Katharina forvandlede sin kvistlejlighed til en sanselig hule: "Jeg hader kvadratmeter, der ikke bliver brugt"

Foto: Christina Kayser O. Katharina Beckmann har indrettet sin lejlighed med fine farver og grønne planter.

Katharina forvandlede sin kvistlejlighed til en sanselig hule: "Jeg hader kvadratmeter, der ikke bliver brugt"

Katharina Beckmann er typen, der ikke er bange for hverken at male væggene eller at vælge en lyserød sofa eller et grønt køkken. Hun har egenhændigt forvandlet en kønsløs kvistlejlighed til en sanselig og feminin hule, der kan dresses op og ned til hverdag og til fest.

Jeg elsker, når jeg kan tage mine Pippi Langstrømpehandsker på. Jeg ved jo, at jeg ikke har hænderne helt forkert skruet på, så hvis der er noget, jeg ikke umiddelbart kan – så skal jeg nok finde ud af, hvordan jeg gør, fortæller Katharina Beckman fra sin lyserøde sofa.

Omkring hende hænger og står grønne planter i alle afskygninger – endnu en af Katharinas passioner – og taglejligheden på Østerbro spejler hendes energi, farveglæde og mod. For det er ikke alle, der kan visualisere et grønt køkken og træklædte vægge, når de træder ind i en kedelig, klassisk københavner- lejlighed.

– Jeg var lige startet forfra efter et langt forhold, da jeg købte lejligheden, og var optaget af at blive i nabolaget her på Østerbro, så jeg stadig kunne føle mig lidt hjemme. Lejligheden var egentlig ret dødssyg. Hvidmalet og med et institutionsagtigt køkken, kattehår overalt. Men jeg tager altid mine ”forvandlingsbriller” på, når jeg ser sådan et rum. Det er en arbejdsskade, jeg har, fortæller Katharina, der arbejder med events og har nogle ret vilde projekter på cv’et. 

Katharinas sofahjørne under skråvæggene er en feminin hule med en lyserød sofa fra Formel A.
Katharinas sofahjørne under skråvæggene er en feminin hule med en lyserød sofa fra Formel A som midtpunkt i samspil med mange forskellige materialer og teksturer. De grønne planter er en af Katharinas store passioner. Puderne er fra Hay og Christina Lundsteen, plaiden er fra Yume og lænestol og sofabord fra &Tradition. Puffen er fra Fritz Hansen. Gulvlampen i hjørnet er fra Gubi og den plisserede væglampe fra Le Klint.

Katharina formår at tænke stort – selv i små rum.

– Jeg var ikke i tvivl om, at jeg nok skulle fikse det her. Det eneste, jeg ikke havde tænkt over, var, at der ikke er elevator i ejendommen. Det var lidt hårdt, da jeg rev køkkenet ned.

Katharina slæbte selv det gamle køkken ned fra femte sal. Ligesom hun selv i sommer trak gipsplader og byggematerialer hjem over Østerbros hyggelige pladser, hvor folk sad og drak kølig rosé. Katharina knoklede løs, heldigvis med hjælp fra gode venner og sin nye kæreste, Simon.

Hun spartlede og malede alle væggene og de skrå lofter. På et tidspunkt blev det alligevel for meget, og Katharina bookede en ferie til New York og håndværkere, der kunne sætte det nye køkken op, mens hun var væk. 

Læs også: I Anne-Sofie og Alexanders lejlighed på bare 69 m2 er der luft imellem møblerne: "Det giver ro"

Spisebordet står i den ene ende af stuen modsat sofaen i Katharinas lejlighed
Spisebordet står i den ene ende af stuen modsat sofaen. Her sad Katharina med plantegninger og tegnede og indrettede, imens hun renoverede lejligheden. Hun fandt ud af, at den lille, åbne lejlighed kunne klare langt flere møbler, end hun egentlig troede – og at det gav mening at stille dem midt i rummet på grund af de skrå vægge. Samtidig fik hun bygget opbevaring ind under skråvæggene, og træpanelerne skjuler de rummelige skabe. Spisebordet og stolene er fra Fritz Hansen, lampen fra Anour, og gulvtæppet er fra Bolia.
Hvis du står over for en renovering eller bare drømmer om nye farver i dit hjem, så lav et moodboard med de farver og materialer, som skal slå tonen an.
Hvis du står over for en renovering eller bare drømmer om nye farver i dit hjem, så lav et moodboard med de farver og materialer, som skal slå tonen an. Hos Katharina blander grønne planter sig med naturmaterialer som uld og lavasten, kongeligt porcelæn og ny keramik. Grønt fad fra Yume, prikket kop fra Sisse Lee, lavastensbræt fra Made a Mano, grå vase fra Studio Arhoj.

Color me happy

Da Katharina og Simon kom hjem fra New York, stod et grønt køkken og glimrede i lejligheden. Et sats, som den farveglade Katharina siden er blevet mere end tilfreds med. For hende er farver, overflader og teksturer en konstant kilde til inspiration, og det bærer lejligheden præg af.

– Min far er farvehandler, og jeg ved efterhånden godt, hvilke farver, jeg altid vender tilbage til. De støvede grønne og blå toner er blandt mine favoritter, og med køkkenet valgte jeg en mat flaskegrøn nuance, som jeg er sikker på, at jeg vil holde af i mange år.

Flere af væggene har jeg fuldspartlet i forskellige nuancer, og jeg elsker sanseligheden og variationen i
overfladerne. Og så slap jeg for at pille væv ned. Den slags praktisk-æstetiske valg har Katharina taget flere af.

Læs også: Malene har renoveret lejlighed i to år: Sådan får vi råd til at indrette med de ting, der føles rigtig for os

Når pudset på væggene i køkkenet begyndte at smuldre, satte hun træpaneler op, der var genbrug fra et tidligere projekt. De bidrager til det visuelt afstemte sammensurium af farver, materialer og overflader, som den lille lejlighed rummer, med grønne planter på gulv og fra loftet, keramik, kunsthåndværk og Katharinas forkærlighed for smukke møbler og mod til at gå sine egne veje.

– Det her rum gav mulighed for at leve nogle nye ideer ud, og jeg føler mig ekstremt meget hjemme her. Nok fordi jeg er gået all in på alting, og jeg har ikke været bange for at tage beslutninger og for at stole på mine egne meninger.

Lejligheden har et særligt flow, som har tvunget mig til at tænke nyt og skabe en indretning, der i højere grad er kunstfærdig og personlig. Og det fungerer altså. Både når jeg ligger og slapper af med Netflix i sofaen, og når hele lejligheden er i spil til fest!

Katharina har leget med farver og overflader. Aubo-køkkenet er med låger i matgrøn laminat og sorte indfræsninger.
Lysskakten til tagvinduet er en fin detalje i køkkenet, hvor Katharina har leget med farver og overflader. Aubo-køkkenet er med låger i matgrøn laminat og sorte indfræsninger. Gulvet er lagt med linoleum fra Forbo i farvekode 3363 Lilac. Til væggene har Katharina valgt betonfliser, som er fra Mosaikhjørnet. Lampen er fra Anour, væghylderne med skridsikker gummi er fra Vipp. Quookeren er i bruneret messing, og pedalspanden er fra Vipp.
Kig fra stuen op til hemsen, hvor Katharina har sit soveværelse.
Kig fra stuen op til hemsen, hvor Katharina har sit soveværelse. Hun har koordineret farver og indretning med øje på, at få lejlighedens to planer til at hænge harmonisk sammen. Alt træværket er malet i den grå nuance NCS2500-N fra Beckmann.
Nichen ved vindueskarmen er indrettet med en Hans J. Wegner-lænestol og et lille bord fra Gubi, hvor der står en Kayser Idell-bordlampe, som er fundet brugt.
Nichen ved vindueskarmen er indrettet med en Hans J. Wegner-lænestol og et lille bord fra Gubi, hvor der står en Kayser Idell-bordlampe, som er fundet brugt. Pladsen fungerer næsten som en altan, når vinduet står åbent. På en hylde fra String Furniture står der flere planter i keramikkrukker.
Lysestagen på sofabordet er fra NewWorks, og glasvasen med friske blomster er fra Stilleben.
.Lysestagen på sofabordet er fra NewWorks, og glasvasen med friske blomster er fra Stilleben.
Katharina stresser af med at strikke, og hendes strikkekurv står klar ved sofaen
Katharina stresser af med at strikke, og hendes strikkekurv står klar ved sofaen
Hemsen under skråvæggene består af ganske få kvadratmeter, som Katharina har fået det allermeste ud af.
Hemsen under skråvæggene består af ganske få kvadratmeter, som Katharina har fået det allermeste ud af. Planterne er det element, der skaber sammenhæng mellem oppe og nede, stue og soveværelse, og de grå gulve og vægge giver her en rolig sanselighed, der passer Katharina godt. Det lille bord er fra Skagerak, sengetøj fra H&M Home, puder fra Louise Smærup og Strikaholic.
Soveværelsets åbne forbindelse til stuen bliver understreget af den spartlede væg, der går fra gulv til tag.
Soveværelsets åbne forbindelse til stuen bliver understreget af den spartlede væg, der går fra gulv til tag. Katharina har udnyttet nichen til en garderobestang og en kommode. Plantekassen er fra Ferm Living.
Også på badeværelset mikser Katharina farver og materialer
Også på badeværelset mikser Katharina farver og materialer som her med rosa vase fra Stilleben, krukke fra Kähler og et lille smykkefad fra Sisse Lee.
Badeværelset er indrettet med møbler fra Aubo i Hillerød i samme matgrønne nuance som køkkenet.
Badeværelset er indrettet med møbler fra Aubo i Hillerød i samme matgrønne nuance som køkkenet. Skråvæggen her er også beklædt med træpaneler, der gjorde, at Katharina slap for at spartle. Samtidig bidrager træet med sanselighed og naturfølelse til rummet. Hylder fra Menu, sæbeholdere fra Frama, spejl fra Gubi, keramik fra Kähler og vase fra Stilleben.

Hvem og hvor?

  • Hvem: Katharina Beckmann, art director hos Agenda Group, 29 år.
  • Hvor: Bynavnekvarteret på Østerbro i København. 
  • Hvad: Kvistlejlighed, 79 kvm.
Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning