Navne: Populære babynavne

Foto: Getty Images Hvilke babynavne var de mest populære i første halvdel af 2021? Find de nyeste navnelister over populære pige- og drengenavne her.

Top 100: Her er de mest populære babynavne

Så er de nye navnelister offentliggjort. Her kan du se, hvilke navne der var de 100 mest populære i første halvdel af 2021.

To gange om året bliver listen over sidste års mest populære navne til nyfødte offentliggjort. Denne liste i januar dækker over de 100 mest populære navne, vi gav vores nyfødte i første halvdel af 2021. Se de nyeste lister nedenfor.

Hvilke babynavne er populære?

De mest populære pigenavne på navnelisten er Alma, Ida, Freja, Clara og Ella. I forhold til 2020 er Ida altså tilbage i top 5, mens Agnes er rykket ned på en 8. plads. Agnes var ellers placeret på en solid andenplads sidste år, og har generelt været populær i de senere år. 

De mest populære drengenavne på årets navneliste er Oscar, Karl, William, Alfred og Oliver. William er tilbage i top tre, mens Oliver har vippet Noah af pinden. Ellers er det meget de samme navne, som vi også så sidste år i top 10, omend de har byttet pladser. Således er f.eks. Alfred rykket fra en 1. til en 4. plads. 

Navnene Karl og Clara er i top 5 på henholdsvis drenge- og pigelisten. Forbogstavet viser, hvilken stavemåde der er den mest populære. Danmark Statistik slår nemlig et navns forskellige stavemåder sammen i deres optælling af populære navne. Hvor Karl sidste år blev stavet med C, viser der sig nu en ny tendens til at stave navnet med K.

LÆS OGSÅ: 49 populære pigenavne der ender på en vokal

Ikke de store overraskelser i toppen – men én højdespringer

Når man kigger på de navne, der topper listerne i år, er der altså ikke de store overraskelser – hverken hos drengene eller pigerne, forklarer Birgit Eggert, der er navneforsker på Institut for Nordiske studier og sprogvidenskab ved Københavns Universitet.

”Navnene er hoppet lidt rundt i toppen af listen, men ellers er der ikke de store overraskelser. Alma er stadig det mest populære pigenavn, og så er Ida faktisk hoppet ret højt op på listen. Det kan man godt kalde en højdespringer, for Ida lå på en 17.-plads i 2020 og ligger faktisk på andenpladsen nu. Det er ret bemærkelsesværdigt,” siger hun og understreger, at listen kan være lidt misvisende i den forstand, at der overordnet set er færre danskere, der vælger de mest populære navne.

”Der er generelt færre, der hedder de hyppigste navne, så der skal ikke så meget til, før de bliver placeret højt på listen. Navnet Ida er faktisk nedadgående (når man kigger nogle år bagud, red.), men er altså hoppet 15 pladser op på listen i forhold til sidste år, og det er langt. En højdespringer hopper normalt 7-8 pladser op på listen.”

Ét nyt pigenavn på toplisten

Birgit Eggert kan ikke få øje på en oplagt grund til, at navnet Ida er landet på en andenplads. Men det behøver der heller ikke at være, siger hun, fordi navnemoden går i ring, og populærkulturen ikke altid har en effekt.

”Navnet Elsa fra Disneyfilmen Frozen har sjovt nok ikke været at se på toplisterne i Danmark, selvom det toppede andre steder i Norden, da den første Frozen-film udkom. Men Elsa har altså ikke været på top 50 overhovedet i Danmark, så der må være et eller andet med det navn, som ikke lige passer folk.”

Der er generelt ingen af navnene på listen, der er faldet markant i popularitet, siger Birgit Eggert, men hun har spottet ét nyt pigenavn på dette års topliste i forhold til sidste år:

”Navnene kan hoppe ind og ud af listen fra år til år, men Vera er faktisk det eneste nye navn, jeg kan se i år. Og det passer perfekt ind i tendensen med pigenavne på to stavelser, der ender på a, som efterhånden har været populære i årtier. Det gælder også internationalt. Et ”almindeligt” pigenavn er typisk på to stavelser og ender på a.”

LÆS OGSÅ: 35 gammeldags drengenavne der stadig holder

Ny tendens blandt drengenavnene

På drengelisten er der ikke nogen højdespringere, for det er meget de samme navne, der er hoppet rundt i toppen, forklarer Birgit Eggert.

”Man kan se, at Karl på listen nu er stavet med K og ikke med C – men det er altså bare, fordi der er næsten lige mange af de to stavemåder, så de skifter nærmest fra år til år. Det er den hyppigste stavemåde, der bliver skrevet på listen, men de er alle sammen talt med. Så det er meget lige fordelt mellem Karl og Carl.”

Til gengæld er der eksempler på en række nye drengenavne i bunden af navnelisten, som godt kunne tyde på en ny tendens, mener hun:

”De fem nederste drengenavne er nye navne i forhold til sidste år: Pelle, Kalle, Birk, Philip og Ebbe. Og det er lidt interessant, synes jeg. Fordi Pelle, Kalle og Ebbe slutter jo på en vokal, og det er der altså ikke så mange drengenavne, der gør. Det har været en pigenavne-ting i et stykke tid. Der har været nogle – for eksempel Malthe og Lasse, hvis vi går år tilbage, og sådan nogle navne som Louie og Lauge – men der er kommet flere og flere af dem. Når der kommer tre nye drengenavne på listen, der slutter med e, så tør jeg godt sige, at det i hvert fald ser ud som om, at der er en ny tendens på vej.”

Hvad tror du, det handler om? Er der noget særligt i vores tid, der er med til at forme den tendens?

”Nej, det har nok snarere noget at gøre med, at navnemoden skifter. Det er meget forskelligt, hvor lang tid et navn ligger i toppen af popularitetslisterne, men på et tidspunkt, så er et navn brugt, uanset hvor fint og flot det er, og så skal der nyt til. Vi har længe haft de her drengenavne på to-tre stavelser, der slutter på en konsonant, og det kan vi stadig se i toppen af navnelisten: Oscar, William, Alfred, Oliver, August osv. Og så har vi haft Noah længe, som jo er meget atypisk i lydbilledet. Der er efterhånden også kommet flere drengenavne, der ender på o – på den nye liste er der eksempelvis: Theo, Viggo, Otto, Hugo og Matheo. Så drengenavne, der ender på o er en tendens og har været det i et stykke tid,” siger Birgit Eggert og fortsætter:

”Drengenavne med én stavelse er også en tendens. Birk og Karl, for eksempel, men også Storm og Nohr, som kom på listen for nogle år siden. Der er ikke mange af dem, men der kommer lige så stille flere og flere.”

LÆS OGSÅ: Fridd, Freja og Balder: Skal dit barn have et nordisk navn?

Oldeforældrenavne er den evige tendens

Navnemoden går som nævnt i ring, og derfor hitter oldeforældrenavne som for eksempel Alfred og Agnes stadig i dag, siger navneeksperten og giver sit bud på den nye bølge af ”gamle” navne:

”Det er nærmest en evig tendens, at oldeforældrenes navne er populære – de skifter bare. Vi skal typisk 100 år tilbage, så dem, der hitter nu, er de mere almindelige navne fra 1910’erne og 1920’erne, og dem, der kommer i næste bølge, er navne som Bent, Benthe og Kirsten. Og mit gæt er, at sådan et navn som Ebbe faktisk kunne høre til dem. Jeg var faktisk ret overrasket over, at det navn er på listen – det havde jeg ikke lige set komme. Men det har jo selvfølgelig været på vej.”

Er det stadig tilfældet, at flere danskere ønsker et ”unikt” navn til deres barn?

”Ja, det er stadig gældende. Det er nogenlunde, som det var sidste år. Der er 1,6 procent af denne her halve årgang fra 2021, der hedder Alma, som jo ligger øverst på toplisten. Og det er 1,8 procent for navnet Oscar. Så det er en meget lille del af årgangen, der hedder de her navne,” siger Birgit Eggert.

Hun peger også på, at de nordiske navne generelt vinder frem:

”Jeg synes, at der kommer flere og flere nordiske navne. Det behøver ikke være gamle nordiske navne, men navne, som er ”jordnære” – f.eks. som Storm eller Nohr. Ebbe er jo også et gammelt, nordisk navn, og Kalle er et kælenavn til Karl, som har været brugt siden Vikingetiden. Så der er også en tendens med de nordiske navne – dog mere hos drengene end hos pigerne.”

Er der en tendens, du gerne så ændre sig?

”Jeg kunne godt tænke mig, at man måske slappede lidt af med, at navnene skal være SÅ unikke og anderledes. Der sker ikke noget ved at bruge et populært navn, fordi der netop er så få, der hedder de hyppigste navne. I virkeligheden er de slet ikke særligt hyppige i forhold til min generation – jeg er født i 70’erne – og mine forældres generation. Der var vildt mange, der hed de samme navne, men sådan er det ikke længere. Så man skal ikke være så bange for det,” siger hun og uddyber:

”I visse miljøer ender det med, at alle hedder noget, som der ikke er særligt mange andre, der hedder – og så mister man måske i virkeligheden det, man gerne ville med det. Fordi det bliver almindeligt at have et anderledes navn, og så er det jo bare ikke så anderledes længere.”

De 50 mest populære pigenavne i første halvdel af 2021

(*tallet bag hvert navn angiver, hvor mange nyfødte der fik navnet i første halvdel af 2021) 

 1. Alma (231)
 2. Ida (227)
 3. Freja (216)
 4. Clara (209)
 5. Ella (209)
 6. Emma (203)
 7. Olivia (202)
 8. Agnes (200)
 9. Sofia (199)
 10. Nora (185)
 11. Anna (183)
 12. Karla (183)
 13. Luna (183)
 14. Asta (179)
 15. Ellie (176)
 16. Laura (154)
 17. Lily (154)
 18. Alberte (149)
 19. Esther (147)
 20. Frida (147)
 21. Josefine (139)
 22. Ellen (131)
 23. Aya (128)
 24. Astrid (119)
 25. Merle (119)
 26. Isabella (117)
 27. Lærke (117)
 28. Saga (116)
 29. Mathilde (112)
 30. Liva (107)
 31. Mille (107)
 32. Hannah (103)
 33. Victoria (102)
 34. Maja (101)
 35. Marie (101)
 36. Vilma (101)
 37. Sofie (99)
 38. Emily (93)
 39. Andrea (92)
 40. Molly (91)
 41. Gry (87)
 42. Lea (87)
 43. Liv (84)
 44. Vera (83)
 45. Leonora (80)
 46. Rosa (80)
 47. Johanne (79)
 48. Alva (76)
 49. Emilie (75)
 50. Alba (72)

De 50 mest populære drengenavne i første halvdel af 2021

(*tallet bag hvert navn angiver, hvor mange nyfødte der fik navnet i første halvdel af 2021) 

 1. Oscar (279)
 2. Karl (264)
 3. William (264)
 4. Alfred (234)
 5. Oliver (226)
 6. Arthur (217)
 7. Lucas (215)
 8. Valdemar (214)
 9. August (212)
 10. Noah (209)
 11. Malthe (207)
 12. Aksel (203)
 13. Emil (201)
 14. Victor (193)
 15. Theo (179)
 16. Elias (168)
 17. Viggo (167)
 18. Otto (165)
 19. Magnus (160)
 20. Liam (159)
 21. Elliot (155)
 22. Nohr (153)
 23. Felix (144)
 24. Anton (143)
 25. Matheo (133)
 26. Alexander (128)
 27. Frederik (128)
 28. Louie (127)
 29. Hugo (126)
 30. Theodor (124)
 31. Albert (121)
 32. Lauge (114)
 33. Anker (113)
 34. Konrad (111)
 35. Storm (108)
 36. Villads (102)
 37. Villum (99)
 38. Milas (97)
 39. Johan (95)
 40. Vincent (94)
 41. Adam (90)
 42. Christian (90)
 43. Erik (87)
 44. Marius (86)
 45. Walther (86)
 46. Pelle (85)
 47. Kalle (82)
 48. Birk (81)
 49. Phillip (80)
 50. Ebbe (79)

Kilde: Danmarks Statistik

Se, hvad vi ellers skriver om: Drengenavne, Navne, Pigenavne og Baby

610x200_woordy_knap2.jpeg