Bevar kæresteforholdet
SPONSORERET indhold

Bevar kæresteforholdet

Livet ændrer sig radikalt, når man får børn. Der bliver vendt op og ned på rutinerne, pligter og praktiske gøremål fylder mere, og mange par oplever, at kærligheden får trange kår i den travle hverdags trummerum. Vores Børn har talt med tre par om udfordringerne i parforholdet, og hvad de har gjort for at pleje forholdet i rollen som forældre.

Af:: Eva Prohaska Munch, Vores Børn, juni 2006
27. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Accepter tingenes tilstand – Mikkel og Annikas parforhold

Det kan være en udfordring for parforhol det at få børn. Og så oven i købet to med kun 13 måneders mellemrum. Mikkel og Annika er også selv forundrede over, hvor få gnidninger det har givet i deres parforhold! Men de er nu ikke i tvivl om hvorfor. Det handler om hele tiden at se hinanden og tingene i det rette perspektiv.

Tag intet personligt

I mange forhold går diskussionerne om pligterne hen og bliver personlig mudderkastning. Den ene anklage avler nye, og det hele ender med at gå op i en spids. Sådan har det ikke været for Annika og Mikkel.

„At vi har haft så få diskussioner, tror jeg skyldes, at vi begge to har været rimelig gode til at udtrykke, hvad vi har haft brug for, i stedet for bare at kaste anklager i hovedet på den anden,” fortæller Mikkel.

“Selvfølgelig har vi da også haft vores del af de klassiske ’jeg ta’r hele slæbet’-diskussioner. Men de fleste af bebrejdelserne handler jo i bund og grund ikke om, at den anden har trådt en over tæerne, men at man selv er fuldstændig udkørt. Vi har derfor aldrig taget hinandens udbrud for andet, end hvad de er: et par småbistre bemærkninger fyret af i et øjebliks frustration og søvnunderskud,” forklarer Mikkel.

Lev i nuet

„Det er klart, at når man har helt små børn, så er der mere fokus på dem end på ”jeg” og ’’os”. Jeg tror, at man kommer langt, hvis man accepterer, at sådan er tingene altså bare for en periode. Man opnår intet godt af at drømme sig tilbage i det københavnske natteliv eller tænke over den romantiske weekend, man kunne have været på, eller på, hvordan karrieren kunne have set ud, hvis det ikke lige havde været fordi, vi havde fået to børn,” siger Annika.

Mikkel er meget enig i, at det er vigtigt at leve i nu’et, men understreger samtidig, at det for dem langtfra er det samme som at læne sig tilbage og tænke ”nej, det kan vi altså ikke, for vi har små børn.” Børnene skal ikke gå hen og blive en dårlig undskyldning, hvor uger bliver til måneder og måneder til år. Så ender det bare med, at man ud over børnene finder ud af, at man ikke har noget liv eller noget at snakke om sammen.

Lev livet – på en anden måde

Annika og Mikkel mener, at man skal passe på med at gøre det hele mere besværligt, end det er. „Livet og parforholdet behøver bestemt ikke at gå i stå, fordi man får børn. Det skal bare leves på en anden måde!” fortæller Mikkel. „Heldigvis har vi været så privilegerede, at farmor, lige siden Kasper var spæd, har passet ham fast hver fredag. Mikkel har så taget tidligt fri, så vi har kunnet hygge os sammen nogle timer,” forklarer Annika.

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Farvel til den perfekte mor

Hvem siger i øvrigt, at man absolut kun kan have voksenkvalitetstid om aftenen?

Men det er nu ikke, fordi parret ikke også har fundet en måde at have dét på. For dem begge har det fra starten været en høj prioritet at give sig selv og hinanden lov til at være et helt menneske med behov, der handler om andet end børn – også selvom de måske ikke umiddelbart har følt, at de har haft brug for det eller i det hele taget har kunnet overskue det.

Og Kasper var da heller ikke mere end syv uger gammel, da de holdt kæmpebryllup til klokken 7.00 om morgenen. Med venner og families hjælp blev der hele tiden holdt øje med Kasper, så det var intet problem. Ja, og så var parret selvfølgelig til stede i nu’et og lod sig ikke distrahere af, at der ventede en hård – men hyggelig – dag forude.

En ny form for kærlighed

Annika og Mikkel formår i det hele taget at vende de ”begrænsninger”, der hører med til at få børn, til nye muligheder og dimensioner

„Der er ingen tvivl om, at Kasper og Poula har knyt tet os følelsesmæssigt tæt tere sammen. ’Os’ har fået en helt ny og dybere mening. Romantik og det at dyrke hinanden er for eksempel ikke længere nødvendigvis tosomhed i stearinlysets skær. Det kan også bare være at betragte børnene sammen, eller at være den, der tager hjemmefra om morgenen med børnene, så den anden kan sove længe,” siger Mikkel.

Eller som til Annikas polterabend, da Mikkel med fem uger gamle Kasper vandrede rundt tæt på til klokken 5.00 om morgenen, så mælken hele tiden var inden for rækkevidde. Om det var en sur pligt? „Nej, tværtimod,” svarer Mikkel. „Jeg vidste, hvor glad det gjorde Annika at være alene ude sammen med sine veninder, så for mig var det snarere en kærlighedserklæring …”

6 gode råd fra Annika og Mikkel

1. Tag ikke hinandens følelsesudbrud personligt2. Giv udtryk for dine følelser og frustrationer, i stedet for bare at kaste anklager i hovedet på den anden3. Gør sure pligter til kærlighedserklæringer4. Pas på med at gøre livet med børn mere besværligt, end det er. Lev livet – bare på en lidt anden måde5. Giv jer selv og hinanden lov til at være et helt menneske med behov, der handler om andet end børn6. Accepter, at der i den første tid ikke er så meget tid til “jeg” og “os”, men pas på, at børnene ikke på længere sigt bliver en “undskyldning” for ikke at leve jeres liv.

Dyrk romantikken i afmålte portioner – Camilla og Martins forhold

At få børn kan sætte parforholdet på en hård prøve, hvis begge har været vant til at leve livet for fuld udblæsning. Men for Camilla og Martin kunne det godt lade sig gøre.

„Før vi fik Emma, levede vi et såkaldt DINKS-liv (Double Income – No Kids, red.). I hverdagen respekterede vi, at vi havde hver vores drømme at udleve. Til gengæld var vi gode til, når vi endelig var sammen på vores to ugentlige aftener, at opleve noget sammen, og derudover holdt vi forholdet ved lige ved at tage på romantiske rejser med nogle måneders mellemrum,” fortæller Camilla.

Så det var noget af en omvæltning for parforholdet, da Emma kom. Men mest til det bedre. Vi har klart fået mere fællesskab. Selvfølgelig fordi Emma er et fælles ”projekt”, men også fordi vi er meget mere sammen nu, fortæller Martin.

LÆS OGSÅ: 7 tip til en rolig morgen

En ting, parret har prioriteret meget højt, er, at Emma skulle have indarbejdet nogle gode sovevaner, for det er vigtigt for dem at have ”rum til os”.

„Emma sover uden brok klokken 19.30, og hun har aldrig sovet i vores seng. Desuden tager vi stort set ikke telefonen, når den ringer om aftenen, og jeg ringer aldrig og taler med veninderne i to timer, som jeg gjorde før, så vi har alle aftener for os selv,” fortæller Camilla.

Oplevelser med barn

Der er en ting, som parret savner fra deres liv før, og det er spontaniteten – ikke mindst Martin: „Jeg hader planlægning, så på det punkt blev jeg virkelig testet, da Emma var mindre. For fra det øjeblik der var taget en beslutning om, at nu skulle vi ud og spise brunch, til vi rent faktisk sad der, kunne der nemt gå to en halv time. For så skulle Emma lige ammes, og så sku’ hun også lige ha’ en lille lur til …”

Men det har nu ikke holdt parret tilbage fra at komme ud og opleve noget. „Vi har gjort meget ud af, at børn ikke behøver at ændre alt. Og hvem siger også, at en baby ikke kan komme med ud at rejse eller ud at spise – også på de finere restauranter. Så spiser vi bare klokken 18.00, så vi ikke ødelægger det for andre, der gerne vil kigge hinanden dybt i øjnene.” Men hvad så med Camilla og Martin, får de selv kigget hinanden dybt i øjnene?

Kysseguiden

At romantiske oplevelser er noget, der ligger parret meget på sinde – også efter Emma er kommet – fremgår klart af Camillas initiativ til at lave www.kysseguiden.dk:

”En guide til en romantisk aften eller romantisk weekendophold med din eneste ene”. Når man har fået børn, så er det jo selvfølgelig ikke sådan, at man kommer ud hver weekend, så det er brandærgerligt, hvis det, man gør, ikke er godt. I det hele taget sætter parret en ære i, at livet skal være en god oplevelse. Men der har da også været bump på vejen …

Gør livet lettere for jer selv

I starten syntes Camilla, at det var uretfærdigt, at hendes liv var blevet omlagt så meget i forhold til Martins: „Jeg havde droppet min hest, taget orlov fra mit drømmejob i ordenspolitiet, og så var det oven i købet mig, der stod for alle de praktiske ting som rengøring og tøjvask. Humøret blev ikke bedre af, at mødregruppen levede det ”happy happy life” med mænd, der deltog i de huslige pligter. Men jeg gjorde det nu heller ikke lettere for mig selv,” fortæller Camilla.

„Martin mente fra starten af, at vi skulle have noget hjælp, men jeg havde det der glansbillede af, hvordan det burde være.”
„Ja,” fortsætter Martin, „det lyder måske lidt firkantet, men skulle jeg komme hjem fra arbejde og være noget for Emma og Camilla, og så lige vaske tøj først, så ville enten firmaet eller ægteskabet gå konkurs.”

Der gik alligevel otte måneder, før Camilla gik med på ideen. Og det er en af de ting, hun fortryder i dag. “Livet er blevet så meget nem mere nu, hvor jeg ikke skal tænke på rengøring og vasketøj. Vi skændes aldrig om sådan nogle ting mere. Og jeg kan koncentrere mig om at være noget for Emma og Martin.”

Sådan er det godt for os!

I det hele taget mener Camilla og Martin, at man skal give slip på den der ”uh, gør jeg, du og vi det nu også godt nok?”

„Man må ikke lade sig forstyrre af idealforestillinger og forventninger om, hvordan det hele bør se ud, eller hvordan de lever sammen i mødregruppen. Man skal tage udgangspunkt i sit eget liv og forhold og prioritere, hvad der er bedst og lettest for netop os. Og det synes jeg, vi er blevet gode til,” afslutter Martin.

Ja, parret er klart parate til anden omgang, når lillebror ankommer en af dagene. Men lige nu nyder de de sidste rolige aftener og nætter sammen …

4 gode råd fra Camilla og Martin

1. Værn om “jeres rum” – indarbejd nogle gode sovevaner for jeres børn

2. Giv slip på idealforestillinger og forvent ninger om, hvordan det hele bør se ud. Tag udgangspunkt i jeres liv, og gør, hvad der er bedst og lettest for netop jer.

3. Skån jer selv for diskussioner om prakti ske ting som rengøring – prioriter at få noget hjælp

4. Kom væk fra hjemmets fire vægge og oplev noget. Børn behøver ikke at ændre alt! Man kan sagtens både rejse og gå ud at spise med en baby.

Far på banen- Torben og Henriettes forhold

Torben og Henriette Wager Nielsen kender slet ikke til bebrejdelserne, den dårlige samvittighed og de skænderier, som de hører om hos andre par, hvor far står i baggrunden, mens mor er mere eller mindre alene om at klare børnene. For hos familien Wager Nielsen har en sådan ”arbejdsfordeling” aldrig været på tale.

„Vi var to om at tage beslutningen om at få Mikkel og Andreas, og derfor har det lige fra starten været helt naturligt for mig at deltage på lige fod med Henriette,” siger Torben. At det er blevet sådan, mener han nu ikke kun skyldes, at han har været sit ansvar bevidst, men i lige så høj grad, at Henriette ikke har været en af de der mødre, der altid ved bedst.

„Nej, jeg har aldrig været den type mor og kæreste, der lægger børnenes tøj frem om aftenen for at sikre mig, at far nu ikke gør det forkerte om morgenen,” griner Henriette.

„Og det har jeg nydt godt af. Da børnene var små, tog Torben for eksempel altid over om aftenen, efter jeg havde ammet, og så ku’ jeg lige ligge på sofaen og få en halv times lur, mens han skiftede ble og hyggede. Og det er da klart, at det ikke kun har haft en god effekt på far-søn forholdet, men også på par forholdet, for så kunne jeg jo lidt igen …”

Rum til mig

I det hele taget har det været vigtigt for parret Wager Nielsen at give hin anden pusterum – ikke bare på sofaen, men også uden for hjemmets fire vægge. Det kan være knaldhårdt at have små børn, når man hele tiden skal være på og ikke har tid til sig selv. „Men vi har altid været gode til at respektere hinandens behov for at komme væk hjemmefra og dyrke sport og vennerne,” fortæller de.

At de har kunnet give hinanden den frihed uden sure miner og samvittighedskvaler, mener de netop er, fordi de begge yder en indsats derhjemme med børnene. Og så at de så vidt muligt har ordnet det sådan, at Torbens badminton og gourmetklub og Henriettes træning og møder med veninderne foregår efter, at børnene er lagt, så ingen føler sig ladt i stikken …

LÆS OGSÅ: Få en hverdag uden stress

Men hvad så med parforholdet? Jo, de er rørende enige om, at det ikke blot for dem som enkeltpersoner, men også som par er godt at have oplevelser hver for sig: „Ellers kan det hele jo meget nemt gå hen kun at handle om børnene,” siger Torben og Henriette.

Tid til kærlighedslivet

Arbejdsfordeling, frihed og gensidig respekt – det lyder måske rosenrødt – men parret prøver ikke at bilde nogen ind, at der ikke også har været tidspunkter, hvor deres parforhold har været mærket af, at de er en småbørnsfamilie.

„Specielt da børnene var helt små, har der da været perioder, hvor romantikken er blevet lagt på hylden, og hvor overskuddet til kærlighedslivet har været knebent,” fortæller Henriette.

„Jeg kan sagtens huske, at det indimellem kunne blive for meget af det gode, når Andreas blev ammet, Mikkel hang over mig, og Torben stod bagved og ville kramme mig. Ka’ jeg dog ikke bare få min krop for mig selv i fem minutter? tænkte jeg.”

Men da både Henriette og Torben mener, at kærlighedslivet er et ekstremt vigtigt aspekt af parforholdet, var de begge indstillede på indimellem at ”ofre” sig lidt. „Og derfor er vores kærlighedsliv aldrig endt med at blive et problem for os,” forklarer de.

Hva’ var det nu…

I det hele taget har det været vigtigt for Henriette og Torben at blive ved med at eksistere som par. Og der gik ikke mange sekunder, fra amning var et overstået kapitel, til bedsteforældrene tog over for en weekend og parret indfandt sig på et spa-hotel i Sverige, som hører til en af parrets tilbagevendende weekendarrangementer.„Men mindre end en weekend kan nu også gøre det! Bare en enkelt aften, hvor vi kommer ud sammen, ser noget andet end hjemmets fire vægge og hygger os og slapper af sammen, kan gøre underværker,” fortæller de. „Den aften giver et spark og noget energi i forholdet. Vi bliver mindet om, hvorfor vi blev forelskede og valgte hinanden. Og det er vigtigt at holde fast i!”

3 råd fra Henriette og Torben

1. Få far på banen med det samme

2. Find tid til tosomhed, så I bliver mindet om, hvorfor I blev forelskede i første omgang.

3. I må ofre jer lidt en gang imellem for kærlighedslivets skyld.