Er dit barn sikker i trafikken?
SPONSORERET indhold

Er dit barn sikker i trafikken?

Antallet af børn, der går med refleks, er faldet. Det viser en undersøgelse udarbejdet af Børneulykkesfonden og Codan i forbindelse med Årets Refleksdag.

Af: Natasja Dalby Kiss Foto: Getty Images
11. okt. 2018 | Børn | Vores Børn

I dag, torsdag den 25. oktober, er Årets Refleksdag, hvor der bliver sat fokus på trafiksikkerhed i hele Danmark og uddelt mere end 80.000 reflekser. Årets refleksundersøgelse tyder på, at der er ekstra behov for indsatsen, fordi andelen af børn, der bruger reflekser, er faldet en del siden sidste år.

Tal fra Årets Refleksundersøgelse

  • 43 procent af alle danskere siger, at de bruger reflekser i de mørke måneder
  • Der er en klar sammenhæng mellem, om forældrene selv går med refleks og om børnene gør det. Blandt forældre, der selv går med refleks, er det kun to procent, der angiver, at deres hjemmeboende børn aldrig går med refleks 
  • Antallet af børn, der går med refleks, dykker kraftigt i aldersgruppen 11-15 år.
  • Mange forældre ved ikke, hvordan man bærer en refleksbrik, så den er mest effektiv. Kun 32 procent svarer, at refleksen skal fastgøres, så den er i højde med knæene, hvor den kan reflektere lyset fra bilerne
  • Den hyppigste form for reflekser blandt børn er dem, der er syet ind i tøjet (80 procent). Men kun hver fjerde forælder er klar over, at indsyede reflekser mister effekten efter omkring 30 gange i vaskemaskinen.

Refleksundersøgelsen er gennemført for Børneulykkesfonden og Codan af Epinion på baggrund af i alt 1009 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel. Interviewene er gennemført i perioden 12. september – 17. september 2018.

Læs også: Dåb eller navngivning? Her er alt du skal vide om navn til baby

Forældre har ikke styr på reflekserne

Årets refleksundersøgelse viser også, at forældrene er i tvivl om, hvordan reflekserne virker bedst. Mange forældre (68 procent) ved således ikke, hvordan man monterer en refleks, så man har størst mulighed for at blive set i mørket:

- Reflekser i snor skal fastgøres, så de bevæger sig, når du færdes i trafikken. Refleksen skal være i bevægelse, når billygterne rammer for at opnå den optimale effekt. Der skal være 360 graders synlighed, og det er derfor vigtigt, at der er reflekser på begge sider af overtøjet, så du eller børnene kan ses både forfra og bagfra, fortæller Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden og blandt andet arbejder med børns trafiksikkerhed.

Reflekser mister deres effekt

Forældre skal især være opmærksomme på, om de påsyede reflekser stadig har den nødvenlige effekt.

- Det meste vinterovertøj har i dag indsyede reflekser, og det er en god ting. Men reflekser mister effekten efter vask, og det er der mange forældre, som ikke er klar over. Det er vigtigt, at man som forælder er opmærksom på dette, hvis overtøjet går i arv og derfor har flere vaske bag sig. Man kan umiddelbart ikke se på en refleks, at den er slidt, så derfor er det nødvendigt at være ekstra opmærksom, afslutter Henriette Madsen.

Læs også: Mit barn har infantil autisme

Et udtryk for glemsomhed og manglende viden om deres effekt

Siden 2012 er antallet af dræbte i trafikken ikke faldet. Det viser Vejdirektoratets årlige ulykkesstatistik, og derfor er der god grund til at huske reflekserne. Henriette Madsen mener, at de manglende reflekser er et udtryk for glemsomhed og manglende viden om deres effekt:

- Heldigvis er det et fåtal af danskere, der har været involveret i en trafikulykke i mørket. Men selvom mange forældre som udgangspunkt har stor fokus på trafiksikkerhed, kan de hurtigt komme til at glemme refleksen om morgenen, når de har travlt med at komme ud af døren. Det på trods af, at den kan være med til at forhindre trafikuheld i vinterhalvåret.

Derfor er der god grund til at minde hinanden om vigtigheden af reflekserne på Årets Refleksdag. Når vi henter vinterfrakker og flyverdragter frem fra gemmerne, så er det en oplagt anledning til at få dem opdateret med nye reflekser.

5 gode refleksråd

Reflekser reducerer ulykker i mørket med 85 procent. Sådan bruger du refleksen korrekt:

  1. Refleksen skal hænge i en snor, så den bevæger sig, når du færdes i trafikken.
  2. Refleksen bør sidde lavt, så billygterne rammer den.
  3. Sæt en refleks foran og bagpå dit overtøj.
  4. Sørg for både at have en refleks på overtøjet og på rygsækken/skoletasken.
  5. Skift refleksen jævnligt – effekten kan aftage, og reflekser, der sidder fast på tøjet, slides i vask (en refleks i god kvalitet kan holde til ca. 30 vaske).

Om reflekser og trafikulykker i mørket

  • Cirka 25 procent af alle uheld med cykler sker i mørke (Rådet for Sikker Trafik)
  • En bilist, som kører med nærlys med 50 km/t, har otte sekunder mere til at opdage en fodgænger, der bruger refleks end en fodgænger uden refleks (Rapport fra det Transportøkonomiske Institut i Norge)
  • Reflekser kan ses på 140 meters afstand, selvom bilen kun har nærlyset tændt
  • Uden refleks er du kun synlig på 25-30 meters afstand (Trygg Trafik Norge)

Anbefalet til dig