Gode råd til mødre
SPONSORERET indhold

13 råd der ikke står i de pæne graviditetsblade

Blogger Lone Sole har listet 13 gode råd der gør det - i det mindste bare en lille smule - nemmere at være mor.

Af:: Lone Sole
12. dec. 2016 | Børn | Vores Børn

1. Lær at drikke kaffe. Bare gør det. Nu.

2. Kig på din baby. Asger er min 2. baby, og der er meget nemmere at være på barsel med ham end med Arthur. En af grundene er helt sikkert mere ro. På mig. Ro til bare at sidde i sofaen (uden internetforbindelse eller tv) og stirre på det her lille bitte menneske. Og Ae på ham. Og kysse de bløde kinder helt tørre. Med Arthur havde jeg travlt med alt andet. Støvsugning, oprydning, indkøb, bad. Det må gerne sejle lidt. Babyen er ligeglad, den vil bare gerne sniffe til dig. Og bide i dine fingre. Og det er altså federe end at stæse rundt som Den Hvide Tornado.

3. Anskaf suttebrikker. Asger er en ret glubsk baby, der startede sine første 2 døgn med at skrige på mad. Suttebrikker hærder brystet lidt, men uden at ungen kan tygge hul på det hele. Jeg smed brikkerne efter 2 uger, og det var meget mindre smertefuldt at amme herefter.

4. Ja, det gør nas at amme. Alt andet passer simpelthen ikke. Det går over igen, bevares, men jeg var lykkelig for de der brikker. Også selvom det er noget hejs at skolde hele tiden. Derfor køber du også rigeligt ind af dem. Jeg havde 7 stk.

LÆS OGSÅ: 25 råd til en god ammestart

5. Kig aldrig i spejlet om morgenen. Mit morgenalterego hedder Ulla. Og hun er ikke pæn. Jeg forstår ikke hvordan nyvaskede krøller kan udvikle sig til så fatal en katastrofe over 7 nattetimer. Uafbrudt søvn eller ej.

6. Alt er en fase. Og man skal altid være optimistisk og tro på, at den næste fase bliver bedre, lettere, nemmere og at alt bliver godt igen. På et tidspunkt bliver det faktisk godt. Igen.

7. Husk at købe ammeindlæg inden fødslen. Når mælken løber til, så mener den det. I hvert fald hos de fleste. Det vidste jeg ikke første gang. Og druknede i fontæner der stod vandret ud i brysthøjde. Hvis man ikke har ammeindlæg, kan hygiejnebind bruges. Ikke de tynde trusseindlæg, men nærmere noget a la natbind. Det virker.

LÆS OGSÅ: Vi tester ammeindlæg

8. Medbring sut på barselsgangen. Eller barselshotellet, hvis du er så heldig at komme derover. Vi troede på, at det ikke var godt at give sut hurtigt med Arthur. Derfor gik der 1 1/2 år inden han gad den. Og vi kunne virkelig godt have brugt den det første år. Asger sugede sig fast til alt 10 sekunder efter han så dagens lys, og det var en befrielse at finde sutten frem. Også selvom vi havde besøg af Chefen For Ammemafiaen, i skikkelse af sygeplejerske med hippiefletninger, der holdt længere foredrag om hvordan vi i stenalderen ikke havde sutter, og derfor måtte benytte det der var natuuuurligt. Altså vores bryster. Fortalte hun, efter jeg havde ammet nonstop i 2 døgn. Jeg trumfede hende med, at hvis jeg havde født i stenalderen, havde jeg ikke overlevet blodmangel, og at der heldigvis er sket udvikling undervejs siden dengang. Både til glæde for sultne babyer og deres mødre. Ud med hende og ind med sutten. Og Asger har ikke taget skade. Eller nægtet at spise for den sags skyld. Tværtimod.

9. Stol på at du ved bedst. Selvfølgelig ved mange andre meget om babyer, og mange ved helt sikkert mere end dig. Især hvis det er din første baby. Men hvis du mærker godt efter på 70’er måden, så ved du om det er rigtigt eller forkert for lidt netop dig og din baby. Jeg mærkede rigtig godt efter hos Arthur og mig, og blev hurtigt klar over at amning ikke var vores force. Jeg mærkede også hurtigt efter hos Asger og mig, og vi har det fint med amning (mest om dagen, knap så meget om natten). Hvis jeg tror, at Arthur skal have mere tøj på udenfor, så skal han nok det. Ellers er resultatet forkølet 2 årig i ugen efterfølgende. Toppet med Falsk Strubehoste.

LÆS OGSÅ: Blog: Sådan ved du, du er blevet mor

10. Køb pænt tøj til din midlertidige, nye krop. Man skylder sig selv at se pæn ud og at føle sig normal i tiden efter, inden man igen rammer før-fødselsvægt (for det gør man). Jeg har pt 1 par bukser, der passer. Og 6 kg indtil jeg igen kan skrue mig ned i skinny jeans. Men det ene par gør, at jeg ikke bryder grædende sammen hver morgen over ikke at kunne passe noget af mit tøj. Dette råd er måske ikke så u-pænt, men jeg nægtede at bruge penge på tøj, jeg alligevel ikke skulle bruge længe sidste gang. Denne gang har jeg bukser på lager i samtlige størrelser fra 40 til 34 og jeg er noget bedre tilpas. Mit spejlbillede er pænere når tøjet passer. Og når det ikke er traumatisk at passere spejlet i gangen, så fungere jeg også bedre. Overfladisk måske, men ikke destomindre sandt.

11. Man bliver ikke tynd af at amme. Man bliver helt vildt sulten…

12. Husk at forlang ros. Du har født et menneske. Med eller uden narko som fødselshjælper, så udløser det altså ros i uforskammede store mængder. Det glemmer den ikke-fødende part tit. Jeg husker at minde ham om det, altså at han skal rose mig.

13. Man bliver en lillebittesmule sindsyg af at være på barsel. Jamen det gør man. Husk at komme ud. Med eller uden baby. Uden baby er klart mere afstressende – for mig, end med. Men det er vist en smagssag. Bare husk det. Jeg kan næsten aldrig helt overskue at komme ud af døren. Og slet ikke med 2. Men når vi ER kommet ud, har pakket i bilen, klapvognen, barnevognen whatever, så er det fedt! Og faktisk er tanken om det, ofte den største forhindring. Det husker jeg lige mig selv på, når vi om en uge tager til Hamburg.

LÆS OGSÅ: Blog: Midt i stress og angst holder mine børn mig opp

LÆS OGSÅ: Blog: Nej, du må ikke holde min baby!