Børn der graver
SPONSORERET indhold

Hvem opfandt tiden, alfabetet og de olympiske lege? Ny podcast tager ungerne tilbage til fortiden

Hvordan kan du få is, uden at have en fryser? Hvad kan du skrive på, hvis du ikke har en computer eller papir? Og hvordan kan du vide, hvad tid på dagen det er, hvis du ikke har et ur eller en telefon? Ny podcast inspirerer børn til at forstå, hvordan mennesker levede i oldtiden – en tid med kejsere, gladiatorer og storslåede fester, og som faktisk minder langt mere om børnenes eget liv i dag, end man skulle tro.

Af: Maria Bruun Schmidt Foto: Getty Images
04. nov. 2021 | Børn

I oldtiden for flere tusinde år siden, fandtes der hverken frysere, blyanter, computere eller elektroniske ure. Men alligevel spiste oldtidens folk is, de lærte at skrive og de vidste, hvad tid på dagen og året det var. Oldtidens folk havde nemlig mange af de samme behov, som vi har i dag - og så var de ret opfindsomme!

I den nye podcast ’Rejsen til fortiden’ fra Talk Town KIDS, tager arkæolog Nora Petersen og journalist Caroline Gottschalck-Hansen børnene med på en rejse tilbage i tiden for at blive klogere på, hvordan livet i oldtiden så ud. Flere ting blev gjort på helt andre ulækre eller overraskende måder end i dag, mens andre faktisk minder meget om vores hverdag – måske mere end du tror.  

LÆS OGSÅ: Ny podcast med Anders Lund Madsen og søn forklarer alt

”At skrive, dyrke sport og vide hvad klokken er, gennemsyrer børnenes liv og hverdag i dag – og så er det faktisk noget folk har gjort siden oldtiden. Men de historier bliver sjældent fortalt til børn på en sjov måde. ’Rejsen til fortiden’ er en ny måde at formidle den klassiske oldtid på. Vi tager udgangspunkt i de gode historier, som børnene kan relatere til – og så kræver det ikke, at en voksen tager dig med på museum eller læser op af en gammel bog.” siger arkæolog Nora Petersen.

At rejse tilbage til fortiden kan give børnene en forståelse for deres eget liv og hverdag – på en anden måde, end når vi kigger fremad.

”Vi bruger voldsomt meget energi på at snakke om fremtiden. Men vi har glemt at fortælle børnene om fortiden! Måske vi skal bruge noget mere tid på at snakke med dem om; hvordan vi er kommet hertil? Hvem opfandt ting som tiden, demokratiet og de olympiske lege? ” siger hun.

”Rigtig mange elementer i vores moderne liv stammer fra oldtiden. Vi lever hver dag på et fundament af viden, erfaringer, ord og historier som er flere 1000 år gamle. Og når man får øjnene op for det – gør det faktisk livet lidt sjovere og mere interessant,” siger Nora Petersen.

LÆS OGSÅ: Ny podcast skal gøre lort mindre piiinligt

Lydunivers vækker fortidens fortællinger til live

Og inden man står af, fordi podcasten handler om livet for flere tusinde år siden, og nogle børn måske bare tænker ’gaaab’, så håber Nora Petersen på at kunne gøre børnene nysgerrige ved at levendegøre fortællingerne fra fortiden - netop gennem lyd.

”Historierne bliver ikke formidlet gennem en bog eller på et museum, nej, her tager vi fat i de gode historier gennem et levende lydunivers, som gør historierne intense. Det bliver utroligt sjovt, når vi er med til festmiddagen i Kejser Neros gyldne palads, eller når vi kan lugte det varme blod, idet præsten ofrer en ged. Så alle sanserne er i spil!” siger arkæologen.

Podcasten kan være en god måde at få børnene til at lære noget om oldtiden i hverdagen – samtidig med, de er underholdt. Og som forælder kan du ånde lettet op.

Lyt med i podcastserien ’Rejsen til fortiden’ som udkommer på Talk Town KIDS i dag. Du kan både høre om, hvordan grækerne holdt styr på tiden ved hjælp af et vandur, hvordan alfabetet opstod og hvor stor en magt fortidens spåkoner og mænd havde, når de varslede gode eller dårlige tider - fx ved at se på dyreindvolde.

Find ’Rejsen til fortiden’ på app’en Talk Town KIDS - her finder du også mange andre lærerige og underholdende podcasts og mere end 1.000 udvalgte lydbøger for børn.

Anbefalet til dig