gælder vores seksualitet i vores yngre år.
Rikke Thuesen mener, det generelt ser anderledes ud for mænd.
- Mænd er generelt bedre til at give sig hen til det fysiske, og lade være med at tænke, siger sexologen, og beskriver yngre mænd som præmieheste med et enormt sexdrive. Ikke så meget usikkerhed der.
Vi følges nogenlunde ad
Maj Wismann, der også er sexolog og blandt andet har afholdt kurset "Få sexlysten tilbage", oplever, at myten i hendes praksis ikke kommer til udtryk i virkeligheden.
- Min erfaring siger nej. Det afhænger af, hvordan vi lever, svarer hun.
Hun har rådgivet flere hundrede par og oplever, at det, der i højere grad bliver en hæmsko, ikke er, at parternes sexlyst topper forskudt, men derimod deres forventninger til, hvad en naturlig og sund sexlyst er. Mange tror, vi skal ligge på samme niveau, som i forelskelsesfasen.
- Nyforelskelse er fra naturens side noget, vi bliver kastet igennem for at ville formere os, inden vi opdager de dårlige sider ved vores partner. Og efterfølgende bliver det det niveau, folk higer og jager efter hele livet. Det er så ærgerligt. Det er fuldstændig umuligt at opretholde og også en af årsagerne til, at vi i vesten har serielmonogami, mener hun.
Den bedste erektion
Årsagen til, at der kan være så forskellige svar på, om der er hold i myten eller ej, forklarer overlæge Ellids Kristensen med, at begrebet "seksuelt peak" er udefinerbart. Ser vi på den fysiske præstation, som er tydeligst ved mændene, lægger det sig op ad myten.
- Hvis det at peake, er at manden har den bedst mulige forudsætning for at få erektion, så peaker han i 20-årsalderen. Det er simpelthen fysiologien. Det er også den alder, hvor du kan løbe stærkest osv. Henfaldet af kroppen er ikke startet endnu. Men lige så langsomt begynder man at svækkes og det gælder også erektionsevnen, forklarer hun.
Men som sagt, er det ikke kun ud fra en betragtning om kroppens fysiske tilstand, at vi kan vurderer, hvornår vi får mest ud af sex.
- Seksualitet kan du definere ud fra mange ting. Eksempelvis også, hvornår du oplever den største seksuelle intimitet, og det er ikke nødvendigvis på samme tidspunkt. Nogle ville sige, de oplever en større intimitet, når de er blevet ældre. Der er mere ro på, det er ikke så præstationspræget, og de går ikke så meget efter, at det præcis skal være samleje og udløsning, men de begynder at lægge mere vægt på, at det også skal være vejen derhen. Man ser ældre mænd, som har problemer med rejsningen, men som nyder sex meget mere. Nyder det at være tæt sammen, røre og være intime, siger hun.
Forskelligt tempo
Samtidig erkender hun også, at der er forskel på, hvor hurtigt de to køn udvikler deres seksuelle erfaring, og det kan være med til at spille ind i forhold til vores syn på, hvornår vi er på toppen.
- Mænd har på en måde lettere ved at lære deres seksualitet at kende. Deres kønsorgan sidder ude på kroppen, og de har meget lettere ved at finde ud af, at hvis de stimulerer sig på penis, får de rejsning. Og bliver de ved, får de udløsning. Der kan det være sværere for piger at finde ud af, hvornår kroppen har seksuelt lyst. Piger skal blive lidt ældre, før de forstår, hvordan deres kønsorgan reagerer. Hertil kommer, at kvinder oftere end mænd har det, vi kalder en "receptiv lyst" - det vil sige de bliver tændt, når de er i gang i modsætning til den spontane lyst, siger Ellids Kristensen.
Hun forklarer yderligere, at for nogle kvinder kommer det også først med alderen, at de kan give slip mentalt, så de kan opnå orgasme. Vejen hen til en tilfredsstillende orgasme, kan altså være lidt længere for en kvinde end for en mand.
Hormonerne spiller en stor rolle
Og når unge drenge opfattes som "præmieheste med et enormt sexdrive" så er det ikke helt forkert ifølge Ellids Kristensen.
- I det øjeblik at drenge kommer i puberteten får de en voldsom stigning i testosteronniveauet, og det påvirker deres lyst meget. Dermed sker der en pludselig omstilling til at være meget fikseret på seksualitet, og indtil de har gjort sig nogle erfaringer, vil der være meget fokus på rejsning og udløsning, siger hun.
Hos piger forholder det sig en smule anderledes, hvorfor man taler om, at de to køn er forskellige og altså topper forskelligt.
- Pigernes hormoner gør også, at de får en større seksuel lyst, når de kommer i puberteten, men den er formentlig mindre ved pigerne, hvis du ser på det generelt. Når man laver undersøgelser, hvor man spørger unge mennesker om deres sexlyst, så er der flere drenge end piger, der siger, de har høj sexlyst, siger hun.
Kommer til at ligne hinanden
Men en decideret kløft i mellem de to køns sexlyst, ser hun ikke.
- I det begge køn bliver ældre er det som om deres seksualitet kommer til at ligne hinanden mere og mere, for begge køn er mere interesseret i vejen derhen og nydelsen og samværet og ikke så meget orgasmejagten, slutter hun.
Så om myten holder eller ej er ikke så sort/hvidt, som man kunne have håbet. Hormonerne adskiller de to køn og driften i puberteten, men langsomt udvikler de sig begge til at få større forståelse for, hvad sex handler om – kvinderne lærer langsomt deres krop at kende, og mændene begynder i højere grad også at finde nydelse ved intimiteten.
LÆS OGSÅ: Få god sex med den rette timing
Eksperterne
Ellids Kristensen
Overlæge på Rigshospitalets Sexologiske Klinik og lektor i klinisk sexologi ved det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.
Rikke Thuesen
Certificeret parterapeut og sexolog samt uddannet coach. Læs mere på Rikket.dk.
Maj Wismann
Uddannet sexolog og certificeret parterapeut. Afholder blandt andet kurset "Få lysten tilbage - og behold den resten af livet". Se mere på Websexolog.dk.