Birgitte Raben
Foto: Jonas Bie/Bad Land. Billedbehandling: POST STUDIO. Birgitte Raben er ejer af og kreativ direktør i Rabens Saloner.

Kom indenfor i ejer og kreativ direktør i Rabens Saloners smukke villa på Bali

Fem måneder om året pakker ejer af og kreativ direktør i Rabens Saloner, Birgitte Raben, 49, sydfrugterne og tager til Bali, hvor hun har sit andet hjem og studie og bor med sin mand, Peter. Her lærer hun håndværksteknikker af de lokale, udvikler farver med en farvemester, lader op på solenergi og skaber sit eget rum. Rabens Saloner afholdte udgifter til flybilletter og ophold i forbindelse med denne fotoskydning.

Du startede Rabens Saloner i 2007. Hvad er en salon for et sted?

“Jeg har altid elsket ordet saloner. I gamle dage gik man i kjolesalon, skosalon og frisørsalon. Fælles for betegnelsen er, at det handler om dig. Jeg kan godt lide ideen om et rum, hvor du har lov til at være egoistisk og fokusere på dig selv.”

Hvornår kom Bali ind i billedet?

“På et tidspunkt tog jeg et sabbatår fra min karriere i modebranchen, hvor jeg boede i Australien. Jeg tog til Bali flere gange og så, hvor dygtige de var til håndværk. Så jeg startede en produktion op herude. I starten boede jeg på hotel og var ved at blive sindssyg, fordi det var svært at have en arbejdsstation herude i længere perioder, når jeg boede i en kuffert. Så jeg lejede et lille hus, indtil jeg købte mit første hus i Seminyak. Nu bor vi i Canggu, hvor vi har boet i tre år. Jeg er her fem måneder om året og er vel lidt en nomade. Jeg holder meget af at bevæge mig i forskellige kulturer. Det er blevet en livsstil.”

LÆS OGSÅ: Kom inden for i model Christine Sofies smukke sommerhus i Tisvilde

Hvordan foregår en arbejdsdag herude?

“Når jeg er i Danmark, er jeg mest fokuseret på design sammen med vores tre designere, men herude udvikler jeg ideer. Når jeg ikke arbejder med prøver og samples, udvikler jeg nye produkter. I mine øjne er balinerese kunstnere. De er virkelig dygtige til kunsthåndværk, og jeg lærer meget af dem og deres teknikker. Især når det kommer til farver. Det hele er meget håndholdt herude. Vi arbejder ikke med pantonefarver, men kan definere en ny farve ud fra farven på et blad eller en sten, jeg finder på stranden. Og så tager jeg ideerne med til farvehuset.”

Hvad er et farvehus?

“Farvehuset har vi bygget, fordi vi går meget op i de teknikker, vi laver vores tie-dye med. Vi udvikler hele tiden nye former for tie-dye med vores virkelig dygtige farvemester. Han ved præcis, hvilke farver, man skal sætte sammen og hvordan for at få en helt specifik farve frem. Hvert eneste stykke stof bliver farvet i hånden.”

Birgitte Raben12.jpg
Udsigt til solopgang og palmetræer fra soveværelset på Bali.
Birgitte Raben2.jpg
“Jeg har en ting med højder og elsker, når der er højt til loftet, så der er plads til tankerne,” siger Birgitte Raben.

Hvad skal der til for, at du føler dig hjemme, når du rejser så meget?

“Vi er ret gode til omskiftelighed, og for os er det de mennesker, vi omgiver os med, både derhjemme og her, der gør, at vi føler os hjemme. Mine ansatte er min familie, og vi arbejder tættere sammen herude, fordi vi arbejder i mit hjem, og de kender mere til mit privatliv.”

Hvad er dine bedste tips til indretning?

“Jeg elsker, når der er højt til loftet. Det behøver ikke at være et stort sted, bare der er højt til loftet, så der er plads til tanker. Og så er det vigtigt for mig, både når man klæder sig på og indretter sit hjem, at man ejer det. Jeg kan godt lide at komme ind i et hjem, hvor jeg kan mærke en stil i stedet for en indretning, der er valgt, fordi en eller anden stol er moderne.”

Birgitte Raben.jpg
Huset på Bali bliver to gange om året brugt som lokation til fotoskydninger med de nye kollektioner, og hver gang skifter stuen form og udseende. Den lyserøde veloursofa findes der kun en af, og den er på vej til Danmark.

Birgitte Raben10.jpg

Birgitte Raben4.jpg

Skabet er bygget af gamle indonesiske døre.

Hvor tilbringer du mest tid?

“Når vi er på Bali, er vi sjældent indenfor, og vi elsker at sidde herude på terrassen. Ellers sidder vi i baren i køkkenet og taler sammen. Vi er talemennesker og finder hele tiden på nye ideer.”

Hvor meget flytter du rundt og skifter ud?

“Vores hjem er meget omskifteligt, især herude. Peter er setdesigner, så der skal være plads til kreativitet, og vi skifter ud og rykker rundt konstant, fordi vi også bruger huset til fotoskydninger. Men vi flytter også rundt derhjemme, fordi det er sjovt at prøve at bo lidt anderledes, have projekter sammen og finde på sjove ting i fællesskab.”

LÆS OGSÅ: Hanna og Markus forvandlede en lille bungalow på 65 kvadratmeter til den fineste villa

Er der noget, du drømmer om at investere i?

“Jeg drømmer om skabe. Vi har ingen skabe og opmagasinering. Det skal vi have bygget. Peter designer dem, og så får vi dem bygget.”

Hvor drømmer du ellers om at bo?

“Vi drømmer om at bo udenfor Los Angeles, i ørkenen, og bygge et skørt hus. Eller et lille landsted i Spanien, hvor vi kunne have familie på besøg og et stort værksted. Så længe det er varmt, fungerer alt.”

Birgitte Raben7.jpg

Birgitte Raben9.jpg
Et dyp i poolen og udsigt over rismarkerne. Det bliver ikke meget bedre.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Livsstil, Interiør og Design