Babys første jul
SPONSORERET indhold

Sådan kan I fejre den første juleaften med junior

To er blevet til tre, og nu har I muligheden for at skabe jeres egen jul. Kunsten er at få familiens traditioner og dit lille barns vanlige rutiner til at gå op i en højere enhed juleaften ifølge familievejleder Lola Jensen.

Af: Charlotte Ingvartsen Foto: Getty Images
15. dec. 2020 | Børn | Vores Børn

Duften af friskbagte vaniljekranse smyger dig om næsen, mens Disneys juleshow toner frem på skærmen, og juletræet til nisserne på loftet bliver sat op. Du er ikke i tvivl om, hvordan den perfekte jul ser ud i barneøjne.

Nu, hvor du selv er blevet forælder, vil du sikkert gerne skabe præcis den jul for dit barn. Men hvordan passer din families juletraditioner egentlig sammen med din partners bedste juleminder? Kan du få dine yndlingsskikke med til jul hos svigerfamilien?

Og hvordan når I både julegudstjenesten, middag, dans om træet og gaver, inden dit barn søvnigt glipper med de små øjne klokken otte? Ingen grund til julestress. Lidt planlægning i god tid og en afstemning af jeres forventninger er alt, der skal til, ifølge familievejleder Lola Jensen.

– Julen betyder rigtig meget for de fleste. Vi vil hver især gerne have vores egen families jul. Så har vi en ovn, der bugner af både gås, and og flæskesteg og en medister på panden, for det plejede vi at få, siger Lola Jensen og fortsætter:

– Derfor er det vigtigt at skabe dine egne traditioner på et plan, hvor du kan være med. For det kan godt være, at du husker din barndoms jul som den rene idyl. Men perfekt var den helt sikkert ikke, mener Lola Jensen.

I nåede måske aldrig i kirke, eller vaniljekransene brændte på. Alligevel husker du julen som skøn.

– Kunsten er at få det bedste ud af det, der er.

LÆS OGSÅ: Få dit barn i ægte julestemning uanset alder

Afstem forventningerne

Din indre ønskeliste for juleaften med jeres barn er sikkert lang, og for at få det bedste ud af det, skal dine forventninger først og fremmest afstemmes med fars idé om en glædelig jul. Derudover hvad der rent praktisk passer godt for jer lige nu med et lille barn.

– Nøjagtig som hvis du skal på ferie med venner for første gang, er der en forventningsafstemning. I er nødt til at snakke om de forskellige ting, siger Lola Jensen.

Det kan være alt fra julemenuen til hvilke traditioner, I gerne vil føre videre. I kan nok ikke nå både pakkeleg, gudstjeneste og alle julekalenderne i tv. Så hvad er vigtigst for jer?

Lola Jensen anbefaler, at I tager debatten om Disney-show eller kirke og and eller gås løbende, når lejligheden byder sig i tiden op til jul. Så føles julen ikke som et kæmpe mysterium, I skal løse lige pludselig. Vær lidt rummelig, når I tager snakken om hjerternes fest.

Har du fået ét sted, må du give dig et andet. En ting, det dog er rart at få på plads i god tid, er, hvor I skal fejre juleaften. Måske er I ikke helt enige. Meld ud, hvis du gerne vil være sammen med din familie hvert andet år, er Lola Jensens råd.

Bliver I inviteret hjem til fars familie, er det oplagt at spørge ham, hvordan juleaften plejer at forløbe. Sådan får I vendt, hvordan middagsplanerne passer med den mindstes spisetid, eller hvor meget det betyder for jer at overholde sengetiden juleaften. Er turen til familien i Thisted for lang i år, eller er middag klokken otte lovlig tæt på juniors sengetid, så vær åben om det.

– Mange er heldige med bedsteforældre, der ikke holder fast i, at julen skal være på en bestemt måde. Ellers må du stemme hælene i. Sig, at sådan magter du ikke at fejre juleaften med et lille barn, siger Lola Jensen.

Alternativt kan I selv holde jul. I får nemmere julens program til at passe med spise- og sengetider ved selv at invitere. Opgaver kan I uddelegere til gæsterne, som sikkert gerne vil stå for ris a la manden eller stege anden.

Jul efter juniors rytme

Uanset om I fejrer jul ude eller hjemme, anbefaler Lola Jensen, at I nogenlunde overholder den lilles normale rytme.

– Ellers kommer der en kæmpe straf fra et barn, der ikke kan mere. Og der venter jo altid flere arrangementer i juledagene, siger hun.

I det hele taget kan I skele til rytmen hos jeres barn, når begivenhederne juleaften skal planlægges og vendes med familien. Er der flere børn, anbefaler Lola Jensen, at I indretter jer efter den yngste i flokken. For eksempel kan storebror sagtens forstå, at I danser om træet klokken fire for lillebror og igen senere på aftenen, når han er puttet.

Der sker heller ikke noget ved, at nogle af jer smutter i kirke, mens resten bliver hjemme hos de små, der sover middagslur eller ser tegnefilm. På samme måde kan I være fleksible med den store julemiddag, så den bliver rigtig børnevenlig. Spis tidligt, og skub eventuelt ris á la manden, til efter at både julemanden og Ole Lukøje har været forbi.

LÆS OGSÅ: Dyrk nisser og julemagi med dit barn

Hvornår kommer Julemanden?

Især julemandens besøg kan blive en test af dit barns tålmodighed. Her er det en god idé at vente med at lægge pakkerne under træet, til de skal åbnes, for at undgå en aften med ondt i maven, gråd og skrigeri efter mere. At kigge på gaverne hele dagen er alt for svært for sådan en lille spændt krop. Antallet er lidt sværere at være entydig omkring.

– Snak jer til rette om, hvor mange gaver, jeres barn kan rumme ud fra jeres erfaring, siger Lola Jensen.

I samme ånd er det en god ide at afstemme gaverne til børnene, hvis jævnaldrende fætter Emil kommer til jul. Så kæmper to treårige ikke om den enes nye cykel, mens den andens nye puslespil blegner. Cyklen kan sagtens vente, til fætter Emil er taget hjem. Ved at gemme nogle af pakkerne til næste dag undgår I også, at gaveregnen bliver alt for overvældende.

Arrangér med familien, at I lægger ud med samme antal gaver til både voksne og børn. Eksempelvis fire til hver under træet. I voksne kan finde resten af jeres gaver frem, når de små er puttet.

Som med gaverne bliver synet af en slikskål alt for let til en prøvelse for dit barn, hvis der står juleknas fremme hele dagen. Afstem mængden af slik med de små maver, og hold ellers de søde sager i skabet, til de mindste sover. Sæt først godterne på bordet efter middag og turen om træet, når I kommer til den sene gaveoppakning med de store, anbefaler Lola Jensen. Til gengæld er det helt o.k., at der kører julefilm nonstop.

– Det er med til at gøre juleaften magisk. At dagen er anderledes end alle andre af årets dage, siger Lola Jensen.

Når I har snakket om, hvor I skal fejre jul, med hvem og hvordan, er der måske alligevel noget, som er vigtigt for dig, men som der ikke bliver plads til i programmet. Tænk på, at du kan trække på hele december måned til at skabe juletraditioner med dit barn. Hjemme hos jer kan tredje søndag i advent sagtens være helliget at bage vaniljekranse. Eller se Disneys juleshow på dvd. Bare lige for at sikre sig, at junior (og du selv) får det set.

Anbefalet til dig