Psykologi: "Hvordan ved jeg, om jeg skal have et barn til?"

Foto: Getty Images Daisy Løvendahl giver gode råd her.

Psykologi: "Hvordan ved jeg, om jeg skal have et barn til?"

Det er ikke første gang, en kvinde stiller det spørgsmål: Skal jeg følge lysten til opleve den største kærlighed en gang til – eller hvile i lettelsen over at være færdig med bleer? Daisy Løvendahl har guidet mange klienter, der har været bange for at fortryde valget eller fravalget af et barn mere. Her får du hendes bedste råd.

"Da jeg fik min søn, var jeg 36 år. Jeg var lykkelig og følte, at jeg havde masser af tid til at tænke over nummer to. For jeg vidste, at det ikke var nu. I mit hoved skulle beslutningen bare tages, inden jeg fyldte 40 år, men nu er jeg fyldt 40 år, og jeg har ikke lyst til at få et barn mere lige nu, men jeg er heller ikke parat til at lægge det bag mig og sige aldrig mere."

Helene sukker. Jeg sukker også indeni. Det er så moderne et dilemma, men det rører stadig ved en hel masse. Lysten til at være mor. Kærligheden til ens barn. Det tunge ansvar ved at være forælder og den konstante udfordring med at få alt til at gå op.

Jeg tænker på min oldemor, der fik børn, fra hun var 16 til 42 år. Hun fik dem bare. Der var ikke så mange valg forbundet med det. Jeg ved, at det kostede hende en masse smerte ikke at kunne vælge moderskabet fra, men det gav også børn i mange aldre og en stor familie. Det var et livsvilkår, som hun levede med. I dag er børn ikke på samme måde noget, der sker eller ikke sker. Det er livsvalg, der definerer, hvem vi er.

Jeg spørger mere ind til Helenes tanker:

"Min søster er 48 år, og min svoger gik fra hende for to år siden. Jeg mødte ham for nylig til min nevøs konfirmation, hvor han kom med sin nye kone og baby. Han er startet forfra og ligner en, der trives. Min søster derimod gennemgår menopause. Det fik mig til at tænke på, at jeg jo også kan blive alene. At mænd kan blive ved med at få børn, men vi kvinder har en dag, hvor det er slut."

Læs også: Søskende: Hvilken aldersforskel er bedst?

Panik før lukketid

Hendes ord får mig til at smile. Så ser hun mig i øjnene og griner. Vi ler begge. En forløsende latter, fordi hun har fat i noget stort. Helene siger:

"Jeg kan godt selv høre panikken før lukketid, men den lukketid er jo reel. Jeg kan ikke sidde som 50-årig og sige: ”Jeg troede, at jeg havde for evigt til at blive mor igen”, for det ved jeg jo godt, at jeg ikke har. Jeg ved bare ikke, om det er rigtigt for mig. Min kæreste ønsker ikke flere, men han siger, at han gerne bliver far igen, hvis jeg ønsker det."

Hvor lang tid kan vi vente?

For kvinder er der en udløbsdato på, hvornår man kan få flere børn. I dag er der langt flere kvinder, som får børn efter at være fyldt 40 år, men det ændrer ikke ved, at det en dag er definitivt slut. Vi kan vælge at få børn, indtil kroppen ikke kan mere. I Danmark kan vi også vælge at modtage fertilitetsbehandling, indtil vi er 46 år gamle. Så spørgsmålet om det næste barn er relevant i mange år. Men det har også en udløbsdato, og det giver en følelse af pres.

Læs også: Kære mor, husker du at passe på dig selv?

Jeg nikker:

"Så du er nødt til at træffe et valg."

Hun nikker. Filosoffen Sartre skriver, at vi er fordømt til frihed. Jeg forstår fordømmelsen som præcis det dilemma, Helene sidder med. En bevidsthed om, at hun har et valg og en dyb tvivl om, hvad hun skal vælge. Vi mødes nogle gange over de næste måneder og vender hver en sten i beslutningen. Til sidst finder hun en ro:

"Jeg har besluttet ikke at beslutte noget."

Vi ler begge hjerteligt.

"Alle disse samtaler har været gode, men jeg er stadig i tvivl, for der er flere dele af mig. Et moderhjerte, der elsker min søn mere end andet, og som elsker børn. Et kvindehjerte, der har lyst til at arbejde igennem, rejse, tage på kæresteweekender og ikke have dårlig samvittighed over for en lille derhjemme. Så nu giver jeg mig selv tid. Hvis jeg får mere lyst en dag, så ryger spiralen ud, og hvis ikke den dag kommer, inden det er for sent, så accepterer jeg det med ro i sindet. Jeg giver hende et kram, da hun går, og siger:

"At være mor er fantastisk. Men husk, at der er mange ting i livet, som er fantastiske, og mange måder at gøre en forskel på."

Hun smiler, og vi siger farvel.

5 stærke indspark til din refleksion

 1. Kærligheden vil være der
  Hvis du får et barn til, så er kærligheden der. Stol på det. Du vil ikke fortryde de børn, du får. Men er det grund nok til at få dem? Ikke nødvendigvis. At være en god forælder kræver meget. Det kræver dig. Vil du give mere af dig til moderskabet? Tænk over det. Historisk er kvinders vigtigste opgave og største værdi i moderskabet, men sådan behøver det ikke være for dig. Der er tusind måder, som du kan give værdi til verden på. Om du vil gøre det som mor, kærlig tante over for børnene i dit liv eller som forretningskvinde er et meget personligt valg.
 2. Hvad er din største forhindring?
  Dette spørgsmål kan hjælpe dig til at stille ind på det, som afholder dig fra flere børn. Er det noget konkret, som kan løses med logistik og flere hænder? Er det dybe følelser i din sjæl? Er det frygt for noget eller kærlighed til noget? Stil helt ind på dine forhindringer og tag stilling til dem. Nogle forhindringer kan fjernes. Andre lever vi med. Fordi de ikke er til at komme udenom. Det er okay at have begrænsninger og leve med dem. Fordi meget er muligt, er det ikke ensbetydende med, at vi skal gå uendelige længder for at forme livet efter vores vilje.
 3. Behøver du beslutte det?
  Hvad hvis du bare ikke beskyttede dig mod graviditet og så lod naturen gå sin gang? Måske bliver du gravid. Måske ikke. Nogle gange har vi så travlt med at skabe vores liv og træffe valg, at vi glemmer bare at leve. Måske er dette ikke en beslutning, du skal tage, men en dør, du skal åbne. Så kan du jo se, om der kommer nogen ind af den, og have tillid til, at uanset om der kommer gæster eller ej, så klarer du den, fordi du er en stærk, klog og kærlig kvinde.
 4. Hvor langt vil du gå?
  Vi lever i mulighedernes tidsalder, hvor kvinder kan blive gravide, selvom det ikke sker derhjemme under dynerne. Det har mange gode aspekter, men det kræver også, at du stiller meget skarpt på dine egne værdier. Du må gerne flytte dig undervejs, men overvej gerne hvor langt du vil gå for det næste barn. Inseminering? Ægdonor? Mor som 42-årig? 48-årig? 52-årig? Hvad er din grænse? Det synes jeg, at du skal drikke en flaske vin under stjernerne og tænke over. For en ting er, hvad der er muligt. Noget andet er, hvad der er godt.
 5. Måske er der ikke et rigtigt valg
  Det er så nemt at stirre sig blind på en sort-hvid opfattelse af verden, hvor der er et rigtigt valg og et forkert. Hvor et valg er meget mere rigtigt end andre. Måske behøver det ikke være sådan. Måske kan det både være rigtigt at sige ja og nej. Livet handler både om at vide, hvad du vil, og gå efter det, men det handler også om at acceptere det, som er. Måske vil dit liv gerne, at du bliver mor igen. Måske er det slet ikke sat op til flere børn. Se også på det store billede og dit livs flow.

Daisy Løvendahl

Daisy Løvendahl er personlig rådgiver, forfatter, foredragsholder og har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Familieliv, Mor og Gravid

610x200_woordy_knap2.jpeg