Navne: Populære babynavne

Foto: Getty Images Hvilke babynavne var de mest populære i 2021? Find de nyeste navnelister over populære pige- og drengenavne her.

Top 100: Her er de mest populære babynavne

Så er de nye navnelister offentliggjort. Her kan du se, hvilke navne der var de 100 mest populære i 2021.

To gange om året bliver listen over sidste års mest populære navne til nyfødte offentliggjort. Denne liste dækker over de 100 mest populære navne, vi gav vores nyfødte i 2021. Se de nyeste lister nedenfor.

Hvilke babynavne er populære?

De mest populære pigenavne på navnelisten er Alma, Ida, Clara, Ella og Olivia. I forhold til 2020 er Ida altså tilbage i top 5, mens Agnes er rykket ned på en 9. plads. Agnes var ellers placeret på en andenplads sidste år, og har generelt været populær i de senere år. 

De mest populære drengenavne på årets navneliste er Oscar, Karl, William, Oliver og Alfred. William er tilbage i top tre, mens Alfred har vippet Noah af pinden. Ellers er det meget de samme navne, som vi også så sidste år i top-10, omend de har byttet pladser.

Navnene Karl og Clara er begge i top 5. Forbogstavet viser, hvilken stavemåde der er den mest populære. Danmark Statistik slår nemlig et navns forskellige stavemåder sammen i deres optælling af populære navne. Hvor Karl sidste år blev stavet med C, viser der sig nu en ny tendens til at stave navnet med K.

LÆS OGSÅ: 49 populære pigenavne der ender på en vokal

Ikke de store overraskelser i toppen – men én højdespringer

Når man kigger på de navne, der topper listerne i år, er der ikke de store overraskelser – hverken hos drengene eller pigerne, forklarer Birgit Eggert, der er navneforsker på Institut for Nordiske studier og sprogvidenskab ved Københavns Universitet.

”Navnene er hoppet lidt rundt i toppen af listen, men ellers er der ikke de store overraskelser. Alma er stadig det mest populære pigenavn, og så er Ida faktisk hoppet ret højt op på listen. Det kan man godt kalde en højdespringer, for Ida lå på en 17.-plads i 2020 og ligger faktisk på andenpladsen nu. Det er ret bemærkelsesværdigt,” siger hun og understreger, at listen kan være lidt misvisende, fordi der overordnet set er færre danskere, som vælger de mest populære navne.

”Så der skal ikke så meget til, før de bliver placeret højt på listen. Navnet Ida er faktisk nedadgående (når man kigger nogle år bagud, red.), men er altså hoppet 16 pladser op på listen i forhold til sidste år, og det er langt. En højdespringer hopper normalt 7-8 pladser op på listen.”

To nye pigenavne på toplisten

Birgit Eggert kan ikke få øje på en oplagt grund til, at navnet Ida er landet på en andenplads. Måske  taler det bare til os, fordi navnet har flere strenge at spille på i forhold til popularitet. 

"Jeg tror, at Idas popularitet oprindeligt kommer fra Emil fra Lønneberg. Ida og Emil har fulgtes lidt ad, selvom Emil ikke er lige så højt som Ida lige nu. Måske har det at gøre med, at det er en elskelig figur. Samtidig ender det på a og er et kort navn, der ikke er helt umuligt at sige på engelsk." 

Korte tostavelsesnavne er generelt en tendens, der har vundet indpas hos både piger og drenge. Der findes også navne med flere stavelser på listerne, men langt de fleste har to stavelser. 

Engelskklingende navne er også populære på toplisterne, og faktisk er der kun ét navn på begge lister, som er særdansk. 

"Det overrasker mig, at Lærke har ligget på listen længe. Det er et helt særdansk navn og det eneste navn på både drenge- og pigelisten, som er svært at sige på ikke-dansk. Faktisk er det det eneste navn med æ, ø og å - både hos drengene og pigerne, og det har ligget på listen rigtig længe. Jeg kan ikke forklare hvorfor, men det har længe været populært."

Der behøver heller ikke altid at være en forklaring på de mest populære navne, siger Birgit Eggert, fordi navnemoden går i ring, og populærkulturen ikke altid har en effekt.

”Navnet Elsa fra Disneyfilmen Frozen har sjovt nok ikke været at se på toplisterne i Danmark, selvom det toppede andre steder i Norden, da den første Frozen-film udkom. Men Elsa har ikke været på top 50 overhovedet i Danmark, så der må være et eller andet med det navn, som ikke lige passer folk.”

Der er generelt ingen af navnene på listen, som er faldet markant i popularitet, siger Birgit Eggert, men hun har spottet to nye pigenavne på dette års topliste i forhold til sidste år:

”Navnene kan hoppe ind og ud af listen fra år til år, men Vera og Elina er faktisk de eneste nye navne, jeg kan se i år. Og især Vera passer perfekt ind i tendensen med pigenavne på to stavelser, der ender på a, som efterhånden har været populære i årtier. Et ”almindeligt” pigenavn er typisk på to stavelser og ender på a.”

LÆS OGSÅ: 35 gammeldags drengenavne der stadig holder

Ny tendens blandt drengenavnene

På drengelisten er der ikke nogen højdespringere, for det er de samme navne, der er hoppet rundt i toppen, forklarer Birgit Eggert. Men der er en række nye drengenavne i bunden af navnelisten, som godt kunne tyde på en ny tendens:

"Navne som Ebbe, Kalle, Pelle og Luca viser, at nu må drengenavne også godt ende på en vokal. Der er kommet flere og flere til, og nu altså med to nye: Ebbe og Luca."

"Det har været en pigenavne-ting i et stykke tid. Der har været nogle – for eksempel Malthe og Lasse, hvis vi går år tilbage, og sådan nogle navne som Louie og Lauge – men der er kommet flere og flere af dem. Når der kommer så mange nye drengenavne på listen, der slutter med e, så tør jeg godt sige, at det i hvert fald ser ud, som om der er en ny tendens på vej.”

Hvad tror du, det handler om? Er der noget særligt i vores tid, som er med til at forme den tendens?

”Nej, det har nok snarere noget at gøre med, at navnemoden skifter. Det er meget forskelligt, hvor lang tid et navn ligger i toppen af popularitetslisterne, men på et tidspunkt, så er et navn brugt, uanset hvor fint og flot det er, og så skal der nyt til. Vi har længe haft de her drengenavne på to-tre stavelser, der slutter på en konsonant, og det kan vi stadig se i toppen af navnelisten: Oscar, William, Alfred, Oliver, August osv. Og så har vi haft Noah længe, som jo er meget atypisk i lydbilledet. Der er efterhånden også kommet flere drengenavne, der ender på o – på den nye liste er der eksempelvis: Theo, Viggo, Otto, Hugo og Matheo. Så drengenavne, der ender på o er en tendens og har været det i et stykke tid,” siger Birgit Eggert og fortsætter:

”Drengenavne med én stavelse er også en tendens. Birk og Karl, for eksempel, men også Storm og Nohr, som kom på listen for nogle år siden. Der er ikke mange af dem, men der kommer lige så stille flere og flere.”

LÆS OGSÅ: Fridd, Freja og Balder: Skal dit barn have et nordisk navn?

Oldeforældrenavne er den evige tendens

Holger er som noget nyt tilbage på navnelisten, og det taler lige ind i den populære oldeforælder-tendens, som generelt er populær i toppen, fortæller Birgit Eggert. Hun er generelt ikke overrasket over, at vi skæver til vores forfædre, når vi vælger navne: 

”Det er nærmest en evig tendens, at oldeforældrenes navne er populære – de skifter bare. Vi skal typisk 100 år tilbage, så dem, der hitter nu, er de mere almindelige navne fra 1910’erne og 1920’erne, og dem, der kommer i næste bølge, er navne som Bent, Benthe og Kirsten. Og mit gæt er, at sådan et navn som Ebbe faktisk kunne høre til dem. Jeg var faktisk ret overrasket over, at det navn er på listen – det havde jeg ikke lige set komme. Men det har jo selvfølgelig været på vej.”

Hun peger også på, at de nordiske navne generelt vinder frem:

”Jeg synes, at der kommer flere og flere nordiske navne. Det behøver ikke være gamle nordiske navne, men navne, som er ”jordnære” – f.eks. som Storm eller Nohr. Ebbe er jo også et gammelt, nordisk navn, og Kalle er et kælenavn til Karl, som har været brugt siden Vikingetiden. Så der er også en tendens med de nordiske navne – dog mere hos drengene end hos pigerne.”

Hvad tror du, at vi kommer til at se mere af i 2022?

"Jeg tror, at tendenserne fortsætter. Vi bliver ved med at kunne lide navne med to stavelser, som slutter på a til piger. Det har været en tendens længe, og måske netop derfor kan det også være, at det begynder at vende lidt. Måske vil vi også se flere pigenavne, der ender på en konsonant som Agnes, Esther og så videre."

Er der en tendens, du gerne så ændre sig?

”Jeg kunne godt tænke mig, at man måske slappede lidt af med, at navnene skal være SÅ unikke og anderledes. Der sker ikke noget ved at bruge et populært navn, fordi der netop er så få, der hedder de hyppigste navne,” siger hun og uddyber:

”I visse miljøer ender det med, at alle hedder noget, som der ikke er særligt mange andre, der hedder – og så mister man måske i virkeligheden det, man gerne ville med det. Fordi det bliver almindeligt at have et anderledes navn, og så er det jo bare ikke så anderledes længere.”

De 50 mest populære pigenavne i 2021

(*tallet bag hvert navn angiver, hvor mange nyfødte der fik navnet i 2021) 

 1. Alma (482)
 2. Ida (474)
 3. Clara (437)
 4. Ella (436)
 5. Olivia (428)
 6. Freja (425)
 7. Emma (420)
 8. Luna (411)
 9. Agnes (410)
 10. Nora (398)
 11. Karla (393)
 12. Sofia (393)
 13. Anna (387)
 14. Ellie (370)
 15. Asta (356)
 16. Lily (356
 17. Alberte (353)
 18. Frida (313)
 19. Josefine (306)
 20. Laura (299)
 21. Esther (297)
 22. Ellen (287)
 23. Astrid (267)
 24. Isabella (259)
 25. Saga (245)
 26. Aya (242)
 27. Lærke (237)
 28. Marie (223)
 29. Liva (220)
 30. Hannah (219)
 31. Mathilde (214) 
 32. Maja (213)
 33. Vilma (213)
 34. Merle (209)
 35. Victoria (205)
 36. Mille (199)
 37. Liv (190)
 38. Emily (189)
 39. Sofie (183)
 40. Leonora (178)
 41. Molly (178)
 42. Lea (176)
 43. Andrea (175)
 44. Gry (172)
 45. Emilie (167)
 46. Vera (161)
 47. Rosa (156)
 48. Alva (153)
 49. Elina (148)
 50. Johanne (147)

De 50 mest populære drengenavne i 2021

(*tallet bag hvert navn angiver, hvor mange nyfødte der fik navnet i 2021) 

 1. Oscar (562)
 2. Karl (555)
 3. William (520)
 4. Oliver (494)
 5. Alfred (470)
 6. August (462)
 7. Valdemar (458)
 8. Malthe (452)
 9. Arthur (451)
 10. Emil (447)
 11. Lucas (439)
 12. Aksel (435)
 13. Noah (427)
 14. Victor (395)
 15. Elias (375)
 16. Theo (355)
 17. Otto (340)
 18. Viggo (319)
 19. Magnus (306)
 20. Felix (301)
 21. Elliot (300)
 22. Nohr (293)
 23. Liam (291)
 24. Matheo (291)
 25. Anton (289)
 26. Hugo (267)
 27. Loui (264)
 28. Alexander (254)
 29. Theodor (249)
 30. Frederik (248)
 31. Konrad (244)
 32. Lauge (243)
 33. Anker (241)
 34. Albert (235)
 35. Johan (215)
 36. Storm (209)
 37. Adam (199)
 38. Milas (197)
 39. Erik (195)
 40. Pelle (195)
 41. Vincent (189)
 42. Villads (185)
 43. Villum (183)
 44. Marius (182)
 45. Christian (181)
 46. Holger (174)
 47. Ebbe (169)
 48. Walter (168)
 49. Luca (167)
 50. Benjamin (162)

Kilde: Danmarks Statistik

Se, hvad vi ellers skriver om: Drengenavne, Navne, Pigenavne og Baby

610x200_woordy_knap2.jpeg