Skal forhuden trækkes tilbage?

Spørgsmål:

Hej Liselotte,

Hvornår må man trække huden tilbage på tissemanden? Jeg har en dreng på 4 år, og han har lige fået betændelse.

Jeg har bare fået at vide, at man ikke må trække huden tilbage alt for tidligt – hvis man gør det, så ødelægger man strengen. Er det rigtigt? Hvad skal jeg gøre for, at det forsvinder? Og hvornår må jeg trække huden tilbage og vaske den?

Med venlig hilsen Annika

Læs lægens svar på næste side

Svar:

Kære Annika,

Når penis dannes i fostertilværelsen, hænger forhuden og glans sammen. I de første levemåneder vil forhuden og glans ofte stadig være fuldstændig smeltet sammen, så det eneste, man kan se, er den lille åbning, hvor urinen passerer. I løbet af de næste par år svinder eller aftager sammensmeltningerne mellem glans og forhud, gradvist. Ved 3-årsalderen vil omkring halvdelen kunne trække den tilbage og ved 5-årsalderen cirka 90 procent.

Mange drenge har dog stadig områder, hvor der fortsat er sammenvoksninger, og det giver sjældent problemer. Oftest vil de løse sig helt af sig selv, i takt med at penis vokser, og at drengene bliver bedre og bedre til at bruge den til mangt og meget. Du skal endelig ikke forsøge ved magt at trække forhuden tilbage, for så kan der opstå smårifter, der kan give arvæv, som så senere kan medføre en egentlig forhudsforsnævring.

Det allerbedste er at vente, til han selv finder trang til at lære den nærmere at kende. Han kan hele tiden mærke, om det gør ondt, eller om det føles helt fint. Langt de fleste drenge har en fuldstændig veludviklet nysgerrighed, over for hvad de har mellem benene, og de holder sig sjældent tilbage for at undersøge dens muligheder, hverken når de er 4 år eller senere i livet. Du kan spørge ham og lade ham vise dig eller hans far, hvor langt han kan få den tilbage, men uden at han presser til.

I den periode, hvor forhuden endnu ikke kan trækkes ordentligt tilbage, kan drengene opleve, at kanten af forhuden bliver rød og irriteret. Den kan blive rød helt ned over hovedet, og det kan være generende at tisse. Sørg for, at han kommer i bad lidt oftere end vanligt, og gerne dagligt, mens den er rød, og lad ham sidde i badet et stykke tid, så vandet for lov til at gøre mirakler.

Hvis han kan trække lidt tilbage i forhuden, uden at det gør det mindste ondt, så kan han øve sig lidt i badet. Nogle gange kan man ”spule” inde under forhuden, uden at trække den tilbage, ved hjælp af en engangssprøjte. Fyld den med lunken vand og sprøjt forsigtigt ind under forhuden. Det må på ingen måde være ubehageligt for ham og sprøjt endelig ikke op i urinrøret!!

Nogle gange er der brug for antibiotika-creme for at få det helt væk, men tal med din læge om det, så der eventuelt kan blive podet for det, før du går i krig. Når han selv kan få forhuden tilbage uden problemer, kan du begynde at vaske glans, men vær skånsom og brug kun lunken vand, for sæbe kan irritere, og derved give grobund for nye bakterier.

Nogle drenge tisser ”ballontisning”, hvor den forsnævrede forhud fyldes med urin, og så står ud til alle sider, som når man klemmer om tutten af en vandslange, og det kan genere, ikke mindst dem der skal gøre rent. Han kan få tilbagevendende betændelser af forhuden, eller han kan få smerter under erektion, hvor den forsnævrede forhud klemmer.

Hvis han fortsat ikke kan trække forhuden tilbage, når han bliver større og skolebarn, og ikke mindst når han når til puberteten, hvor penis vokser yderligere, og erektionerne bliver mere insisterende, kan man behandle ham. I første omgang behandler man ved at smøre hormoncreme på den forsnævrede ring af forhuden.

Hos de fleste giver forhuden sig stille og roligt og kan efterhånden trækkes helt tilbage. Hvis det ikke er tilstrækkeligt, kan man operere ham og omskære ham. Din søn er så lille endnu, så det løser sig formentlig helt af sig selv i takt med, at hans brug af penis bliver mere nuanceret.

Faktaboks

Om eksperten:

Liselotte Hergel er praktiserende læge i Lyngby og har masser af børnefamilier i sin klinik. Hver måned besvarer hun læsernes spørgsmål om sundhed i Junior.

Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns sundhed? Så skriv til sund@juniormag.dk

Med venlig hilsen Liselotte Hergel