Julefrokost med børn
SPONSORERET indhold

Julefrokost for de små

Til julen hører en rigtig julefrokost – også for børnene! Glæd små ganer med disse lækre opskrifter fra Meyers Madhus, som også får dine egne tænder til at løbe i vand.

Af: Tekst og foto: Bogen Madglæde - en kogebog til dagplejen, Vores Børn november 2010
02. dec. 2010 | Børn | Vores Børn

Hjemmelavet æggesalat (4 pers.)

01Ingredienser
• 4 æg
• 50 g agurk
• 40 g syltede drueagurker
• 2 dl græsk jogurt 10\\%
• 1 tsk. karry
• 1 tsk. akaciehonning (NB! Til børn under 1 år, brug flormelis eller sirup)
• Salt og peber

Sådan gør du
Kog æggene i 7-8 min. Under låg, til de er hårdkogte. Hæld koldt vand på, og pil æggene. Skræl den friske agurk, og skær både den friske og den syltede drueagurk ud i små tern.

Rør jogurt med karry, honning, salt og peber til en dressing. Hak æggene, og bland med dressing og agurketern. Vend godt rundt, og smag evt. til med ekstra karry og salt og peber.

TIP!
Hvis du synes, æggesalaten bliver for syrlig i smagen med ren yogurt, kan du lave den på 1 dl jogurt og 1 dl majonæse. Du kan også smage salaten til med hakket dild, purløg eller persille.

Lammekødboller med bulgursalat (4 pers.)

02

Ingredienser
Kødboller
• 4 skiver daggammelt hvedebrød
• 1 dl mælk
• 400 g hakket lammekød (okse kan også bruges)
• Salt og peber
• 1 spsk. sennep
• 2 tsk. stødt spidskommen
• 1 æg
• 150 g grønsager eller rodfrugter, f.eks. gulerod, kartoffel, selleri, pastinak eller blomkål
• 1 fed hvidløg
• 5 blade frisk mynte eller 1 tsk. tørret mynte
• 1 spsk. olivenolie

Bulgursalat
• 400 g grov bulgur
• 1 l kogende vand
• Fintrevet skal og saft af 1 usprøjtet citron
• 1 spsk. god olivenolie
• Salt og peber
• ½ agurk
• 1 rød peberfrugt
• 150 g blomkål

Sådan gør du
Kødboller
Skær skorpen af brødet, skær brødet i små tern, og læg dem i en skål. Hæld mælk på, og lad brødet stå 10 min. på køkkenbordet. Rør kødet med salt og peber, sennep, spidskommen og æg til en fast
fars. Riv grønsagerne, og bland dem i farsen.

Rør til sidst mælk og brød i, og rør grundigt rundt. Lad farsen hvile i køleskabet i 20 min. Form 15-20 små boller af farsen, og steg dem i olivenolie på en mellemvarm pande, så de får en flot stegeskorpe og stadig er saftige i midten.

Bulgursalat
Kom bulguren i en skål, og hæld kogende vand over. Lad den trække 10-15 min., til alt vandet er væk. Smag til med citronskal og -saft, olivenolie, salt og peber. Skræl agurken, og fjern kernerne fra peberfrugten.

Skær begge dele i små tern. Riv blomkålen på den grove side af et rivejern, kom blomkål, agurk og peberfrugt i bulguren, og vend godt rundt.

Smag evt. til med ekstra salt, peber og citron. Bulguren kan også smages til med krydderier (kanel, kardemomme, chili eller mynte).

TIP!
Du kan få fersk hakket lammekød billigt hos halal-slagtere, og i supermarkedet kan du ofte finde frosset lammekød i frysedisken. Er du ikke til lam, kan frikadellerne nemt laves med okse- eller kalvekød.

Ristet torskerogn med sellericreme (4 pers.)

03

Ingredienser
• 1 knoldselleri (ca. 400 g)
• 10 g smør
• Fintrevet skal og saft af 1 usprøjtet citron
• 2 spsk. Koldpresset rapsolie
• Lidt salt og peber
• 500 g kogt torskerogn (køb kogt el. kog selv)
• Lidt hvedemel
• 10 g smør til stegning

Sådan gør du
Skræl sellerien, og skær den i grove tern. Dæk sellerien med letsaltet vand i en gryde, og kog under låg, til sellerien er mør, ca. 20 min.

Hæld vandet fra, kom sellerien i en blender med smør, citronskal og -saft, og rapsolie, og blend til en puré. Konsistensen skal være glat og lidt blødere end kartoffelmos. Smag til med salt og peber.

Skær den kogte torskerogn ud i ca. 2 cm tykke skiver. Tag hinderne af rognen, og krydr med salt og peber. Vend skiverne i lidt mel.

Kom olie og smør på en pande, og lad det bruse op. Kom torskerognsskiverne på panden, og steg dem i 2-3 min. på hver side, til de er gyldne og sprøde. Tag torskerognen af panden, og servér straks på rugbrød med lun eller kold sellericreme på toppen.

TIP!
Du kan købe torskerognen kogt, eller du kan få fiskehandleren til at forklare dig, hvordan du koger den selv.

Pandestegte fiskefileter med gulerodssovs (4 pers.)

04

Ingredienser
Fiskefileter
• 8 friske rødspættefileter (evt. skrubbe eller ising)
• Salt og peber
• Lidt rugmel
• 1 spsk. olie
• 1 spsk. smør

Gulerodssovs
• 200 g gulerødder
• 1 spsk. smør
• 1 tsk. Akaciehonning (NB! Til børn under 1 år, brug sirup i stedet)
• Fintrevet skal og saft af 1 usprøjtet citron
• Salt og peber

Sådan gør du
Fiskefileter

Fjern eventuelle ben og skindrester fra fileterne. Lav et lille snit to tredjedele nede på fileten mod halen, og buk den tynde ende ind under fileten.

Krydr med salt og peber, og vend dem i rugmel. Kom olie og smør på en varm pande, lad smørret bruse op, og læg fileterne på panden. Steg dem i 1-2 min. på hver side. Tag fileterne af panden, og servér med det samme.

Gulerodssovs
Skræl gulerødderne, og skær dem ud i grove stykker. Kog gulerødderne i en gryde i ca. 20 min. Kom gulerødder og halvdelen af kogevandet i en blender sammen med smør, honning, citronskal og -saft, salt og peber.

Blend det hele sammen, og smag sovsen til med evt. ekstra salt, citron og honning. Varm forsigtigt op igen, og servér sovsen sammen med fiskefileterne.

TIP!
Du kan servere kartofler, ris eller rugbrød til retten.

Alle opskrifter er fra bogen ‘Madglæde – en kogebog til dagplejen’, udviklet af Meyers Madhus, dagplejen og FOA – Fag og Arbejde.

LÆS OGSÅ: Julestemning hos store og små

LÆS OGSÅ: Glad jul – undgå 7 klassiske familiekriser

LÆS OGSÅ: Første jul med junior