Navne: Populære babynavne

Foto: Getty Images Hvilke babynavne var de mest populære i 2020? Find de nyeste navnelister over populære pige- og drengenavne her.

Top 100: Her er de mest populære babynavne i 2020

Så er de nye navnelister offentliggjort. Her kan du se, hvilke navne til nyfødte der var de 100 mest populære i hele 2020.

To gange om året bliver listen over sidste års mest populære navne til nyfødte offentliggjort. Denne liste i juli dækker over de 100 mest populære navne, vi gav vores nyfødte i hele 2020. Se de nyeste lister nedenfor.

Hvilke babynavne er populære?

De mest populære pigenavne på navnelisten er Alma, Agnes, Ella, Freja og Clara. I forhold til 2019 er Agnes altså tilbage i top-5, mens Sofia er rykket ud. Sidste års mest populære navn Emma er faldet helt ud af top-5 og ned på en 6. plads.     

De mest populære drengenavne på årets navneliste er Alfred, Oscar, Carl, Noah og William. Det er de samme fem navne i top-5, som vi så på 2019-listen, men for første gange i mange år er William ikke længere det mest populære drengenavn. Alfred har taget førstepladsen og har forvist William til en 5. plads.

Navnene Carl og Clara er i top-5 på henholdsvis drenge- og pigelisten. Forbogstavet viser, hvilken stavemåde der er den mest populære. Danmark Statistik slår nemlig et navns forskellige stavemåder sammen i deres optælling af populære navne. Navnene Carl og Clara med C viser altså, at dette er den mest populære stavemåde netop nu.

Farvel til toppen

Årets navneliste minder på mange måder om det billede, der allerede blev tegnet i starten af året, da årets første navneliste kom ud.

Her var der flere overraskelser.

Den største var et farvel til William, som har ligget nummer 1 på drengelisten siden 2010 – med undtagelse af 2016. Han springer ned på listens 5. plads. Et markant spring for den tidligere favorit.

”William har ligget solidt i toppen af navnelisterne de seneste 20-30 år og som nummer 1 i et årti med én undtagelse. Det er faktisk det mest overraskende at se, at et navn kan ligge øverst i så mange år. Normalt bølger navnene frem og tilbage,” fortæller Birgit Eggert, navneforsker på Institut for Nordiske studier og sprogvidenskab på Københavns Universitet.

Og selvom det er et stor fald for en darling, så måtte det alligevel ske på et tidspunkt:

”Navnet William er brugt nu. Den generation, der har forelsket sig i navnet, har fået deres børn. Det har ligget i toppen i rigtig mange år, fordi navnet er generationsbestemt. Men når man begynder som forældre at møde voksne – altså dem, som fik navnet i starten af storhedstiden – som hedder det, så dur det ikke til en baby længere.”

På samme vis ser vi et fald fra førstepladsen på pigelisten.

Det populære navn Emma ligger ikke længere nummer 1, men er i stedet røget helt ned på en 6. plads. Emma er ellers et navn, som ligesom William har ligger solidt i toppen de seneste 20-30 år på grund af sine mange kvaliteter; internationalt format, to-stavelser, M-lyd og a i slutningen. Desuden har  associationer til navnet, og hvem der har heddet det i bekendtskabskredsen, også indflydelse.

Netop Emma får måske en klokke til at ringe hos Friends-fans. Her får Rachel og Ross' datter nemlig navnet Emma.

”Andre steder i Norden har man faktisk kunnet spore navnet Emmas popularitet til den allerførste visning af netop dét afsnit af Friends i 2002,” fortæller Birgit Eggert.

Birgit Eggert har tidligere spået, at Emmas tid som favorit snart var forbi, hvor navnet alligevel blev hængende som nummer 1 – men med et spring ned til sjettepladsen kan det betyde, at Emmas storhedstid er forbi.

”Det er mit gæt, at Emma efterhånden er brugt op og vil bevæge sig endnu længere ned af listen. Navnet Alma, som har overtaget førstepladsen, har mange af de samme kvaliteter og den samme lyd, som navnet Emma har. Det er også et tostavelsesord og slutter på a,” siger Birgit Eggert.

”Det kan betyde, at vi stadig kan lide netop denne navnemode, som både Alma og Emma tilhører – og at det derfor er et aktivt fravalg af navnet Emma, fordi det simpelthen er brugt for meget.” 

LÆS OGSÅ: 49 populære pigenavne der ender på en vokal

De nye favoritter

Alfred og Alma indtræder i stedet på hver deres førsteplads over populære navne.

Pigenavnet Alma i toppen samt den øvrige top-10 viser, at der stadig er en stor forkærlighed til pigenavne med to stavelser, der slutter på A med navne som Clara, Klara, Freja, Anna og Ella:

"Dét er stadig tendensen hos pigenavne. Vi kan også godt lide liden af L, M og A i navnemoden hos piger. Alma har derfor det hele - så længe denne trend holder. Den har holdt i over 20 år. Det er længe selv for stærke modenavne.”

I forhold til den populære navnetrend skiller den nye højdespringer hos pigerne sig dog ud. Det er nemlig navnet Alva, der er sprunget 10 placeringer fra en plads uden for top-50 som nummer 59 i 2019 til nummer 49 i 2020.

Og det kan måske undre en smule, forklarer Birgit Eggert.

”Jeg ved ikke, hvor navnet Alva kommer fra. Det ser ud til, at der er en reality-deltager/influencer, som hedder Alva Madsen, men jeg har svært ved at vurdere, om hendes navn kan have haft indvirkning på navnebrugen,” siger Birgit Eggert, men forklarer, at Alva ligesom Alma og Alfred optræder i den svenske forfatter Astrid Lingrens bøger, så måske er der tale om en ”Astrid Lindgren-effekt”:

”Alva er en svensk hunkønsform af drengenavnet Alf, og indimellem lader vi os inspirere af Sverige, så måske det kan være en del af forklaringen,” siger navneforskeren og understreger samtidig, at navnet har mange af de samme kvaliteter som Alma, hvorfor det måske er blevet populært.

”Det passer perfekt lydligt, og så ved vi, at mange godt lide navne med V.”

I forhold til drengenavne kan navneforskeren identificere tydelige kvaliteter ved den tidligere favorit William, som fx lyden af M og L, og at det starter med en Vi-lyd samt den såkaldte hiat-effekt, når to vokaler, lægger sig op ad hinanden, men hører til hver sin stavelser.

Alle gode kvaliteter for et drengenavn.

Men det nye favoritnavn på drengeliste – nemlig Alfred – er meget anderledes fra disse kvaliteter, som ellers er forbundet med et godt drengenavn. Alligevel har det vippet William af pinden:

”Navnet Alfred kan noget lydigt, men det er noget anderledes end William. Det har Al-lyden, og det har flere konsonanter end andre navne, som er godt for et drengenavn. Det har også en international kvalitet, da navnet stammer fra England,” fortæller Birgit Eggert.

Drengenes top-5 – Alfred, Oscar, Carl, Noah og William – er mere forskelligpræget end pigernes, men der er alligevel et a, der er tilfælles, og som et godt bogstav i et drengenavn. De har desuden det tilfælles, at de slutter på en konsonant. Dog skiller Noah sig ud, da det lydmæssigt slutter på en vokal, nemlig a-lyden.

"Det er atypisk, at et drengenavn slutter på lyden af et a, og faktisk er Noah også både et pige- og et drengenavn," fortæller Birgit Eggert.

Oldeforældrenavne hitter

Ifølge navneforskeren er der i det hele taget en tendens til, at mange forældre i dag vælger navne, som deres oldeforældre havde. Derfor er pigenavne som Alma, Agnes og Ella og drengenavne som Alfred, Carl og Arthur blandt de mest populære.

”Vi ved ikke, hvorfor folk vælger oldeforældrenavne, men vi kan se, at mange navne kommer igen med 100 års mellemrum. Man vælger ikke et navn fra sin egen eller sine forældres generation, måske fordi det kommer for tæt på,” forklarer Birgit Eggert.

”Men fælles for de populære navne i dag er, at de er lydligt ensartede, de er ofte korte og i to stavelser, og så kan mange godt lide navne med A og M.” 

Desuden påpeger Birgit Eggert også, at drengenavne som Mads og Mathias er røget helt ud af top-50 listen, og det skyldes formentlig, at den generation af mænd, der hedder det, selv er blevet forældre og derfor ikke vil kalde deres børn det samme.

”Der går måske 50-60 år, ja måske endda 100 år, før vi ser navne som Mads og Mathias på listen igen. I stedet kan vi se, at navnet Bjørn er drengenes nye højdespringer, og det toppede sidst i midten af 1900-tallet, så måske er det på vej tilbage.”

Populære navne – men færre får dem

Men selvom vi har set en udskiftning i top-1 på både pige- og drengelisten, er det stadig mange af de samme navne, der ligger i top-5.

Det er dog ikke et udtryk for, at danskerne er uopfindsomme eller kedelige. For selvom vi kan genkende navnene på listerne år for år, er der færre børn, som bliver kaldt det.

Ser man på promillen, der fortæller, hvor mange der får et populært navn i en årgang, afsløres det, at den andel af en årgang, der hedder det hyppigste navn – både drenge og piger – er nedadgående. Faktisk er den mere end halveret siden 1985. Her var der faktisk 4 % af en årgang, der hed det samme.

”Man kan derfor sige, at der er nogle forældre, der er mere opfindsomme end i 1985 – det kommer bare ikke til udtryk på listen, fordi det er en lang række forskellige navne, som ikke er hyppige,” fortæller Birgit Eggert.

Netop navneopfindsomheden hos forældre bliver mere tydelig, og i stedet for at bruge navnelisterne som inspiration til navne, bruger flere forældre dem til at fravælge de allermest populære navne – eller afgøre, hvor mange i en årgang, som rent faktisk hedder navnet. Ifølge Birgit Eggert handler det om, at forældre i dag vil have, at deres børn skal skille sig ud

”Det er en tendens i tiden at give børn navne, som ikke alle hedder. Det er i kulturen i dag. At være en i mængden er ikke positivt. Man kan sige, det er en måde at give sine børn et forspring på – bevidst eller ubevidst – at give dem et navn, de ikke deler med mange andre.”

Ifølge Birgit Eggert opstår inspirationen til navne allevegne fra:

”Inspirationen opstår for eksempel fra tv, film og reklamer, men også fra forskellige chatforum, som kommende og nybagte forældre er aktive i. Et eksempel er navnet Milas. Hvor kom det lige fra? Jeg tror, det er en lydlig dannelse, som ligner Silas. Når man Googler, så kommer man ind på chatfora, hvor forældre giver bud på forskellige navne, de kan lide. Mange nævner Milas. Det har også M, som er populært i drengenavne. På den måde kan navne spredes."

LÆS OGSÅ: 35 gammeldags drengenavne der stadig holder

Hvad vil vi se i fremtiden?

I fremtiden vil vi ifølge navneforskeren se ændringer på navnelisterne. Om pigenavne spår Birgit Eggert:

”Årets top-10 af pigenavne ender på A – foruden Agnes - og otte ud af 10 navne har to stavelser. Det er den helt klassiske navnetrend, som vi har set i pigenavne de seneste 20-30 år. I 2003 ændrede pigenavnene sig på navneliste sig fra at være flest navne, der endte på E til at ende på A. Og sådan har det været siden. Men jeg tror alligevel, at lydbilledet vil ændre sig. Pigenavne behøver ikke at være tostavede og ende på A. Vi ser navne på listen som Molly, Mille, Lilly, Ellie, Ellen, Esther, Ingrid, Astrid og Emily. Det vinder frem, at det ikke skal ende på A. Den fornyelse er på vej. Den udvikling går bare langsommere, end jeg havde troet.”

Drengenavnene begynder også at have karakter af noget nyt:

”Vi ser flere én-stavelses navne, såsom Carl og Nohr, og særligt navne, der ender på en vokal, vinder frem hos drengene. Vi har for eksempel bogstavet O i Hugo, Theo, Otto, Viggo, Matheo, og vi ser navne som Lauge og Pelle, der ender på E. Det har ligget stille i ret lang tid, men jeg fornemmer, at der begynder at ske noget nyt.”

De 50 mest populære pigenavne i 2020

(*tallet bag hvert navn angiver, hvor mange nyfødte der fik navnet i hele 2020) 

 1. Alma (514)
 2. Agnes (456)
 3. Ella (448)
 4. Freja (439)
 5. Clara (432)
 6. Emma (432)
 7. Sofia (423)
 8. Karla (398)
 9. Anna (375)
 10. Ellie (363)
 11. Olivia (363)
 12. Alberte (359)
 13. Nora (359)
 14. Asta (357)
 15. Laura (347)
 16. Josefine (345)
 17. Ida (341)
 18. Luna (339)
 19. Frida (331)
 20. Lily (314)
 21. Ellen (300)
 22. Mathilde (286)
 23. Astrid (270)
 24. Isabella (255)
 25. Aya (231)
 26. Esther (227)
 27. Lærke (219)
 28. Maja (219)
 29. Emily (217)
 30. Andrea (216)
 31. Victoria (209)
 32. Liva (208)
 33. Marie (204)
 34. Vilma (197)
 35. Saga (191)
 36. Mille (188)
 37. Sofie (185)
 38. Emilie (183)
 39. Leonora (174)
 40. Rosa (172)
 41. Liv (171)
 42. Merle (171)
 43. Hannah (162)
 44. Lea (161)
 45. Molly (160)
 46. Alba (156)
 47. Sara (153)
 48. Gry (149)
 49. Alva (146)
 50. Johanne (145)

De 50 mest populære drengenavne i 2020

(*tallet bag hvert navn angiver, hvor mange nyfødte der fik navnet i hele 2020) 

 1. Alfred (520)
 2. Oscar (516)
 3. Carl (503)
 4. Noah (503)
 5. William (497)
 6. Oliver (463)
 7. Aksel (454)
 8. Arthur (453)
 9. Valdemar (432)
 10. Lucas (429)
 11. Malthe (422)
 12. Emil (413)
 13. August (400)
 14. Victor (398)
 15. Elias (370)
 16. Elliot (335)
 17. Felix (315)
 18. Magnus (310)
 19. Hugo (298)
 20. Anton (291)
 21. Theo (281)
 22. Liam (280)
 23. Viggo (277)
 24. Nohr (272)
 25. Otto (269)
 26. Theodor (257)
 27. Lauge (253)
 28. Frederik (249)
 29. Matheo (243)
 30. Anker (239)
 31. Adam (232)
 32. Loui (231)
 33. Storm (218)
 34. Alexander (214)
 35. Johan (209)
 36. Konrad (206)
 37. Villads (204)
 38. Erik (202)
 39. Albert (188)
 40. Pelle (186)
 41. Walter (181)
 42. Marius (180)
 43. Milas (174)
 44. Christian (171)
 45. Benjamin (167)
 46. Asger (162)
 47. Vilhelm (157)
 48. Vincent (157)
 49. Villum (152)
 50. Bjørn (151)

Kilde: Danmarks Statistik

Se, hvad vi ellers skriver om: Drengenavne, Navne, Pigenavne og Baby