Forkælelse af mor på Mors dag

Foto: Getty Images Mangler du et argument eller to, hvorfor lige netop du, kære mor, fortjener lidt ekstra forkælelse på mors dag? Vi giver dig 10!

10 gode grunde til, at du selvfølgelig skal forkæles på mors dag

Én enkelt dag om året er måske lige lidt nok, når det kommer til en hyldest af verdens mest vidunderlige og udfordrende titel. Men når det nu ikke kan være anderledes, så skal dagen i dag altså fyldes med forkælelse af alle de skønne mødre, og det er der ifølge klummeskribent Mette Søberg en hel del gode grunde til…

Det er nok de færreste af os mødre der forventer kæmpestore gaver på Mors dag, men en lille anerkendelse må næsten være på sin plads. Det er trods alt ikke småting, vi mødre går igennem hver evig eneste dag i det der moderskab.

Så her får du lige 10 gode grunde til, at du selvfølgelig skal forkæles i dag!

LÆS OGSÅ: Mors Dag: 23 geniale gaver til en mor du kender

1. Den ubetingede kærlighed…

Du elsker dine børn ubetinget, også selvom de starter deres liv med at påføre dig en hel del smerte og ubehag. Den tendens fortsætter i øvrigt hele vejen op igennem barndommen, hvor du vil blive frarøvet store mængder nattesøvn, konstant skal tørre diverse kropsvæsker op efter andre (primært dine børn) og altid skal være forberedt på en umotiveret, glidende tackling eller en knytnæve i siden, når du er ved at servere hjemmelavede snacks i sofaen. Selv tak blev der sagt.

2. Hej ansvar

Du bærer et gigantisk ansvar på dine skuldre. Før du blev mor, var det rigeligt at sørge for, at du selv holdt dig sådan nogenlunde kørende og stabil fysisk og psykisk, men nu har du pludselig ansvar for, at et andet lille væsen også holder sig i live. Yikes.

3. Den konstante bekymring

Fra det sekund du fandt ud af, at du skulle være nogens mor, har du været konstant bekymret. Og du må gerne benægte det, men du ved jo godt inderst inde, at det er sandheden. Som mor SKAL du nemlig være bekymret: Det er et medfødt instinkt, som får dig til at se potentielle fare og udfordringer overalt i dit barns liv. Anstrengende, men praktisk.

4. Det uoverskuelige iskolde overblik

Hver evig eneste dag skal du holde styr på cirka en million ting: Du skal huske, at den store kun skal have én madpakke med, for der er fødselsdag på ”Månestuen”. Den lille skal i øvrigt have et familiebillede og et gammelt syltetøjsglas med til der krea-projekt de laver i vuggestuen. Og det regner ad H til, så de der gummistøvler, du havde håbet kunne holde sæsonen ud, men som egentlig allerede er temmelig meget for små, skal du lige have erstattet med et nyt par, men hvilket mærke er det nu der er bedst til brede børnefusser? Og gud, så var der også de der D-vitaminer (også dem til dig selv), og dine forældre kommer for resten til aftensmad, så du skal lige handle på vej hjem, og var det egentlig Netto eller Rema, der havde smør på tilbud i den her uge? 

5. Always on call

Som mor står du altid til rådighed: 24/7/365, også på helligdage og midt om natten (faktisk overraskende ofte midt om natten, hvad er det i grunden for en håbløs tendens?) Hvis dit barn har brug for dig, så træder du til, uden hverken tøven, brok eller tilkaldetillæg. Og sådan er det bare.

LÆS OGSÅ: 11 meget kloge ting jeg sagde, før jeg blev mor…

6. Det uendelige CV

Og apropos dårlige arbejdsvilkår: Hvis du på arbejdsmarkedet står mellem to stillinger, og dermed varetager en hel del mere ansvar end normalt, så bliver du kompenseret for det. Den regel har vi lige glemt at hapse med ind i moderskabet, hvor vi ellers kan skrive både kok, læge, stuepige, administrativ leder, superhelt og professionel puste-på-knæ-type på CV’et. Det fortjener faktisk en slags lønforhøjelse i form af noget chokolade. 

7. Tålmodighed er en dyd

Som mor skal du være usandsynligt tålmodig. Når dit barn fortæller absurd lange og kedelige historier, tilsyneladende uden nogen afsluttende pointe. Så skal du bare smile, lytte og nikke anerkendende. Samme regel gælder i øvrigt, hvis dit barn spiser sin morgenmad på en helt vanvittig langsom måde. Det må du endelig ikke kommentere! Det kunne jo tage madglæden fra den lille, og så er det da lige meget, at du kommer for sent på arbejde (igen). Pyt skidt.

8. To minutter hver eneste dag, tandbørsten skal rundt og frem og tilbage

Du skal forresten også have lidt anerkendelse for at børste dit barns tænder. For det gør du jo. Måske ikke to gange hver dag, men alligevel. Du gør det, selvom det af og til virker som en mere umulig og uoverskuelig opgave end en månelanding. Og du gør det med smil i stemmen og fjollede sange og trusler om smadrede iPads og julemænd og påskeharer, der aldrig dukker op, hvis ikke mor får lov til at lede med tandbørsten efter Anna, Elsa og Olaf inde i den lille mund. Nu! 

9. Det evige pokerface

Lige meget hvor mange vanvittige prøvelser dine børn udsætter dig for, så formår du altid at bevare dit pokerface. Når din treårige siger ”Fuck, pis, lort” for første gang, og kigger afventende og dybt ind i dine øjne, så må du endelig ikke knække sammen af grin. Eller når din femårige for første gang fortæller dig, at du er verdens dårligste mor, så må du heller ikke bryde sammen i gråd. Du skal være den stærke og den fornuftige. Så kan farmand sidde ovre i hjørnet og grine af de frække ord, og så giver han dig sikkert også en krammer, når ungerne er puttet, og fortæller dig, at du er en alletiders mor. For det er du.

10. Verdens bedste mor

Du er et forbillede. Også selvom du måske ikke ser dig selv sådan, så er du det. Og det er et kæmpe ansvar og en kæmpe ære, og du bærer det så flot. Og selvom det ikke altid føles sådan, så er du faktisk verdens bedste mor. Altså for dine egne børn. Ligesom jeg er det for mine. Så kan Angelina og Brad være det for resten.

Om skribenten

Mette Søberg er 32 år og er ved at uddanne sig til pædagog. Hun skriver samtidig på en bog om at være mor. Hun er mor til Frederik fra 2016 og Anna fra 2018.

Følg med på instagramprofilen @morforsoeg

Se, hvad vi ellers skriver om: Mors dag

610x200_woordy_knap2.jpeg