Mor giver sutteflaske til baby
SPONSORERET indhold

Det nemme valg? Her er 5 myter om sutteflasken

12 procent af de danske mødre lykkes ikke med amningen. Er du en af dem, så husk at barnet nok skal få de nødvendige vitaminer og mineraler fra modermælkserstatningen, og lad være med at bruge tid på myter, der ikke er videnskabeligt belæg for – som disse, der hermed er punkteret!

Af: Asali Viola Hellqvist Foto: Getty Images
02. aug. 2023 | Børn | Vores Børn

1. Sutteflasken giver ikke nærvær mellem mor og barn 

Amning er ikke den eneste nøgle til nærvær med barnet, ligesom sutteflasken ikke er en hindring. Nærvær er ansigtsudtryk, øjenkontakt, fysisk kontakt, snak, omsorg, opmærksomhed og kærlig berøring.

Man kan være nærværende med sit barn på alle tidspunkter af døgnet; imens barnet er vågent, sover, ammer – eller får flaske. Er man ked af at miste ammestunderne, kan man holde barnet i ammestilling, være hud-mod- hud og skabe ro og tryghed, mens man giver flaske.

2. Brug af sutteflasken bør undgås 

De sundhedsmæssige fordele ved amning (for både mor og barn) er mange, men der er ingen grund til bekymring, hvis ikke man ammer. Kan man ikke amme (eller ønsker man ikke at amme), er det heldigvis en mulighed at give mælk på flaske. Man kan vælge at malke ud og give sin egen mælk i flasken – eller man kan vælge modermælkserstatning. Og hurra for det! Amning er sundt, men det betyder på ingen måde, at modermælkserstatning i en sutteflaske er usundt.

LÆS OGSÅ: Sutteflaske: 8 gode grunde til at holde af flasken

3. Flaskebørn får problemer med overvægt 

Modermælk indeholder hormoner, der regulerer barnets appetit, mæthedsfølelse, og vægt. Derfor er ammende børn som udgangspunkt bedre beskyttet mod overvægt tidligt i livet. Børn, der får modermælkserstatning, er i risiko for at få for mange kalorier, da de nemmere indtager mere mælk, end deres behov er. Dermed ikke sagt, at børn får problemer med overvægt, hvis de får modermælkserstatning. Giver man flaske, kan man benytte metoden Paced Bottle Feeding, der blandt andet medvirker til at undgå overspisning ved flasken.

4. Sutteflasken er det nemme valg 

Man kommer ikke sovende til livet med sutteflasker. Flaskerne skal vaskes og steriliseres, vand skal tempereres, og pulver skal afmåles. For ikke at tale om prisen på både flasker og modermælkserstatning. Sutteflasken er bestemt ikke et nemmere valg end amning.

LÆS OGSÅ: 5 kriser med sutteflasker – sådan takler du dem

5. Barnet vil afvise brystet, hvis det først har fået flaske 

Barnet sutter forskelligt på brystet og på en sutteflaske. Nogle børn kan uden problemer skifte mellem de to metoder, mens andre børn kan have svært ved skiftet og derfor eventuelt vil afvise brystet, hvis de først har fået flaske. Dette kaldes sutteforvirring. For at mindske sutteforvirring kan man benytte metoden Paced Bottle Feeding, når man giver sutteflaske.

Her efterligner man amningen – blandt andet ved at give barnet små pauser undervejs. Giver man flaske dagligt eller flere gange om ugen, skal man være opmærksom på, at det kan nedsætte mælkeproduktionen, fordi man springer en amning over. Nedsat mælkeproduktion kan resultere i, at barnet bliver urolig ved amning, og det kan tolkes som en afvisning af brystet. For at opretholde mælkeproduktionen skal man derfor malke ud, hvis man jævnligt springer en amning over.

Anbefalet til dig