Blomsternavne
Foto: Colourbox Giv dit barn et fint blomsternavn.

Blomsternavne

Krusemynte og Kastanje? Find de perfekte navne med blomster

Få inspiration til fin baby-botanik ved at vælge et navn fra blomster- og planteriget.

Drømmer du om at give din pige eller dreng et navn med duft af sommereng eller styrke fra naturen, så er der heldigvis mange danske babynavne at vælge imellem.

Både blomster, træer og urter har gennem tiden givet inspiration til danske navne.

– Nogle har været populære i Danmark, fordi de har været helgennavne såsom Flora. Men ellers har vi fået dem fra engelsk, for englænderne har altid været vilde med blomsternavne, siger Eva Meldgaard.

Nogle af de mest kendte på listen er Flora, Iris, Rosa og Viola.

LÆS OGSÅ: Top 100: De mest populære navne

– Viola stammer helt fra Shakespeares skuespil Helligtrekongersaften, og det bliver populært allerede i slut 1800-tallet. Navnet er blevet moderne igen, for det hører til de korte pigenavne omkring år 1900, siger Eva Meldgaard.

 Søger man lidt efter blomsternavne, er listen faktisk ret lang. Lilja og Linea stammer fra Sverige, Jasmin er rigtig populært blandt muslimske piger men har ifølge Eva Meldgaard også vundet indpas i den danske navnetradition og er et af de få navne, der har formået at lave et kryds mellem kulturer.

Lily er egentlig kælenavn for Elisabeth, men mange vil sikkert tænke på den smukke, velduftende lilje.

LÆS OGSÅ: 46 flotte unisex-navne til både piger og drenge

Navne gik amok

I de sidste 20 år har de botaniske navne især vært en trend, og de fleste andre godkendte blomsternavne har været en tur forbi Kirkeministeriet, spår Eva Meldgaard, for de er helt nye.

Her finder vi navne som Kastanje, Krusemynte og Annemone. Før det var blomstrende pigenavne dog også populære, og da Kirkeministeriet i 1970 i forbindelse med oprettelsen af CPR-registeret fik den første liste over, hvad folk hed, viste den rigtig mange navne, som aldrig var blevet godkendt.

LÆS OGSÅ: Fe, So og Bi – de her navne må man hedde på to bogstaver

– Tidligere sad præster og døbte folk navne, de selv syntes var pæne. Da folkene i Kirkeministeriet fik listen, var de ved at få et nervesammenbrud, fortæller Eva Meldgaard.

Ifølge navneforskeren handler det for mange forældre om, at de vil have et navn, der er helt særligt, og selvom Kirkeministeriet tidligere ikke altid var enig i, at navnet var tiptop, så er der masser af eksempler på, at det er bukket under for pres. Blandt andet fik Dan Turéll trumfet igennem, at hans datter skulle hedde Lotus.

LÆS OGSÅ: 15 babynavne inspireret af Disney

Naturlige drengenavne

Hos drenge gør man sig ikke lige så meget i romantiske blomsternavne, men derimod er det med inspiration fra træerne, man finder navnene Ask, Birk og Ege.

Går vi endnu længere væk fra lige planteriget men kigger på naturen bredere set, så er det helt store navnehit de senere år Storm. Hele 129 drenge fik navnet alene i sidste halvdel af 2014, og dermed kom det på 25.-pladsen over de mest populære navne.

LÆS OGSÅ: Navne: A i enden vinder over e

– Storm er helt nyt og er kommet lynhurtigt fra ingenting til, at der er ret mange, der hedder det, siger navneforsker Eva Meldgaard og forklarer, at navnet stammer fra USA.

Af naturfænomener er det også tilladt at hedde Sol og Måne.

Eva Meldgaard spår, at trenden vil fortsætte et stykke endnu:

– Jeg tror bestemt ikke, vi er færdige nu, der vil sikkert komme flere. Det er spændned og nyt, og der er jo også mange kønne blomsternavne.

LÆS OGSÅ: Her er de mest sjældne babynavne i 2016

Botaniske pigenavne

 1. Akeleje
 2. Amaryllis
 3. Anemone/ Annemone
 4. Bellis
 5. Chili
 6. Daisy
 7. Figen
 8. Flora
 9. Hassel
 10. Hyben
 11. Iris
 12. Jasmin
 13. Kamille
 14. Kastanje
 15. Krusemynte
 16. Lilja
 17. Lilly/Lily
 18. Linea
 19. Lotus
 20. Lyng
 21. Magnolia
 22. Marguerite
 23. Mynte
 24. Paprika
 25. Pil
 26. Rose
 27. Timian
 28. Urd
 29. Viola

Botaniske drengenavne

 1. Ask
 2. Baldrian
 3. Birk
 4. Ege
 5. Florian
 6. Mark
 7. Pil
 8. Timian

LÆS OGSÅ: Bodeganavne er den nye trend i babynavne

LÆS OGSÅ: Babynavne: De her 11 pige- og drengenavne er amerikanerne vilde med

LÆS OGSÅ: 14 råd til at finde det helt rigtige navn

Se, hvad vi ellers skriver om: Drengenavne, Navne og Pigenavne