Dette er noget af det værste, du kan gøre i dit køkken, ifølge eksperten
Hvor ofte bør du udskifte karkluden, hvilken vej skal dine glas vende, og hvordan skal rengøre dit skærebræt. Vi har fået to eksperter til at dele deres bedste råd.
Der er ét sted, vi bør holde så rent som muligt for at undgå at sprede smitte: køkkenet.
Køkkenhygiejne er vigtig hele året rundt, da vi både om sommeren og vinteren ønsker at undgå smitsomme sygdomme og madforgiftning. Og mange af os kunne være bedre til at holde vores køkkener rene, ifølge Jostein Medhus, som er rådgiver inden for mad og drikkevarer ved Culinary Academy.
– Mange mennesker kunne være mere forsigtige i nogle situationer. Viden og gode rutiner kan være nyttige,« siger Jostein Medhus, rådgiver inden for mad og drikkevarer ved Kulinarisk Akademi i Oslo.
Vi har her samlet nogle spørgsmål om køkkenet, som du måske har undret dig over.
Hvor ofte skal vi skifte karklude og opvaskebørster?
– Det vigtige er ikke, hvor ofte man skifter dem, men hvordan de bruges og opbevares, siger Solveig Langsrud, seniorforsker hos Nofima.
– En karkludkan indeholde 1-10 milliarder bakterier, hvis det ikke tørres mellem brug. Bakterierne er normalt ikke farlige, men det afhænger af, hvad kluden bruges til," siger hun.
For at reducere bakterievæksten og forhindre, at farlige bakterier vokser i kluden, bør du vælge karklude, der tørrer hurtigt, og de skal skylles godt og hænges op efter brug.
– Hvis du bruger kluden til at tørre noget op, der kan indeholde farlige mikrober, såsom kæledyr, opkast, jord eller råt kød, skal kluden straks udskiftes, og du skal vaske hænder. Den brugte klud skal vaskes ved mindst 60 grader, siger hun.
Heldigvis er de fleste mennesker relativt gode til at tænke over dette.
– I en undersøgelse fandt vi, at kun syv procent (norsk undersøgelse, red.) bruger og opbevarer karklude, hvor de hverken udskifter dem efter brug med noget, der kan udgøre en fare, eller hænger dem op efter brug,« siger hun.
Når det gælder opvaskebørster, overlever bakterier ikke så godt som i karklude, da de normalt tørrer hurtigere.
– Ikke desto mindre gælder de samme regler som for klude: De skal skylles godt og hænges op og vaskes i opvaskemaskinen, hvis de er blevet brugt til at vaske noget, der kan indeholde farlige mikrober,« siger Solveig Langsrud.
Hvor ofte skal vi skifte viskestykker?
–Jeg tror, at når det gælder både køkkenhåndklæder og viskestykker, kan jeg generelt sige, at de fleste mennesker bør skifte dem oftere, end de gør,« siger Jostein Medhus med et smil.
– Det vigtigste er, at de hænges op på et ventileret sted, så de tørrer så hurtigt som muligt. Fugtige klude og viskestykker bliver et problem, jo længere tid de forbliver fugtige.
Hvor ofte viskestykket skal skiftes, kan variere. Der er forskel på en travl husstand med fem personer og en person, der bor alene og sjældent er i køkkenet.
– Men et viskestykke bør mindst skiftes et par gange om ugen, det er efter min mening et minimum. Hvis du er en familie på fem, bør du nok overveje at skifte det endnu oftere. Hvis du bor alene, kan et par gange om ugen være tilstrækkeligt.
Han understreger, at viskestykker ofte bruges på genstande, som du putter i munden.
– Du bruger det måske til at tørre bestik og glas, og hvis der er bakterier på viskestykket, kan de potentielt overføres til de ting, du spiser og drikker, siger han.
Hvordan skal bestik placeres i opvaskemaskinen for at sikre, at det bliver så rent som muligt?
Svaret er ret simpelt: med spisesiden opad.
– Opvaskemaskine-leverandører anbefaler at placere det med håndtaget nedad. Undtagelsen er skarpe knive, da der er risiko for at skære sig, siger Solveig Langsrud.
Hvordan skal glas placeres i skabet?
På hovedet eller med åbningen opad? Hvad er bedst, ifølge eksperten?
– Den største fare ved at placere glas med åbningen opad er, at der med tiden samler sig støv inde i glasset. Men hvis du vender glasset om, vil der stadig samle sig støv på ydersiden af glasset. Og når du drikker, kommer du i kontakt med både ydersiden og indersiden af glasset,« siger Jostein Medhus.
Han vil overveje at placere glas, der ikke bruges dagligt, med åbningen nedad, fordi de vil stå i lang tid og samle støv. Glas, der bruges ofte, kan opbevares med åbningen opad.
– Hjemme har jeg vinglas, der ikke nødvendigvis bruges så ofte i løbet af året, og jeg er normalt nødt til at polere dem lidt, før jeg bruger dem, siger han.
Hvis du er den ivrige type, der tømmer opvaskemaskinen hurtigt, risikerer du, at glassene stadig er våde, når de sættes i skabet. Våde glas bør ikke opbevares med åbningen nedad.
– Jeg tørrer dem normalt med et køkkenhåndklæde, når jeg tager dem ud af opvaskemaskinen for at undgå fugt i glassene. Jeg kender mange kokke, der gerne lægger et papirhåndklæde eller viskestykke i skabet og lader glassene stå på det. Så løber vandet ned på det. Det giver god mening.
Skal vi vaske grydelapper?
Grydelapper bruges dagligt, og de bliver ofte lidt snavsede, når vi tager mad ud af ovnen.
Men det er måske ikke alle, der tænker på at vaske dem, men det skal de.
– Ja, hvis de er synligt snavsede, eller hvis du har brugt dem med snavsede hænder, siger Solveig Langsrud.
Hvad er den bedste måde at opbevare brød på?
Ikke alle husholdninger spiser et brød om dagen, så brød kan stå i flere dage.
– Brød er sikkert, så længe du ikke kan se eller lugte mug. Det sikreste er at fryse brød ned, som du ved, du ikke vil bruge inden for et par dage. Ellers kan det opbevares i sin originale emballage eller i en plastikpose, siger Solveig Langsrud.
Gør aldrig dette med dine skærebrætter
Jostein Medhus siger, at han har hørt diskussioner om skærebrætter, så længe han har været kok.
– Det er noget, som fagfolk har diskuteret i årevis. Det ene øjeblik er træbræt synderen, det næste er det plastbræt. Der er forskellige meninger, og diskussionen går frem og tilbage, siger han.
Men selvom fagfolkene er uenige, er der nogle regler, som alle bør følge.
– Det vigtigste er at vaske skærebrættet efter brug. Jeg lægger det normalt på siden og lader det tørre sådan. En af de værste ting, man kan gøre, er at vaske det og lægge et fugtigt bræt oven på et andet bræt i skuffen. Det vil medføre, at der samler sig fugt mellem dem, hvilket kan skabe grobund for bakterier, siger han.
Han mener også, at det er vigtigt at tage hensyn til brættets tilstand.
– Hvis det er 15 år gammelt, har skiftet farve i midten og er så slidt, at det ligner mere en salatskål end et skærebræt, skal det udskiftes. Beklager, men der er ingen vej udenom. Det er ikke den største investering i verden, så skift det ud, hvis det ikke ser godt ud, siger han.
Sådan bevarer du dit skærebræt
Hvis du virkelig er glad for dit skærebræt, har Jostein Medhus et godt råd.
– Hvis du har et skærebræt, der er tykt – nogle har bræt, der er tre-fem cm tykke – så er der mange byggemarkeder, der har en maskine, der kan høvle brædder. Du kan tage dit skærebræt med og spørge, om de kan høvle det et par millimeter ned. Få det høvlet på begge sider, så det bliver lige. Dette fjerner også det øverste lag, og i mange tilfælde vil du kunne forlænge dit skærebræts levetid til en lav pris.
Et andet tip er at rengøre dit skærebræt grundigt.
– Vask skærebrættet og drys et godt lag salt over hele brættet. Lad det stå natten over, børst derefter saltet af og vask det grundigt. Saltet hjælper med at trække urenheder ud af skærebrættet. Men hvis det er slidt, er det slidt, siger han.
Hvis du bruger et skærebræt, er det vigtigste at bruge det korrekt, når du tilbereder mad.
– Hvis du bruger et skærebræt til rå kylling eller rå fisk eller lignende, skal du enten vende skærebrættet eller vaske det, før du skærer andre ting. Tænk på krydskontaminering. Hvis du har haft rå ting på brættet, kan du ikke lægge kogt kylling tilbage på samme sted. Det vil være meget problematisk, siger han.
I hvilken rækkefølge skal bestikket ligge i skuffen?
Hvordan vi skal organisere køkkenskuffen er en evig debat. Eksperterne er også uenige, men svaret er ret simpelt: Det er en smagssag.
Da de fleste bruger venstre hånd til gaffelen og højre hånd til kniven, kan du spare et sekund ved at placere gaflerne til venstre for knivene i skuffen. På den måde ligger de i højre hånd, når du dækker bord.
Denne artikel er først publiceret hos KLIKK.no. Dette er en redigeret udgave.