Navne: Populære babynavne
Foto: Getty Images Hvilke babynavne var de mest populære i 2019? Find den nyeste navneliste her.

Top 100: De mest populære babynavne

Så er de nye navnelister offentliggjort. Her kan du se, hvilke navne der var de 100 mest populære i 2019.

To gange om året bliver listen over sidste års mest populære navne til nyfødte offentliggjort. Denne liste i juli dækker over de 100 mest populære navne, vi gav vores nyfødte i hele 2019. Se de nyeste lister nedenfor.

Hvilke babynavne er populære?

De mest populære pigenavne på navnelisten er Emma, Alma, Clara, Freja og Sofia. I forhold til januars navneliste, som viser første halvdel af 2019, er Agnes rykket ud af top-5, mens Sofia er tilbage her, som hun også var på sidste års liste. Sidste års mest populære navn Ida er forsvundet væk fra 1. pladsen og helt ud af top-5.

De mest populære drengenavne på årets navneliste er William, Alfred, Oscar, Noah og Karl. William befinder sig endnu engang solidt i toppen, mens Noah er tilbage i top-5 efter en udskiftning i januar. Navnet Oliver var på top-5 i januar, men er nu ude.

Navnet Karl er i top-5, som det også var i januar. Dog staves det på den nye liste med et K, mens det i januar blev stavet med et C. Danmark Statistik slår nemlig et navns forskellige stavemåder sammen i deres optælling af populære navne. Navnet Karl med K viser altså, at dette er den mest populære stavemåde netop nu.

Emma og William er topscorere i landet som helhed, men statistikken afslører dog også, at navnene kun ligger øverst i tre ud af fem regioner - nemlig Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Midtjylland. Nora og Arthur ligger i top i Region Hovedstaden, og Ida og Lucas topper listen i Region Nordjylland.

Et dybt fald til en darling

Årets navneliste byder på flere store overraskelser. Sidste års mest populære pigenavn, Ida, er røget ned på en 13. plads. Det kommer bag på navneforsker på Institut for Nordiske studier og sprogvidenskab på Københavns Universitet Birgit Eggert:

”Det er meget atypisk, at sidste års førsteplads er helt nede på 13.-pladsen. Normalt springer navnene ikke særligt langt ad gangen. I top-5 plejer navnene at rokere rundt – ikke at springe så langt,” siger navneforskeren og fortsætter:

”En af årsagerne kan være, at forældre netop bruger listen omvendt. Listen fortæller, hvilke navne der populære, og så styrer de uden om det allermest populære. I dette tilfælde Ida. Men det er stadig meget atypisk, at navnet er faldet så langt ned på listen.”

Navnet Ida har i flere år hængt sammen med drengenavnet Emil – som søskendeparret i Astrid Lindgrens klassiker om Emil fra Lønneberg. Også navnet Emil kravler langsomt ned af listen. Ifølge Birgit Eggert kan det hænge sammen med, at dén generation, som er opflasket med Astrids Lindgrens klassikere, har fået og navngivet deres børn. Den næste generation ser ikke nødvendigvis Emil fra Lønneberg med samme betagelse og entusiasme, hvorfor navnene fra Lindgrens univers mister popularitet.

Listens højdespringere - og dem der røg ud

Årets højdespringer blandt pigenavne er navnet Asta, som er sprunget hele 26 placeringer frem. I 2018 lå navnet som nummer 42, mens det på årets liste for 2019 får en flot 16. plads.

”Asta-navnet er lidt af en overraskelse. Hvis et navn hopper 8-10 pladser, er det ret meget, men i dette tilfælde ser vi altså et navn, som er hoppet hele 26 pladser frem. Normalt når vi ser den slags spring, kan det forbindes med en kendt person, som har gjort sig bemærket, men i dette tilfælde kan jeg ikke udpege en person, som er årsagen til dette markante spring. Asta har ligget på listen i lang tid, og det har en masse kvaliteter – det har fx to stavelser og ender på A, men om det alene kan få navnet til at springe så langt, kan jeg ikke forklare.”

I modsatte ende ser vi navnet Caroline, som i 2018 var nummer 34. Nu er navnet nummer 51, og dermed er det helt ude af listen. Også Johanne, Naja og Vigga er røget ud af top-50.

Hos drengenavnene er årets højdespringer navnet Anker. Fra en placering som nummer 47 i 2018, er det nu nummer 33 i 2019. Det er en stigning på 14 pladser. Modsat er det gået for navnet Christian. Det er faldet fra nummer 25 i 2018 til 39 i 2019. Navnene Laurits, Sebastian og Philip er røget helt ud af listen.

Læs også: 51 idéer til gammeldags pigenavne 

Vi vælger navne med flere kvaliteter

I toppen af pigernes navneliste befinder sig navnet Emma. Navnet var også nummer 1 i januar, men sidste år lå det som nummer 2. Navnet Emma har faktisk været populært siden midten af 1990’erne, og siden har det formået at blive i toppen af listen. Ifølge Birgit Eggert har navnet flere kvaliteter, hvilket kan forklare dets fortsatte popularitet:

”Vi kan se på listerne, hvilke lyde folk godt kan lide. Det er for eksempel bogstavet M, ligesom det er tydeligt, at pigenavne skal være tostavet og ende på A. Navnet Emma har derfor det hele.”

Foruden lyde og stavelser er det også relevant, at et navn er internationalt og kan findes i landene omkring os. Desuden har associationer til navnet, og hvem der har heddet navnet i vores bekendtskabskreds, også indflydelse. Netop Emma får måske en klokke til at ringe hos Friends-fans. Her får Rachel og Ross' datter nemlig navnet Emma.

”Andre steder i Norden har man faktisk kunnet spore navnet Emmas popularitet til den allerførste visning af netop dét afsnit af Friends i 2002,” fortæller Birgit Eggert.

Men selvom et navn har de rette kvaliteter, lever det som oftest på lånt tid:

”Sidste år spåede jeg faktisk, at nu er Emma på vej ned. På et tidspunkt er et navn nemlig brugt, og der er brug for noget nyt. Men nu ligger det igen solidt helt i toppen.”

På listen over drengenavne finder vi William, som i en lang årrække har været meget populær. Siden 2010 har navnet ligget som nummer 1 – med undtagelse af 2016. William har, ligesom Emma, mange kvaliteter, der forbindes med et godt drengenavn:

”William har også en international kvalitet, som er vigtig. Det er samtidig noget lydligt – altså navnet lyder på en måde, vi godt kan lide. I drengenavne kan vi godt lide M og L, og så må navnene gerne starte med en Vi-lyd. Desuden har William den kvalitet, at der er to vokaler, der lægger sig op ad hinanden, men som hører til hver sin stavelse, altså IA. Det kaldes hiat, og det er en god kvalitet hos drengenavne.”

Når vi vælger navne, er vi derfor påvirket af flere elementer på et ubevidst plan – som eksempel på det ses en række bibelske navne:

”Vi har længe set bibelske navne i toppen, men det har intet med religion at gøre. Det har derimod noget at gøre med de lydelige kvaliteter i navnene, og at de er internationale,” fortæller Birgit Eggert.

Det populære navn Noah, som har en bibelsk dimension, er tilbage i top-5. Det lå sidste år som nummer 2, men på listen i januar var det at finde helt nede på 7.-pladsen. Et langt spring for en topfavorit til trods for det internationale format og hiat-effekten med OA. Men som en ny nummer 4 på årets liste tyder noget på, at Noah er tilbage.

LÆS OGSÅ: 50 specielle og helt unikke drengenavne

Populære navne – men færre får dem

Når de samme navne bliver ved med at være populære, er det ikke et udtryk for, at danskerne er uopfindsomme eller kedelige. For selvom vi kan genkende navnene på listerne år for år, er der færre børn, som bliver kaldt det. Ser man på promillen, der fortæller, hvor mange der får et populært navn i en årgang, afsløres det, at den andel af en årgang, der hedder det hyppigste navn – både drenge og piger – er nedadgående. Faktisk er den mere end halveret siden 1985.

”Man kan derfor sige, at der er nogle forældre, der er mere opfindsomme end i 1985 – det kommer bare ikke til udtryk på listen, fordi det er en lang række forskellige navne, som ikke er hyppige,” fortæller Birgit Eggert.

Netop navneopfindsomheden hos forældre bliver mere tydelig, og i stedet for at bruge navnelisterne som inspiration til navne, bruger flere forældre dem til at fravælge de allermest populære navne – eller afgøre, hvor mange i en årgang, som rent faktisk hedder navnet. Ifølge Birgit Eggert handler det om, at forældre i dag vil have, at deres børn skal skille sig ud

”Det er en tendens i tiden at give børn navne, som ikke alle hedder. Det er i kulturen i dag. At være en i mængden er ikke positivt. Man kan sige, det er en måde at give sine børn et forspring på – bevidst eller ubevidst – at give dem et navn, de ikke deler med mange andre.”

Ifølge Birgit Eggert opstår inspirationen til navne allevegne fra:

”Inspirationen opstår for eksempel fra tv, film og reklamer, men også fra forskellige chatforum, som kommende og nybagte forældre er aktive i. Et eksempel er navnet Milas. Hvor kom det lige fra? Jeg tror, det er en lydlig dannelse, som ligner Silas. Når man Googler, så kommer man ind på chatfora, hvor forældre giver bud på forskellige navne, de kan lide. Mange nævner Milas. Det har også M, som er populært i drengenavne. På den måde kan navne spredes."

Læs også: 35 gammeldags drengenavne der stadig holder

Hvad vil vi se i fremtiden?

I fremtiden vil vi ifølge navneforskeren se ændringer på navnelisterne. Om pigenavne spår Birgit Eggert:

”Årets top-6 af pigenavne ender på A, og fem ud af seks navne har to stavelser. Det er den helt klassiske navnetrend, som vi har set i pigenavne de seneste 30-40 år. I 2003 ændrede pigenavnene sig på navneliste sig fra at være flest navne, der endte på E til at ende på A. Og sådan har det været siden. Men jeg tror alligevel, at lydbilledet vil ændre sig. Pigenavne behøver ikke at være tostavede og ende på A. Vi ser navne på listen som Molly, Merle og Mynte er også nye på listen i forhold til sidste år. Og vi ser navne som Lilly, Ellie, Ellen, Esther, Astrid og Emily. Det vinder frem, at det ikke skal ende på A. Den fornyelse er på vej. Den udvikling går bare langsommere, end jeg havde troet.”

Drengenavnene begynder også at have karakter af noget nyt:

”Vi ser flere én-stavelses navne, såsom Karl og Nohr, og særligt navne, der ender på en vokal, vinder frem hos drengene. Vi har for eksempel bogstavet O i Hugo, Theo, Otto, Viggo, Matheo, og vi ser navne som Lauge og Pelle, der ender på E. Det har ligget stille i ret lang tid, men jeg fornemmer, at der begynder at ske noget nyt.”

Populære pigenavne i 2019 

(*tallet bag hvert navn angiver, hvor mange nyfødte der fik navnet i 2019) 

 1. Emma (486)
 2. Alma (453)
 3. Clara (438)
 4. Freja (438)
 5. Sofia (434)
 6. Klara (403)
 7. Agnes (399)
 8. Ella (386)
 9. Olivia (378)
 10. Anna (373)
 11. Nora (370)
 12. Alberte (350)
 13. Ida (347)
 14. Luna (342)
 15. Josefine (329)
 16. Asta (326)
 17. Ellie (321)
 18. Laura (312)
 19. Isabella (310)
 20. Lily (307)
 21. Frida (287)
 22. Aya (286)
 23. Astrid (278)
 24. Ellen (269)
 25. Mathilde (268)
 26. Lærke (264)
 27. Maja (250)
 28. Esther (238)
 29. Liva (233)
 30. Sofie (230)
 31. Marie (226)
 32. Mille (214)
 33. Victoria (213)
 34. Emily (212)
 35. Saga (194)
 36. Andrea (193)
 37. Molly (189)
 38. Liv (181)
 39. Emilie (179)
 40. Vilma (173)
 41. Alba (171)
 42. Lea (166)
 43. Leonora (162)
 44. Merle (158)
 45. Mynte (157)
 46. Rosa (157)
 47. Sara (152)
 48. Eva (146)
 49. Hannah (146)
 50. Gry (145)

Populære drengenavne i 2019

(*tallet bag hvert navn angiver, hvor mange nyfødte der fik navnet i 2019) 

 1. Willam (568)
 2. Alfred (523)
 3. Oscar (514)
 4. Noah (484)
 5. Karl (477)
 6. Lucas (455)
 7. Oliver (454)
 8. Arthur (448)
 9. August (433)
 10. Malthe (426)
 11. Valdemar (418)
 12. Emil (407)
 13. Victor (385)
 14. Aksel (385)
 15. Elias (381)
 16. Magnus (360)
 17. Viggo (323)
 18. Anton (319)
 19. Felix (313)
 20. Frederik (293)
 21. Nohr (289)
 22. Alexander (284)
 23. Theo (281)
 24. Elliot (280)
 25. Otto (265)
 26. Lauge (256)
 27. Hugo (250)
 28. Liam (244)
 29. Villads (229)
 30. Theodor (227)
 31. Loui (226)
 32. Milas (221)
 33. Anker (210)
 34. Albert (209)
 35. Johan (208)
 36. Storm (208)
 37. Adam (207)
 38. Mikkel (200)
 39. Christian (195)
 40. Matheo (195)
 41. Konrad (193)
 42. Pelle (189)
 43. Villum (188)
 44. Benjamin (186)
 45. Erik (182)
 46. Asger (180)
 47. Mads (169)
 48. Walter (163)
 49. Marius (162)
 50. Mathias (151)

Kilde: Danmarks Statistik

Se, hvad vi ellers skriver om: Drengenavne, Navne, Pigenavne og Baby