Uhygge med bamse!
Bamsen kan indeholde mange allergifremkaldende stoffer fra husstøvmider, hvis den ikke bliver vasket hver tredje måned. Dette og mange andre ting er vi småbørnsforældre ikke nok opmærksomme på. Det viser en ny stor undersøgelse om småbørnsfamilier og allergi. Læs her, hvordan du ved hjælp af enkelte gode tommelfingerregler kan forbedre indeklimaet i hjemmet og dermed være med til at forebygge allergi.
Hvert fjerde barn har allergi – og bamser, dyner, rullemadrasser og andre ting, der findes i dit barns sengemiljø, kan indeholde en masse allergifremkaldende stoffer. Derfor skal de vaskes på 60 grader – og oftere, end vi tror.
Men det er vi mange, der glemmer. 28 procent af os vasker for eksempel ALDRIG barnets krammedyr, og 13 procent vasker kun krammedyret en gang om året. Det anbefales at vaske krammedyr en gang i kvartalet ved 60 grader.
Selv om vordende og nybagte forældre faktisk er den befolkningsgruppe, som er allerbedst til at søge information om, hvordan man forebygger astma og allergi, mangler vi stadig en korrekt viden om daglige praktiske gøremål i hjemmet, der kan være med til at begrænse mængden af allergener og dermed være med til at reducere risikoen for, at barnet udvikler allergi.
Det viser en ny landsdækkende undersøgelse blandt småbørnsforældre, udført af Astma-Allergi Forbundet i samarbejde med Pampers.
I undersøgelsen er mere end 8.000 småbørnsfamilier blevet spurgt om deres viden om allergi og også om, hvordan de i dagligdagen forsøger at reducere risikoen for, at barnet udvikler allergi.
Konklusionen er klar. Vi ønsker det bedste for vores baby, men vi er forvirrede og vil gerne have helt klare regler at forholde os til.
Savner klare regler
„Der er nogle ting, som småbørnsforældre er meget opmærksomme på. De ved, at rygning er dårligt og amning er godt i forhold til astma og eksem. Det skyldes sikkert, at der længe har været kampagner og indsatser inden for de områder. Desværre betyder det ikke, at der aldrig ryges indendørs. Mange småbørnsforældre savner derimod viden om, hvordan de med daglige simple tiltag kan forbedre indeklimaet derhjemme og dermed være med til at reducere de allergifremkaldende stoffer i hjemmet,” siger souschef Anne Holm Hansen, Astma-Allergi Forbundet.
„For eksempel viser tal fra undersøgelsen, at 27 procent af os kun skifter familiens sengetøj en gang om måneden. En gang om måneden er nok i underkanten. Vi anbefaler hver 14. dag,” siger Anne Holm Hansen.
I dag rammes 25 procent af alle danske børn af overfølsomhedssygdomme som astmatisk bronkitis og børneeksem, der som regel opstår i løbet af barnets første leveår.
Det er baggrunden for, at Astma-Allergi Forbundet har indgået et samarbejde med Pampers om at give mere baggrundsviden til småbørnsforældre om forebyggelse af allergi.
Rammer naboen
Og der er nogle meget overraskende resultater imellem. For eksempel viste det sig, at alle de forældre, der ikke selv var plaget af astma og allergi, følte sig meget sikre på, at det ikke var noget, der ramte deres børn. Derfor følte de ingen trang til at tage de nødvendige forholdsregler.
„Cirka 5-10 procent af de babyer, hvis forældre ikke kan mindes at have haft problemer med astma og allergi, kan godt udvikle en allergisk sygdom alligevel. Der er derfor brug for at gøre disse forældre opmærksomme på, at også deres barn kan udvikle for eksempel allergisk astma,” fastslår souschef Anne Holm Hansen fra Astma-Allergi Forbundet.
Det er naturligvis vigtigst, at ”risikofamilier” er særligt opmærksomme på antallet af allergener i hjemmet. Men da alle børn i princippet kan udvikle allergi, er det sund fornuft for alle familier at gøre noget for at reducere antallet af allergener i hjemmet.
Rygning
Undersøgelsen viser desværre også, at 28 procent af de danske børn fortsat er udsat for passiv rygning i hjemmet. Der er derfor stadig brug for at informere børnefamilierne om, at børn slet ikke bør udsættes for passiv rygning.
„Det er for dårligt, at nogen overhovedet kan finde på at ryge sammen med en lille baby,” siger Anne Holm Hansen
72 procent siger ellers, at deres rygeregler i hjemmet er, at der kun ryges udenfor. 26 procent fortæller, at de ryger indenfor, heraf 10 procent i rum, hvor der ikke er børn. Stort set alle deltagere, 88 procent, mener, at der skal være mere fokus på børns udsættelse for passiv rygning.
Rengøring
Det er især omkring de praktiske dagligdagsting, som for eksempel rengøring, vask og udluftning, at vi småbørnsfamilier mangler viden om, hvordan vi kan være bedre til at forebygge allergi. For småbørnsforældre og alle andre er det vigtigt at skabe en lav luftfugtighed i hjemmet ved hjælp af udluftning og ved at have en temperatur i boligen på 20 grader for at begrænse mængden af husstøvmider, der kan give allergi.
Blandt deltagerne er der stort fokus på hyppig rengøring og mindre fokus på og viden om korrekt udluftning, rengøring i forbindelse med husdyr og vask af dyner, puder og rullemadras.
Resultatet af undersøgelsen tyder på, at flere deltagere godt kunne spare lidt på kræfterne i forbindelse med rengøring og i stedet fokusere på hyppigere vask og udluftning. Men en sådan ændring kræver gode daglige vaner.
Kun 3 procent mener, at det er formålsløst at forebygge i hjemmene, da der er så mange andre faktorer, vi ikke kan kontrollere, der også giver allergi.
Halvdelen af småbørnsfamilierne gør almindeligt (grundigt) rent i hjemmet en gang om ugen.
Men der findes også 13 procent blandt deltagerne, der gør rent flere gange om ugen. Ifølge Astma-Allergi Forbundet anbefales rengøring i hjemmet en gang om ugen. Gør man rent for ofte, risikerer man at hvirvle for meget støv rundt i boligen, hvilket kan genere følsomme luftveje.
56 procent, mere end halvdelen, gør hovedrent i hjemmet oftere end en til to gange om året, sådan som Astma-Allergi Forbundet anbefaler.
Vask
33 procent tørrer tøj inden døre. Astma-Allergi Forbundet anbefaler, at man aldrig tørrer tøj indenfor. Kun 18 procent vasker familiens dyner og hovedpuder mindst en gang hver tredje måned på 60 grader, sådan som det anbefales af Astma-Allergi Forbundet.
21 procent vasker aldrig familiens rullemadrasser. AstmaAllergi Forbundet anbefaler at vaske familiens rullemadrasser seks til tolv gange om året.
Udluftning
Kun 21 procent lufter ud flere gange dagligt. Astma-Allergi Forbundet anbefaler at lufte ud tre gange dagligt med gennemtræk i hele boligen i fem til ti minutter, også om vinteren.
70 procent lufter ud under rengøring. Astma-Allergi Forbundet anbefaler, at man lufter ud under og efter rengøring.
Dyr i hjemmet
Inden for området kæledyr i husstanden viser undersøgelsen, at der mangler viden om, hvordan man fjerner allergener fra dyr. Allergener fra dyr er meget levedygtige og kan ifølge Astma-Allergi Forbundet være til stede i huset længe efter, at dyret ikke er der mere.
Mange tror, at allergi over for dyr sker på grund af hårene. Men fakta er, at også skæl, spyt og ekskrementer fra dyr indeholder allergener. Derfor er det ifølge Astma-Allergi Forbundet ikke nok at støvsuge gulvtæpper grundigt, hvis man vil forebygge allergi over for dyr. I familier, hvor der er børn med særlig risiko for at udvikle allergi, frarådes det at have dyr i husstanden det første år af barnets liv.
41 procent af de adspurgte har dyr i husstanden. Hver tredje tror, at man kan fjerne alle allergener fra dyr ved at støvsuge grundigt. 18 procent tror, at barnet ikke må komme på besøg i hjem med dyr, hvis barnet har særlig risiko for at udvikle allergi. Ifølge Astma-Allergi Forbundet er det den daglige kontakt, der øger risikoen for, at barnet udvikler allergi, derfor må barnet gerne komme på besøg i hjem med dyr.
14 procent mener, at man kan forebygge allergi over for dyr ved at have mange dyr frem for at undgå dyr. Astma-Allergi Forbundet følger de officielle anbefalinger, som siger, at ønsker man at reducere risikoen for at udvikle allergi over for dyr, så bør man undgå allergener fra dyr i barnets første leveår.
Ifølge Anne Holm Hansen er der blandt småbørnsfamilier en meget stor og positiv vilje til at ville gøre noget godt for at modvirke allergener i hjemmet.
„Holdningen er helt klart positiv, og det er rigtig godt. Vi kan mærke en klar efterspørgsel efter meget håndfaste regler, og dem giver vi nu,” siger hun.
OM ASTMATISK BRONKITIS
Hvad er astmatisk bronkitis?
Astmatisk bronkitis er en sygdom hos små børn, der har kortvarige astmasymptomer, når børnene er forkølede og har virussygdomme Når børnene bliver ældre, bruger man diagno sen astma. Men har barnet allergi, og er perioderne med astmatisk bronkitis hyppige eller langvarige, så bruger man også diagnosen astma, selv om barnet er under tre år.
Hos små børn kan det være svært at skelne mellem astmatisk bronkitis og astma. Nogle læger vælger derfor at bruge navnet børneastma.
Ved astmatisk bronkitis danner barnet mere slim end normalt, og luftvejene trækker sig sammen. Det lyder ofte som pibende og hvæsende vejrtrækning.
Hvad gør medicinen?
Der findes medicin mod sammentrækningen af luftvejene, både med kortvarig og med langvarig virkning. Luftvejsudvidende medicin med kortvarig virkning er god at behandle anfald med. Medicin med binyrebarkhormon virker hævelsesdæmpende på langt sigt.
Behandling af astma er vigtig, også selv om der er tale om en mild astma. Medicinen hjælper dit barn ved at bedre symptomer, så barnet kan deltage i leg på lige fod med raske børn. Den dæmper desuden følsomheden i lungerne, så barnet kan trække vejret normalt.
Barnet opnår en normal lungefunktion. Men har dit barn fået konstateret astmatisk bronkitis, er det fortsat vigtigt at undgå det barnet ikke tåler, som for eksempel røg og dyr.
OM BØRNEEKSEM
Børneeksem (atopisk dermatitis) er et vedvarende, kløende eksem, som er præget af symptomfri perioder afbrudt af sygdomsudbrud af forskellig sværhedsgrad.
Omkring 20 procent lider i barndommen af børneeksem, heldigvis vokser de fleste børn fra det, men børn med børneeksem er disponeret for allergiske sygdomme.
Hvad er tegnene på børneeksem?
I spædbarnsalderen viser børneeksem sig som et kløende rødt udslæt på kinderne. Udslættet kan også vise sig i hovedbunden og på kroppen. I spædbarnsalderen ses lidelsen mest på ydersiden (strækkesiden) af arme og ben. Børnene er generet af kløen, især om natten, og virker meget gnavne og irritable. Eksemet er normalt tørt, men ved infektion med hudbakterier (impetiginisering) begynder eksemet at væske. Dette er et faresignal og skal medføre henvendelse til egen læge eller en hudlæge.
Senere går sygdomsbilledet over i ”klassisk” børneeksem. Nu findes eksemet i områderne omkring bøjefurerne, det vil sige i knæhaser, albuebøjninger, håndled, ankler og hals. Udslættet er meget kløende, og på grund af børnenes kradsen bliver huden i områderne fortykket.
Gode råd, når børneeksemen viser sig
Først og fremmest skal man ikke skælde sit barn ud, når det klør sig. For det er naturligt, at barnet får lyst til at klø igen, når noget klør så meget, som børneeksem kan gøre. Sørg hellere for, at kløen forsvinder, så meget du kan.
Du kan forebygge ved at smøre huden med fugtighedscreme – flere gange om dagen. Når eksemet blusser op, er der forskellige muligheder for behandling. Det mest almindelige er brug af steroidcreme eller salve, som ordineres af din læge.
Brug tøj af bomuld, og undgå uldtøj og syntetisk tøj, der får barnet til at svede og dermed irriterer huden.
Vask tøjet i uparfumeret sæbe.
Udsigt for fremtiden
Børneeksem forsvinder hos de fleste børn inden syvårsalderen, men dispositionen for eksem senere i livet forsvinder for eksempel ikke. Med konsekvent hudpleje og andre forholdsregler kan en del af de mere alvorlige komplikationer undgås.
Personer, der lider af/har haft børneeksem, er særligt udsatte for også at udvikle håndeksem.
Har man børneeksem, skal man være opmærksom på, at eksemet kan inficeres med mikroorganismer. Hvis der går infektion – dvs. betændelse – i eksemet, skal du kontakte lægen, da det kan blive nødvendigt med behandling med antibiotika.
ALLERGITJEK
Hvor tit lufter I ud?
Hvor mange gange har du luftet ud med gennemtræk i løbet af det sidste døgn? Har du tendens til at glemme at lufte ud – så brug dagen på at lave en plan, som kan sætte udluftningen af boligen i system.
Husk: Luft ud tre gange om dagen i fem-ti minutter ad gangen.
Hvor gamle er jeres madrasser?
Gå husets madrasser igennem. Hvor gamle er de? Hvor mange gange er de gået i arv? Er der brug for nye madrasser?
Husk: Nyt barn – ny madras. Husstøvmider trives rigtig godt i gamle madrasser.
Bruger I rullemadras? Har I rullemadrasser på jeres senge? Hvornår er rullemadrasserne sidst blevet vasket? Er det mere end to måneder siden?
Så brug dagen på at få dem vasket. Bruger I slet ikke rullemadras, så er det en god idé at investere i nogle, måske i dag?
Husk: Rullemadrasser kan modsat senge vaskes, derfor ingen madras uden rullemadras!
Hvornår har I sidst vasket dyner? Er det mere end tre måneder siden?
Så brug dagen på at få dem vasket.
Husk: Husstøvmider trives godt i sengemiljøet.
Hvornår har I sidst gjort rent?
Er det mere end en uge siden, så er det i dag, I skal finde støvsuger og støvklud frem!
Husk: Rengøring en gang om ugen giver et bedre indeklima. Men hver dag er ikke en god idé.
Hvor tørrer I tøj?
Gå jeres vaner for tørring af tøj igennem. Tørrer I som regel tøj indendørs, så undersøg, om det i stedet er muligt at installere en tørretumbler og/eller at tørre tøjet udendørs.
Husk: Tøj bør ikke hænges til tørre i boligen, da det giver fugt.
Er der fugt i jeres bolig? Brug dagen til at gå jeres hjem igennem for fugtskjolder og bygningsskader. Rens også tilstoppede tagrender. Finder I skader, bør I få dem udbedret hurtigst muligt. Husk: Fugt giver risiko for skimmelsvampevækst, der kan give allergi.
Parfume i jeres produkter til huden?
Find alle produkter frem, som indeholder parfume, og sæt dem på køkkenbordet – for eksempel hudplejeprodukter, vaske- og skyllemiddel og rengøringsmidler. Kig dem igennem og overvej, om det er nødvendigt, at der er parfume i alle produkterne?
Husk: Parfume kan give allergi, og børn bør helt undgå parfumerede produkter.
Har I dyr? Har du allergi over for dyr eller risiko for udvikling af allergi, så bør du ikke have dyr i hjemmet.
Husk: Alle dyr kan være allergifremkaldende.
Hvordan er hjemmets rygeregler?
Har I allerede en klar rygepolitik i hjemmet? Hvis ikke, så brug dagen på at udarbejde en rygepolitik. Husk: Rygning bør altid foregå udendørs!
Tjeklisten er udarbejdet af Astma-Allergi Forbundet Vil du vide mere om astma og allergi, så besøg Astma-Allergi Forbundets hjemmeside på www.astma-allergi.dk