Høflige børn guide
SPONSORERET indhold

5 trin til høflige børn

Nogle gange er det rart, at ­junior er høflig. Her er gode råd til at tackle fem klassiske situationer.

Af: Maria Præst Foto: Nima Stock
17. apr. 2017 | Børn | Vores Børn

1. Bordskik

Hele familien er samlet ved middagsbordet, og nu drømmer du som forælder om et barn, der

sidder pænt på sin stol, spiser sin mad i ro og mag og måske endda slutter af med et ‘tak for mad’.

Sådan gør du

Sabine Lemire: Fokusér på de gode ting, og ros barnet, når han gør noget rigtigt. Sig for eksempel ‘hvor sidder du flot ved bordet i dag’ eller ‘tusind tak, fordi du rakte mig saltet’. Vi forsøger også at give alle ved bordet taletid til for eksempel at fortælle, hvad der er det sjoveste, der er sket i løbet af deres dag. Når man taler hyggeligt sammen ved bordet, går det hele som regel lidt lettere.

Fie Hørby: I stedet for at sige ‘og hvad hedder det så?’, inden barnet smutter fra bordet, så forklar barnet, at herhjemme hos os, vil vi gerne have, at man siger tak for mad for at vise, at vi sætter pris på, at mor har handlet, og far har lavet maden. På den måde forstår barnet bedre hvorfor.

LÆS OGSÅ: Opdragelse: En god mor tør sige NEJ

 2. Hej … og farvel

I ankommer til familiefesten som nogle af de sidste, og nu er det tid til at sige pænt goddag – til både mormor, som har fødselsdag, og alle gæsterne.

Sådan gør du

Sabine Lemire: Tag dit barn med rundt, enten på armen eller i hånden, så barnet helt naturligt ser, at du lige siger hej til alle. Det er genertheden, det handler om, så vis dit barn, hvordan man gør. Det er vigtigt at lære de her ting, fra man er helt lille, så du ikke pludselig står med en teenager, der ikke kan finde ud af at sige hej og farvel.

Fie Hørby: Børn gør, som vi gør, så tag dit barn i hånden og gå rundt og hils, så barnet ser, hvordan du gør. Tving ikke dit barn til at give hånd og sige sit navn, hvis han er utilpas ved ­situationen, men præsenter bare jer begge to som det naturligste i verden.

3. Undskyld!

I har besøg af gode venner og deres børn, der er jævnaldrende med jeres børn, og pludselig lyder der høje vræl fra børneværelset. De små banditter er blevet uvenner, og der må en undskyldning på bordet, før legen kan gå videre – eller hvad?

Sådan gør du

Sabine Lemire: Når børn har en konflikt, er det vigtigt at få sagt undskyld, så de begge kan få en afklaring og komme ­videre. Men det kan godt være svært at sige undskyld – ­ligesom det faktisk også kan være svært at tage imod en undskyldning, fordi der er så mange følelser i det fra begge ­sider. Så hjælp dit barn med at få sagt undskyld. Er dit barn ikke selv i stand til at sige ordet, så sig ‘Elliott vil gerne sige undskyld, men han synes, det er lidt svært lige nu’.

LÆS OGSÅ: Det er ok at være uenige om opdragelse

Fie Hørby: Hvorfor er det så vigtigt at skulle sige undskyld? Når to børn rager uklar, har de fleste forældre straks lyst til at placere skyld, men de er bare blevet uenige, så støt dem hellere i at få fortalt, hvordan de har det, i stedet for at være optaget af, hvad der er sket. De har brug for hjælp og ikke en dommer. Trøst den ene, og spørg den anden, hvad det var, der gik så galt, at man kom til at slå, nive eller skubbe.

4. Tak for gaven

Din lille guldklump har fødselsdag og er i fuld gang med at flå papiret af den store gave fra mormor og morfar. Det er lige den bil, han har ønsket sig, så han begynder straks at lege med den, mens du står og tripper og ønsker, at han lige siger tak for gaven.

Sådan gør du

Sabine Lemire: Jeg har mødt flere ­forældre, der mener, at det er et mærkeligt voksenbehov at få et tak for gaven, for hvis barnet bliver glad og leger med sin gave, burde det være tak nok. Men jeg synes ikke, det er et urimeligt krav at stille. Det gør hverken ondt eller er svært at sige tak, og det er noget, dit barn kan lære, fra han er helt lille. Hellere et tak for meget end et tak for lidt.

Fie Hørby: Mange forældre siger ‘husk at sige tak til tante Lise’, nærmest inden barnet har pakket gaven ud, men lad dem nu åbne gaven og blive glade, og så kan du som forælder sige ‘tusind tak, hvor er den fin.’ Når barnet bliver fem-seks år vil han sige tak af sig selv – ellers kan du diskret trække dit barn til side og ­huske ham på det.

LÆS OGSÅ: Opdragelse: 7 synder, du aldrig må begå!

5. Svar på spørgsmål

I er på besøg hos farmor og farfar, hvor nogle af deres venner også kigger forbi. Farfars gode ven spørger dit barn, om han er glad for sin børnehave, men din lille trold bliver genert og kan ikke rigtig få munden på gled.

Sådan gør du

Sabine Lemire: Her vil jeg hjælpe mit barn med at svare, for børn bliver hurtigt usikre i den der kontakt med voksne, de ikke kender. Sig for eksempel ‘ja, du er da rigtig glad for din børnehave, og du kan allerbedst lide, når I er ude på legepladsen, ikke?’. Jeg synes også nogle gange, at voksne taler til børn uden at vente på svaret, så de vænner barnet til, at han slet ikke skal høres.

Fie Hørby: Spørg helt enkelt dit barn, om det er svært at svare lige nu? Så vil barnet sikkert nikke, og du kan spørge, om du skal hjælpe. Hvis barnet kommer et nyt sted hen, skal han ofte lige have tid til at lande, inden han kan tale med andre. Det kan godt lige tage et kvarter eller en halv time, før han er klar til at vise, hvem han er, så hjælp ham lidt på vej, i stedet for at tvinge han til at svare.

LÆS OGSÅ: 13 myter om opdragelse

LÆS OGSÅ: 9 gode manerer, dit barn bør lære

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at være høfligt