Søskende
SPONSORERET indhold

Hvornår er det lillesøster-tid?

Det er ikke kun en spørgsmål om, hvor mange år der skal være mellem storesøster og lillebror, når I planlægger en familieforøgelse. Det allervigtigste er nemlig, om I er klar som familie.

Af: Mette Mølbak, Vores Børn
11. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Far, mor og børn. Det er drømmen for de fleste, når vi forestiller os det gode familieliv. Med ungerne, der leger på græsplænen, eller ferien med bord til fire. Men du ved også, at drømmen ikke altid går helt så let og luftigt som en sommerferie. For barn nummer to medfører en del ændringer i familien. På såvel den gode som den hårde måde.

Men hvornår er det lige, at I skal gå i gang med barn nummer to? Skal I få to lige efter hinanden og tage det hårde slæb én gang for alle – eller vente, til den første er blevet mere selvkørende, men samtidig risikere, at de ikke får helt så tæt et forhold?
Faktum er, at der er fordele og ulemper ved begge valg. Ifølge psykolog, familieterapeut og leder af Center for Familieudvikling Annette Due Madsen er der ikke et tidspunkt, der er bedre end et andet.

“Der er fordele i at have to børn tæt på hinanden, og der er fordele i, at der er længere imellem. Det er umuligt at sige, hvad der er bedst,” siger hun og slår fast, at aldersforskellen ikke er afgørende.

“Børns relation til hinanden afhænger af meget andet end alder. Det afgørende er, hvad det er for en familie de vokser op i. Vokser de op i et godt og sundt klima, får de også tit gode relationer. Derfor er det vigtigt at gøre det, du selv føler for, og ikke tænke så meget i alder.”

Familien som arbejdsplads

Om det er tid til en lillebror eller -søster, handler altså mere om, hvorvidt I er parate som familie – for du kommer ikke uden om, at oven i alle glæderne ved at få endnu et barn kommer også nogle nye udfordringer.“Med barn nummer to kommer der ekstra arbejde. Og det slår nogle af pinden, fordi vi stadig gerne vil nå det samme som før, men kun har et sæt arme. Der er altså grænser for, hvad vi kan nå,” siger Annette Due Madsen. Faktisk stiger risikoen for skilsmisse, efter at I har fået to børn, og ifølge Annette Due Madsen skyldes det ofte, at vi ikke har indstillet os på, at familien i nogle år er mere teamarbejde, end det er sjov og fornøjelser.“Det er nogle år med mere arbejde end romantik, og det kan skabe en del konflikter, fordi der bliver mindre tid til jer selv og vennerne. Det er meget vigtigt, at I går ind til det med åbne øjne og siger til hinanden, at de næste år står på hårdt arbejde, men at det også bliver sjovt,” råder Annette Due Madsen og fortsætter:“Familien bliver en lille organisation, som vi skal have til at fungere. Men i mange familier tager vi snakken om, hvem der gør hvad, når det hele er ved at koge over om morgenen, eller snakker om de seksuelle problemer klokken halvtolv om aftenen, hvor det ikke fungerer.”Derfor kan det være en idé, at I lærer at planlægge familielivet, ligesom vi planlægger vores arbejde.“På arbejdspladsen har vi evalueringer, møder og planlægning af, hvordan tingene skal forløbe. Mange problemer i familien kan også løses, hvis vi forbereder os på at sætte tid af til at planlægge familielivet,” siger Annette Due Madsen.

Kig på jer selv udefra

Inden I beslutter jer for endnu et barn, er det derfor en god idé at tage et tjek på, hvordan jeres liv ser ud.

“Find ud af, hvordan jeres ressourser er. Nogle gange opfatter vi det at få et barn som et forbrugsgode på linje med en ny bil, men det er vigtigt, at I stiller jer selv spørgsmålet, om I er villige til at give det, jeres barn har behov for.”

Det kan være nødvendigt at diskutere, om I begge to skal have fuldtidsjob, eller om I skal tilrettelægge jeres arbejdsliv på en anden måde.

“Mange familier bliver kørt i sænk, fordi vi gerne vil have to fuldtidsjob, det lækre hus og det smarte tøj. Det kan de færreste magte. Derfor er det nødvendigt at lave en prioritering og finde ud af, hvad I kan undvære, og hvad I kan gå på kompromis med,” forklarer Annette Due Madsen.

“Der kommer andre livsfaser, hvor der igen bliver tid til venner eller karriere, men tiden med jeres børn kommer ikke igen. Og børn er fløjtende ligeglade med, om I har et nyt badeværelse. Det vigtigste for jeres børn er, at deres forældre har det godt indbyrdes.”

Skruk?

Selv om I selvfølgelig skal gøre jer en masse overvejelser, inden I får et barn til, så er Annette Due Madsens råd også, at I ikke planlægger og overvejer alt til døde. For når det kommer til børn, så kommer det perfekte tidspunkt aldrig. Derimod vil hun godt garantere, at der er mange fordele i at være far, mor og børn.

“På den lange bane kan det være en enorm aflastning, fordi børn selv danner en relation med deres søster eller bror. De kan lege sammen og være alene hjemme, når de bliver gamle nok,” siger hun.

“Som voksne har de også en fordel i at have én at dele tingene med, når du og din kæreste selv bliver gamle og eventuelt skal på plejehjem. Derfor bør I tænke jer grundigt om, hvis I kun får et barn.”

Spørgsmålet er så bare, hvornår du er klar til at kaste dig ud i en ny graviditet. Og det spørgsmål bliver sikkert ekstra relevant, når du går forbi en nyfødt baby og mærker, at det rykker i dig for at prøve det hele en gang til. Eller når du hører, at din veninde er gravid, og du får idylliske forestillinger om, at I skal på barsel sammen.

Men kan du bruge din skruk-fornemmelse som en rettesnor, eller er du stadig blot underlagt din krops hormoner efter første graviditet? Det kan være svært at afgøre alene, og derfor er det godt, at du indvier den kommende far i dine planer.

“At være skruk er en hel naturlig drivkraft, vi har i os,” siger Annette Due Madsen.

“Heldigvis – for ellers kom der ikke nogen børn. Men hvis du vil afgøre, hvorvidt ønsket om endnu er barn er dybfølt eller ej, så er det bedste, du kan gøre, at tage en god snak med din partner. Du bliver ofte mere klar over, hvad du selv tænker, når du deler dine tanker med andre.”

… og så skal han jo altså også gerne lige være med på den!