Søskende- gode venner
SPONSORERET indhold

Søskende - venner for livet

Du kan gøre meget for at hjælpe venskabet mellem dine børn på vej. Vær på forkant med tre huskeregler for søskende, der handler om gode lege, retfærdighed og ret til at være alene.

Af: Lotte Juul Martini Foto: iStock
10. dec. 2010 | Børn | Vores Børn

Når du planlægger din børneflok, hvad enten den skal bestå af to, tre eller fire søskende, så drømmer du måske om, at dine små englebasser altid vil lege harmonisk sammen i sandkassen og yndigt vil løbe af sted hånd i hånd, når familien er på tur. På samme måde håber du sikkert, at de vil blive hinandens bedste venner og støtte hinanden, også når de bliver voksne.

Sådan kan det da også sagtens blive. Men det kræver, at der er plads til forskelligheder i jeres familiefællesskab – og at der er lige meget plads til alle.

Ellers kan et forhold mellem søskende nemt ende i magtkampe og konstante konflikter – og det er jo ikke lige den bedste basis for et livslangt venskab. Der findes også mange myter om søskende.

Samme forældre og en fælles hverdag gør nemlig ikke automatisk søskende til gode legekammerater. Personlighed, forskellige interesser og konkurrence mellem børnene kan spænde ben for harmonien. Men du kan selv hjælpe et velfungerende forhold mellem dine børn på vej.

Ifølge psykolog Pernille Hviid handler det om tre ting, nemlig gode aktiviteter, retfærdighed og en god balance i, hvem der bruger tid med hvem i familien.

Leg så!

Det er jo super smart, at dine børn altid har en legekammerat lige ved hånden. Og gode, ligeværdige aktiviteter er en sikker vej uden om
opslidende konflikter, jalousi og tvære unger. Fælles leg giver nemlig både små og store søskende en følelse af at være med i fællesskabet, og at de kan bruges til noget. Men det kan være svært for børnene selv at skabe lege og aktiviteter, som forskellige aldersgrupper synes er sjove.En idé kunne være at kigge pædagogerne i jeres børns institution over skulderen for at få gode tricks til, hvordan I planter god stemning, venskaber og samarbejdsvilje hos en børneflok – også selv om der er knap så mange børn rundt om spisebordet som på en børnehavestue.“Pædagogerne i børnehaven siger jo heller ikke ‘Nej, hvor er I heldige, at I har hinanden og en hel lang dag til at lege sammen, så nu kan I bare finde på noget’,” siger Pernille Hviid til Vores Børn.LÆS OGSÅ: Søskende lærer dit barn om fællesskabI stedet opfordrer hun til, at I rejser jer fra lænestolen og henter tæpper, så I sammen kan bygge en hule under sofabordet, sætter en skål trylledej på spisebordet eller noget helt tredje, som børn i forskellige aldre synes er sjovt. Når børnene har fået lege-starthjælp, vil deres fantasi ofte tage over.Hvis det yngste barn stadig er en baby, kan en fælles aktivitet være at hjælpe mor med at skifte ble, koge grød eller synge sange for baby. Det vokser storesøster også af.

Del sol og vind lige mellem søskende

Som forælder til flere skal du mestre en meget vanskelig kunst: At være retfærdig. Det er ødelæggende for søskendes forhold, hvis den ene føler sig overset eller altid får ballade for de unoder, den anden finder på. Hvis jeres børn føler sig ligeværdige i barndommen, har de meget større chance for at bevare et godt forhold senere i livet.Hvis I selv har fokus på at give alle børn lige meget opmærksomhed, kan I undgå, at børnene konkurrerer om jeres tid og kærlighed og hele tiden går og lurer på hinanden.Det kan være hverdagsdetaljer, som I voksne finder ubetydelige, men som jeres børn synes er dybt uretfærdige. At den ene altid kommer først ud af bilen eller altid får lov at tænde for vandhanen, når der skal skylles kartofler.LÆS OGSÅ: Søskende bliver klogere af at skændesSamtidig kan børn være blinde over for, at de på andre områder bliver ekstra tilgodeset. Hvis ungerne derhjemme konkurrerer meget, kan det være en god idé at tage fat i denne ‘blindhed’ og ikke bare gå ud fra, at jeres børn automatisk forstår jeres handlinger og prioriteringer.

Vær på forkant ved konflikter mellem søskende

Det er meget lettere at forebygge konflikter end hele tiden at skulle mægle mellem rasende unger med hede kinder og lyn i øjnene. Fælles aktiviteter, hvor både små og store kan være med og føler sig ligeværdige, er gode konfliktforebyggere. Samtidig er klare regler om, hvad man må og ikke må, plus følelsen af at blive hørt og behandlet retfærdigt også noget, der kan forebygge irriterende søskendeballade.

Men konflikterne kan selvfølgelig ikke undgås, og derfor foreslår Pernille Hviid, at I voksne sætter rammer for konflikterne, så børnene helt klart ved, hvad de må, når de er sure.

“Søskende kan ikke være gode venner hele tiden – det er mor og far jo heller ikke. Det er altså o.k. at være sur, men det er overhovedet ikke o.k. at slå sin lillebror. Til gengæld må man måske gerne stampe i gulvet på sit værelse, råbe ‘jeg er meget sur på dig lige nu’, eller hvad det ellers kan være, der kan give børnene en fornuftig ventil for hidsigheden,” foreslår Pernille Hviid.

Et godt søskende forhold handler også om ikke altid at være sammen med sin søster eller bror. Alenetid med mor eller far, lille- og storebror alene med far, eller hele familien sammen er alle gode variationer i jeres måde at være sammen på i familien.

Når I ikke altid er sammen alle sammen, giver det jeres familie en god dynamik – I får noget at snakke om og får rusket lidt op i kedelige vaner.

Det styrker også sammenholdet, ligesom det er lidt lettere at være overbærende over for en tidskrævende lillesøster, hvis man ved, at man skal i biografen med mor på fredag – helt alene.

LÆS OGSÅ: Søskende: Sådan tackler du dine børns forskelligheder

LÆS OGSÅ: Myter om søskende

LÆS OGSÅ: Myte afblæst: Søskende afgør ikke næste barns køn