Lær at tegne
SPONSORERET indhold

6 nemme trin: Sådan lærer du at tegne

Alle kan tegne – og det er sjovt! Begynd med det enkle, og oplev, hvor nemt det er. Det er budskabet fra illustrator Ingrid Lill, som her guider dig til at komme godt i gang med pen og papir.

Af: Line Hvid Foto: Mikkel Bækgaard
31. jan. 2020 | Bolig | Hendes Verden

Tre enkle streger, to prikker og en bue. Mere skal der ikke til, før et fint lille ansigt pludselig lever på dit papir. En enkelt grå streg til skygge, og to rosa kindpletter, og det lille menneske bliver bragt endnu mere til live. Og du har begået dit første værk. Sværere behøver det ikke at være.

Det siger illustrator Ingrid Lill. For hende blev det et vendepunkt, da hun for et års tid siden besluttede at gøre tegning til en større del af sit liv. Hun har ofte haft tegneopgaver i sit job som grafisk designer og kunstner, men tegnede ikke blot for fornøjelsens skyld.

– Men så gik jeg i gang med at tegne en tegning hver dag, en slags dagbog, fortæller hun. – Og så var det, som om min hånd sagde til mig: ”Tegn, tegn!” Det var en befrielse at give mig selv lov til at tegne, fortsætter 57-årige Ingrid Lill, der nu jævnligt holder kurser i sit atelier på Sydsjælland, så andre kan få samme oplevelse med tusch og papir. 

Læs også: DIY: Hækl eller sy din egen scrunchie

Portræt.jpg
Ingrid Lill er kunstner og grafisk designer, men er begyndt at tegne hver dag.

Få selvtillid

Tegning for begyndere handler om at holde sin streg simpel. De figurer, du tegner, behøver ikke at være realistiske og kan sagtens være helt enkle. Jo flere detaljer, der kommer på, jo sværere bliver det, men det er slet ikke nødvendigt i starten.

– Din ”streg” fortæller meget om din personlighed, og lærer du at elske din streg, giver det et skud selvtillid, siger Ingrid Lill.

Opvarmning.jpg
Det er en god ide at varme op, inden du begynder at tegne.
Ansigter.jpg
Start med at øve dig på simple ansigter, når du skal i gang med at tegne.
Kroppe.jpg
Stort hoved og mindre krop giver et barnligt udtryk. Lange lemmer giver et voksent udseende.

Tegn, tegn, tegn! 

– Jeg er selv ofte kritisk over for mine tegninger og synes, de er grimme, fortsætter hun.

– Men hvis jeg lægger tegningen væk og kigger på den næste dag, kan jeg pludselig tænke: ”Wow, har jeg virkelig tegnet det?!” Prøv selv! Du kan tegne med akkurat den blyant og eller sorte tus, du har liggende, men det kan også være skønt at fylde penalhuset med nyindkøbte redskaber, der gør det hele lidt lækrere og får tegningerne til at se flottere ud.

Men du behøver ikke ret meget for at komme i gang. Og ellers er der blot én ting at gøre: Tegn! Øvelse gør mester.

Læs også: Mette strikkede sig ud af depressionen: "Strikkeriet gav mig en pause fra mig selv"

Klip.jpg
Klip dit yndlingsansigt ud, og brug det til en kollage, hvor du giver figuren bevægelse med arme, ben og krop.

Sådan kommer du i gang med at tegn

1. Varm op

Når du tegner, bruger du både hjerne og hånd. Derfor er det vigtigt at træne hånd-øje-koordinationen. Gør det ved at tegne cirkler på et stykke papir. Start med én cirkel, og når du tegner den næste, så lad den lige akkurat røre den forrige, uden at stregen bryder ind i cirklen. Hold håndleddet stift, når du laver store cirkler; så har du mere kontrol med stregen. Opvarmningen hjælper dig til at slå tankerne fra, for du skal hverken tænke, at du er god eller dårlig, mens du tegner. Fokusér på at bevæge hånden.

2. Start med ansigter

Det er godt at kunne tegne ansigter. Man kan bruge dem til små illustrationer, og det er godt at øve sig i udtryk. Kan du tegne ansigter, kan du bygge videre med krop og omgivelser bagefter. En god måde er at opdele et A4papir i seks felter. Pyt med om stregerne er lige. Tegn et U i hvert felt. Giv de seks U’er øjne, hernæst munde, så næser og til sidst øjenbryn og hår. Husk ører ved kort hår. Giv ansigtet hals med et lille u og streger ud til hver side som skuldre.

3. Tegn udtryk

Øv dig i forskellige ansigtsudtryk og frisurer ved at opdele rækkerne i sur/trist, glad og neutral. Det er sjovt at se, hvor meget forskel det gør på ansigtsudtrykket, hvordan mund, øjenbryn og hår sidder.

4. Læg farve og skygge på

Giv ansigtet dybde ved at lægge skygge på. Brug en blød pen, der gør det nemt at lave fine strøg. Tænk ikke så meget, når du lægger skygger – et tilfældigt strøg i den ene side af ansigtet gør en kæmpe forskel. Pludselig ser din tegning helt professionel ud. Giv kinderne en lyserød plet for lidt liv i ansigtet.

5. Lav en krop

Byg din figur op ved først at tegne cirkler, der er stablet oven på hinanden. Hvis hovedet er stort i forhold til kroppen, får figuren et barnligt udtryk, så tænk over, hvem din figur skal være. Lange ben og arme giver et voksent udtryk. Hænder er svære, så tegn eventuelt blot ovaler.

6. Lav en kollage

Du kan også klippe det ansigt, du bedst kan lide, ud, og bruge det i en kollage. Lav kroppen i et stykke akvarelpapir, som du har malet, eller i et sjovt mønstret papir, du har liggende. Klæb det hele op på et nyt papir. Hvis du også klipper ben og arme ud, kan du nemt få figuren i bevægelse.

Tegnebog.jpg
Hvis du lærer et tegne simple ansigter og kroppe, kan du snart lave dine egne små tegneseriestriber.

Anbefalet til dig