Syng med dit barn
SPONSORERET indhold

Syng med dit barn

Pyt med, at din stemme er rusten, og du knap kan huske teksten til første vers af Åh Abe. Kast dig glad ud i at synge med dit barn – hun vil elske det!

Af:: Signe Bjerre. Vores Børn Mini & Junior, februar 2012
05. mar. 2012 | Børn | Vores Børn

Hvem kan synge med på Æblemand uden at komme til at smile? Nej, vel? Og slet ikke, når dit barn stemmer ivrigt i med sin høje barneklang.

Sang og musik giver godt humør og nærvær i hverdagen. Og jo tidligere du starter med at synge med dit barn, jo tidligere bliver sang en naturlig del af dit barns hverdag og leg.

“Den samhørighed, du får, når du synger med dit barn, er helt anderledes, end når du taler til det. Det er sanseligt og mere kraftfuldt og er med til at skærpe fantasien. Derfor er sang en af de fineste gaver, du kan give dit barn,” siger cand.mag. i musikvidenskab Marlene Lollike.

Hendes erfaring som mor til to og underviser i rytmik og børnekor er, at børn elsker, når vi synger med dem. Og hun mener, at det er noget, vi alle kan finde ud af. Også selv om stemmen er rusten, og sang og musik normalt er noget, der ligger langt væk fra vores hverdag.

“Børn er ligeglade med, hvordan du synger. Det gør ikke noget, at ordene er forkerte, eller at du synger lidt falsk. Det, der betyder noget, er den glæde og tætte kontakt, der opstår, når du synger med dit barn,” siger hun.

Udnyt de stille stunder
Hvis du gerne vil i gang, men har svært ved at finde på, hvad du skal synge, så start med at synge nogle af dine egne yndlingssange, en vuggevise, du elskede som barn, eller en sang, der vækker gode minder hos dig.

“Du kan også spørge, om dit barn vil lære dig nogle sange. Spring ud i det. Men husk på, at det at synge ikke er noget, du skal gøre af pligt. Gør det af lyst, når der er tid og ro til det.”

Marlene Lollike opfordrer til, at I udnytter de stille stunder i hverdagen til at synge sammen. For eksempel i bilen, på vej hjem fra børnehave, eller i sengen om aftenen.

“Jeg har selv altid elsket hyggestunden om aftenen, hvor jeg synger godnathistorier for mine børn,” fortæller Marlene Lollike og peger på, at sangene ofte kan være med til at sætte ord på nogle af de mange tanker, børn gør sig.

Hvis I for eksempel synger om at være venner, kan det føre til nogle fine samtaler om venskab. Ligesom sange om at tage afsked kan give nogle vigtige snakke om at miste og sige farvel.

Spontan-sang
Ud over samværet og den smittende glæde er sang med til at styrke dit barns koncentration og ordforråd. Men for at bevare juniors sangglæde er det vigtigt, at du følger dit barn og lader det synge løs uden at korrigere det.

“Børn skal have lov til at synge på deres egen måde. Ofte bryder de ud i spontan-sang, hvor de selv finder på tekst og melodi. Det kan lyde vrøvlet, men lytter du efter, giver det en fantastisk indsigt i dit barns verden og det, som dit barn er optaget af lige nu,” forklarer Marlene Lollike.

Spontan-sang er en sjov og anderledes måde at kommunikere med dit barn på. Og du kan støtte den lille størrelse til at digte videre ved at koble dig på og synge med.

Sådan synger du med børn I forskellige aldre – læs videre på næste side>>

Din baby

• Syng for din baby, når hun ligger i din favn, på dit skød eller på puslebordet, mens du aer hende. Det stimulerer kropsbevidsthed og virker beroligende, fordi baby finder stor tryghed i din stemme. • Syng Lille Peter Edderkop, mens du lader dine fingre vandre op og ned ad babys krop og ‘tørrer’ dit myr til sidst. Eller lad et chiffontørklæde glide hen over babys krop, mens du synger. Du kan også lave cykelbevægelser med babys ben, mens du skråler ‘Jeg er så glad for min cyyykel …’ • Når dit barn kan sidde med støtte og holde hovedet selv, kan du tage de lidt vildere sange i brug såsom Ride, ride ranke, hvor dit barn sidder på dit knæ og rider. Klappe klappe kage, og legen Titte bøh er også altid et sikkert hit hos de små. • Fagtesange som Hjulene på bussen og Mon du bemærket har er sjove for baby, selv om hun er for lille til selv at lave fagterne. • Dit lille myr finder tryghed ved gentagelser, så den samme godnatsang hver aften er lige sagen – for eksempel Elefantens vuggevise eller Solen er så rød mor.

Dit vuggestuebarn

• Dit barn kan nu selv være med til både at synge og lave fagter. Giv din tumling rig mulighed for at byde ind og være med til at bestemme, når I synger. • Find rasleæg frem, når I synger og siger børneremser. I kan for eksempel rasle rytmen til Peter Anker og Oppe i gardinerne. • En tromme, bordet eller gulvet er et super akkompagnement til sang, når I vil lave lydeffekter. Tag eksempelvis sangen Mester Jakob, og skift teksten ud med ‘jeg hør’ torden, jeg hør’ torden, gør du det, gør du det’, og afbryd hver sætning med at lave ‘torden’. Eller syng ‘pliske plaske regnvejr, pliske plaske regnevejr’, og lav regnvejr med fingerspidserne på trommen. • Din tumling elsker sange om dyr – alt fra Mariehønen Evigglad til En lille frø i mosen sad og Mæh, si’r det lille lam. • Dans rundt i stuen til Jeg gik mig over sø og land, hvor I klapper, hopper og vinker. • Bjørnen sover er et sikkert hit. Gem jer under tæppet på skift, mens bjørnen sover, og kom frem med et brøl til sidst.

Dit børnehavebarn

• Din børnehavebisse er fuld af energi og vil elske at danse rundt i stuen med dig, mens I skråler med på favorit-børnecd’en. • Opfrisk sanglegene fra din barndom. Lær for eksempel dit barn Boogie woogie, Rish Rash Filiong-gong-gong og Med hænderne si’r vi klap, klap, klap. • Udnyt de stille stunder. Tal om farverne, når dit barn tegner, og syng Se min kjole. Når I går tur, kan I også tale om årstiden og se, om I kan finde en sang, der passer til den. Godnatsangen er stadig uundværlig. • Syng om det, I laver. Eksempelvis Jeg sidder i min gynge, når I gynger og Der bor en bager, når I bager. • I børnehavealderen begynder den såkaldte spontan-sang, hvor dit barn finder på både tekst og melodi – ofte foran spejlet, eller mens hun leger. Lad være med at afbryde og rette. Men støt eventuelt dit barn ved at synge eller rocke lidt med, hvis hun synes, det er fedt.

Dit skolebarn

• Grib chancen for at være den første, der lærer dit barn ABCsangen, mens I øver jer i at skrive bogstaver. • I denne alder begynder pigerne ofte på ‘klappelege’ i skole – gården. Genopfrisk Var du med dengang og Anna Diana med din datter. Kan du ikke huske dem, så tjek tekst og fremgangsmåde ud på Youtube.com. I det hele taget er Youtube og Itunes gode hjælpere, når du vil synge med dit skolebarn. • I bilen er der både tid og ro til at synge. Hav en cd liggende i bilen, som dit barn holder særligt af. Dit barn vil elske, at I skråler med på musikken sammen. • Spørg til, hvilke sange dit barn har lært i skolen. Så kan hun synge for – eller sammen med – dig. • Brug højtider som fastelavn, sankthans og jul til at genopfriske de gamle klassikere.

LÆS OGSÅ: Sangbøger