Navne: Populære babynavne

Foto: Getty Images Hvilke babynavne var de mest populære i første halvdel af 2020? Find den nyeste navneliste her.

Top 100: De mest populære babynavne

Så er de nye navnelister offentliggjort. Her kan du se, hvilke navne til nyfødte der var de 100 mest populære i første halvdel af 2020.

Så er de nye navnelister offentliggjort. Her kan du se, hvilke navne til nyfødte der var de 100 mest populære i første halvdel af 2020.

To gange om året bliver listen over sidste års mest populære navne til nyfødte offentliggjort. Denne liste i januar dækker over de 100 mest populære navne, vi gav vores nyfødte i første halvdel af 2020. Se de nyeste lister nedenfor.

Hvilke babynavne er populære?

De mest populære pigenavne på navnelisten er Alma, Clara, Agnes, Emma og Freja. I forhold til 2019 er Agnes altså tilbage i top-5, mens Sofia er rykket ud. Sidste års mest populære navn Emma er faldet ned på en 4. plads.

De mest populære drengenavne på årets navneliste er Alfred, Noah, Oscar, Karl og William. Det er de samme fem navne i top-5, som vi så på 2019-listen, men for første gange i mange år er William ikke længere det mest populære drengenavn. Alfred har taget førstepladsen og har forvist William til en 5. plads.

Navnene Karl og Clara er i top-5 på henholdsvis drenge- og pigelisten. Forbogstavet viser, hvilken stavemåde der er den mest populære for første halvår i 2020. Danmark Statistik slår nemlig et navns forskellige stavemåder sammen i deres optælling af populære navne. Navnene Karl med K og Clara med C viser altså, at dette er den mest populære stavemåde netop nu.

Farvel til toppen

Årets første navneliste byder på flere store overraskelser. Den største må siges at være et farvel til William, som har ligget nummer 1 på drengelisten siden 2010 – med undtagelse af 2016. Han springer ned på listens 5. plads. Et markant spring for den tidligere favorit.

”William har ligget solidt i toppen af navnelisterne de seneste 20-30 år og som nummer 1 i et årti med én undtagelse. Det er faktisk det mest overraskende at se, at et navn kan ligge øverst i så mange år. Normalt bølger navnene frem og tilbage,” fortæller navneforsker på Institut for Nordiske studier og sprogvidenskab på Københavns Universitet Birgit Eggert.

Og selvom det er et stor fald for en darling, så måtte det alligevel ske på et tidspunkt:

”Navnet William er brugt nu. Den generation, der har forelsket sig i navnet, har fået deres børn. Det har ligget i toppen i rigtig mange år, fordi navnet er generationsbestemt. Men når man begynder som forældre at møde voksne – altså dem, som fik navnet i starten af storhedstiden - som hedder det, så dur det ikke til en baby længere.”

På samme vis ser vi et fald fra førstepladsen på pigelisten. Det populære navn Emma ligger ikke længere nummer 1, men i stedet nummer 4. Emma er ellers et navn, som ligesom William har ligger solidt i toppen de seneste 20-30 år med sine mange kvaliteter; international format, to-stavelser, M-lyd og a i slutningen. Desuden har associationer til navnet, og hvem der har heddet navnet i vores bekendtskabskreds, også indflydelse. Netop Emma får måske en klokke til at ringe hos Friends-fans. Her får Rachel og Ross' datter nemlig navnet Emma.

”Andre steder i Norden har man faktisk kunnet spore navnet Emmas popularitet til den allerførste visning af netop dét afsnit af Friends i 2002,” fortæller Birgit Eggert.

Birgit Eggert har tidligere spået, at Emmas tid som favorit snart var forbi, hvor navnet alligevel blev hængende som nummer 1 – men med et spring ned til fjerdepladsen kan det betyde, at Emmas storhedstid er forbi.

”Det er mit gæt, at Emma efterhånden er for brugt og vil bevæge sig ned af listen. Navnet Alma, som har overtaget førstepladsen, har mange af de samme kvaliteter og den samme lyd, som navnet Emma har. Det kan betyde, at vi stadig kan lide netop denne navnemode, som både Alma og Emma tilhører – og at det derfor er et aktivt fravalg af navnet Emma, fordi det simpelthen er brugt for meget. Jeg har sagt det før, hvor det ikke er sket, men det er i hvert fald iøjefaldende, at Emma er røget fire pladser ned,” siger Birgit Eggert.

Ifølge navneforskeren tilhører Emma og William den samme navnemode, og de to har da også fulgtes til toppen sammen – og nu er de måske på ved ned af listen sammen. Men der er dog stadig håb om et muligt comeback for de to navne:

”Disse navnelister bruges oftere af forældre, som vil vide, hvad de ikke skal kalde deres børn. Måske der er nogen, der stadig kan lide de to navne, som vil bruge dem igen, netop fordi de ikke ligger i toppen, og derfor virker mere unikke. Alt tyder på, at man gerne vil undgå. at for mange hedder det, som man vil kalde sit barn. Og ellers kommer de måske tilbage om 100 år – navnetrenden ændrer sig i generationer.”

LÆS OGSÅ: 49 populære pigenavne der ender på en vokal

De nye favoritter

Alfred og Alma indtræder på hver deres førsteplads over populære navne. Pigenavnet Alma i toppen samt den øvrige top-10 viser, at der stadig er en stor forkærlighed til pigenavne med to stavelser, der slutter på A med navne som Clara, Klara, Freja, Anna og Ella:

"Dét er stadig tendensen hos pigenavne. Vi kan også godt lide liden af L, M og A i navnemoden hos piger. Alma har derfor det hele - så længe denne trend holder. Den har holdt i over 20 år. Det er længe selv for stærke modenavne.”

I forhold til den populære navnetrend skiller navnet Agnes sig ud på pigelistens plads nummer tre. Ifølge Birgit Eggert kan det være antydningen af en ny navnemode, der er på vej:

”Agnes repræsenterer de nye pigenavne, som ikke ender på A. Navnetrenden med pigenavne, der slutter på A har varet meget længe nu. Men modenavne skifter meget langsomt. Man kan ikke sammenligne med fx tøjmoden eller musikmoden.”

Navneforskeren kan identificere tydelige kvaliteteter ved den tidligere favorit navnet William, som fx lyden af M og L og at det starter med en Vi-lyd samt den såkaldte hiat-effekt, når to vokaler, lægger sig op ad hinanden, men hører til hver sin stavelser. Alle gode kvaliteter for et drengenavn. Men det nye favoritnavn på drengeliste - nemlig Alfred - er meget anderledes fra disse kvaliteter, som ellers er forbundet med et godt drengenavn. Alligevel her det vippet William af pinden:

”Navnet Alfred kan noget lydigt, men det er noget anderledes end William. Det har Al-lyden, og det har flere konsonanter end andre navne, som er godt for et drengenavn. Det har også en international kvalitet, da navnet stammer fra England,” fortæller Birgit Eggert.

Drengenes top-5 - Alfred, Noah, Oscar, Karl og William - er mere forskelligpræget end pigernes, men der er alligevel et a, der er tilfælles - og som et et godt bogstav i et drengenavn. De har desuden det tilfælles, at de slutter på en konsonat. Dog skiller Noah sig ud, da det lydmæssigt slutter på en vokal, nemlig a-lyden.

"Det er atypisk, at et drengenavn slutter på lyden af et a, og faktisk er Noah også både et pige- og et drengenavn," fortæller Birgit Eggert.

Hun tror samtidig på, at netop drengenavne, der ender på en vokal, kan repræsentere en ny bølge inden for navnemoden.

LÆS OGSÅ: 50 specielle og helt unikke drengenavne

Populære navne – men færre får dem

Selvom vi har set en udskiftning i top-1 på både pige- og drengelisten, er det stadig mange af de samme navne, vi ser i top-5. Men det er ikke et udtryk for, at danskerne er uopfindsomme eller kedelige. For selvom vi kan genkende navnene på listerne år for år, er der færre børn, som bliver kaldt det. Ser man på promillen, der fortæller, hvor mange der får et populært navn i en årgang, afsløres det, at den andel af en årgang, der hedder det hyppigste navn – både drenge og piger – er nedadgående. Faktisk er den mere end halveret siden 1985. Her var der faktisk 4 % af en årgang, der hed det samme.

”Man kan derfor sige, at der er nogle forældre, der er mere opfindsomme end i 1985 – det kommer bare ikke til udtryk på listen, fordi det er en lang række forskellige navne, som ikke er hyppige,” fortæller Birgit Eggert.

Netop navneopfindsomheden hos forældre bliver mere tydelig, og i stedet for at bruge navnelisterne som inspiration til navne, bruger flere forældre dem til at fravælge de allermest populære navne – eller afgøre, hvor mange i en årgang, som rent faktisk hedder navnet. Ifølge Birgit Eggert handler det om, at forældre i dag vil have, at deres børn skal skille sig ud

”Det er en tendens i tiden at give børn navne, som ikke alle hedder. Det er i kulturen i dag. At være en i mængden er ikke positivt. Man kan sige, det er en måde at give sine børn et forspring på – bevidst eller ubevidst – at give dem et navn, de ikke deler med mange andre.”

Ifølge Birgit Eggert opstår inspirationen til navne allevegne fra:

”Inspirationen opstår for eksempel fra tv, film og reklamer, men også fra forskellige chatforum, som kommende og nybagte forældre er aktive i. Et eksempel er navnet Milas. Hvor kom det lige fra? Jeg tror, det er en lydlig dannelse, som ligner Silas. Når man Googler, så kommer man ind på chatfora, hvor forældre giver bud på forskellige navne, de kan lide. Mange nævner Milas. Det har også M, som er populært i drengenavne. På den måde kan navne spredes."

LÆS OGSÅ: 35 gammeldags drengenavne der stadig holder

Hvad vil vi se i fremtiden?

I fremtiden vil vi ifølge navneforskeren se ændringer på navnelisterne. Om pigenavne spår Birgit Eggert:

”Årets top-10 af pigenavne ender på A – foruden Agnes - og otte ud af 10 navne har to stavelser. Det er den helt klassiske navnetrend, som vi har set i pigenavne de seneste 20-30 år. I 2003 ændrede pigenavnene sig på navneliste sig fra at være flest navne, der endte på E til at ende på A. Og sådan har det været siden. Men jeg tror alligevel, at lydbilledet vil ændre sig. Pigenavne behøver ikke at være tostavede og ende på A. Vi ser navne på listen som Molly, Mille, Lilly, Ellie, Ellen, Esther, Ingrid, Astrid og Emily. Det vinder frem, at det ikke skal ende på A. Den fornyelse er på vej. Den udvikling går bare langsommere, end jeg havde troet.”

Drengenavnene begynder også at have karakter af noget nyt:

”Vi ser flere én-stavelses navne, såsom Karl og Nohr, og særligt navne, der ender på en vokal, vinder frem hos drengene. Vi har for eksempel bogstavet O i Hugo, Theo, Otto, Viggo, Matheo, og vi ser navne som Lauge og Pelle, der ender på E. Det har ligget stille i ret lang tid, men jeg fornemmer, at der begynder at ske noget nyt.”

Populære pigenavne i første halvdel af 2020

(*tallet bag hvert navn angiver, hvor mange nyfødte der fik navnet i første halvdel af 2020) 

 1. Alma (252)
 2. Clara (234)
 3. Agnes (233)
 4. Emma (227)
 5. Freja (221)
 6. Karla (211)
 7. Sofia (211)
 8. Ella (202)
 9. Anna (185)
 10. Olivia (183)
 11. Josefine (174)
 12. Nora (172)
 13. Ellie (171)
 14. Laura (166)
 15. Asta (164)
 16. Mathilde (160)
 17. Ida (158)
 18. Alberte (155)
 19. Luna (155)
 20. Frida (151)
 21. Ellen (145)
 22. Lily (143)
 23. Astrid (130)
 24. Aya (124)
 25. Marie (117)
 26. Maja (116)
 27. Andrea (115)
 28. Esther (112)
 29. Isabella (112)
 30. Victoria (112)
 31. Emily (109)
 32. Lærke (107)
 33. Vilma (100)
 34. Liva (97)
 35. Mille (92)
 36. Sofie (92)
 37. Saga (91)
 38. Emilie (86)
 39. Leonora (85)
 40. Vera (82)
 41. Molly (79)
 42. Hannah (78)
 43. Rosa (77)
 44. Eva (76)
 45. Alba (75)
 46. Lea (75)
 47. Sara (75)
 48. Gry (73)
 49. Ingrid (73)
 50. Liv (73)

Populære drengenavne i første halvdel af 2020

(*tallet bag hvert navn angiver, hvor mange nyfødte der fik navnet i første halvdel af 2020) 

 1. Alfred (271)
 2. Noah (266)
 3. Oscar (265)
 4. Karl (257)
 5. William (247)
 6. Oliver (227)
 7. Arthur (225)
 8. Aksel (224)
 9. Malthe (214)
 10. Valdemar (210)
 11. Lucas (205)
 12. Emil (204)
 13. Victor (199)
 14. August (187)
 15. Elias (185)
 16. Hugo (150)
 17. Magnus (150)
 18. Anton (147)
 19. Felix (145)
 20. Elliot (144)
 21. Viggo (140)
 22. Theo (136)
 23. Liam (131)
 24. Frederik (128)
 25. Nohr (125)
 26. Otto (125)
 27. Lauge (124)
 28. Theodor (122)
 29. Anker (120)
 30. Adam (116)
 31. Villads (113)
 32. Alexander (108)
 33. Loui (108)
 34. Storm (107)
 35. Matheo (105)
 36. Erik (102)
 37. Johan (102)
 38. Marius (96)
 39. Mathias (96)
 40. Christian (93)
 41. Konrad (92)
 42. Vilhelm (88)
 43. Walter (85)
 44. Albert (84)
 45. Milas (83)
 46. Benjamin (82)
 47. Vincent (81)
 48. Mikkel (78)
 49. Asger (77)
 50. Pelle (76)

Kilde: Danmarks Statistik

Se, hvad vi ellers skriver om: Drengenavne, Navne, Pigenavne og Baby