One pot: Få de bedste opskrifter lækre one pots

One-pot er alt i én gryde. Ganske enkelt. Du kan putte dine yndlingsgrøntsager og dit favoritkød sammen og toppe med enten pasta, ris, kerner eller gryn. På den måde kan du blande, hvad end du ønsker, på samme tid ned i gryden og skabe din helt personlige one-pot-hofret.

Miks sprøde grøntsager, cremet fløde, knasende bacon, sød kylling eller noget fantastisk femte, og lav en one-pot lige efter din smag. Det forkæler dine smagsløg og er samtidig en god og nem hjælp i en travl hverdag. One-pot er derfor – på alle parametre – drøngodt.

One-pot lige efter Martha Stewart

One-pot er ofte associeret med pasta. Selvom retten er relativt ny i danske køkkener, så har den sprøde spaghetti-variant været kendt i godt et årti. I 2011 publicerede Martha Stewarts magasin, Living, nemlig en one-pot-pasta-opskrift, der fik internettet til at gå i one-pot-chok. Opskriften gjorde op med den lange ventetid på kogt vand og den svære middelvej mellem udkogt pasta og hård spaghetti. Living viste nemlig, at enhver nu kunne lave en færdig, smagfuld og sprød pastaret på blot ni minutter.

Den banebrydende one-pot-pasta blev fundet i køkkenet på en lille, lokal restaurant i byen Peschici i den italienske region, Puglia. Her viste kokken, hvordan hans mor plejede at lavede pasta, når det skulle gå rigtig stærkt, og efter flere portioner italiensk one-pot-pasta – og lige så mange glas vin – blev gryderetten en realitet, som hurtigt steg i popularitet udenfor det italienske hverdagskøkken. Nu er one-pot-pastaen så blevet udvidet, så du kan putte hvilken som helst stivelse i – og derfor kalder vi nu en hel madkategori udelukkende for ’one-pot’.

One-pot: Alt i én

Som navnet antyder, så er one-pot alt i én og samme gryde. Her bliver alverdens smage fusioneret og samlet til én madoplevelse. Det er både nemt, tidsbesparende og ekstra smagfuldt. De mange ingredienser giver nemlig en fantastisk smagsvolumen, som du vil tænke tilbage på lang tid efter måltidet er indtaget.

Og fik vi sagt, at det er nemt at lave one-pot-retter? Du skal, først og fremmest, bare bruge en stor gryde. Derudover er et skærebræt også en god ide til de mange grøntsager - og selvfølgelig et ekstra til kødet. Hvis du gerne skære dine råvarer i mundrette bidder, så går du heller ikke galt i byen med en god urte- eller kokkekniv. Flere one-pot-retter kan også tilberedes i ovnen, og hvis du vil kaste dig ud i det, skal du tjekke, at din gryde kan tåle at komme derind. Så er du klar til alle tænkelige one-pot-scenarier.

One pot – nemt til både mad og opvask

Når først du går i gang med maden – snitter, hakker, krydrer, blander, rører og smager på livet løs – så kan køkkenet hurtigt komme til at ligne en slagmark. Og det er trættende i en travl hverdag. Men her kommer one-pot ind i billedet. For ikke nok med at retten kun kræver få remedier, så kan den også passe sig selv efter bare enkelte, indledende øvelser. One-pot opskrifter er derfor perfekte til aftensmad til hele familien, da de hverken kræver meget arbejdstid eller efterfølgende opvask.

Med one-pot kan du derfor godt glemme alt om beskidte pander, skåle og fade samt tilberedning i timevis. One-pot sparer nemlig både opvask og tid – uden at gå ned på hverken smag og ingredienser. Derfor er one-pot en sikker, nem (og lækker) redning i en ellers travl hverdag.

One pot med . . .

Er du betaget af grønne bønner? Fascineret af den friske fisk? Eller bliver du bare gentagende blæst bagover af bacon? Uanset hvilke præferencer du har i forhold til mad, så kan du altid lave en one-pot, der falder i lige præcis din smag. Når vi snakker one-pot, så er det nemlig kun fantasien, der sætter grænser. Du kan derfor nemt lave variationer efter dine favoritråvarer – eller bare det, som du lige har i køleskabet.

I en one-pot kan du mikse et væld af grøntsager: Sprød broccoli, knasende kikærter, rød peberfrugt, flere fed hvidløg, skøn squash, sarte champignoner, grøn spinat og meget, meget mere. Du kan også blande dit yndlingskød deri – det kan være alt fra stærk chorizo og saltet bacon til sød kylling og lam. Ingredienserne er op til dig, når der kommer til one-pot. Men mangler du inspiration, så kan du altid gå igennem de mange opskrifter, som med garanti vil få dine tænder til at løbe i vand.

one-pot-opskrifter.jpg

Sådan laver du den perfekte one-pot-gryde

For at lave den perfekte opskrift med one-pot skal du hakke, snitte og skære dine yndlingsingredienser, putte dem ned i en gryde og så koge det op. Det er ganske enkelt – ligesom navnet antyder. Og efter et kvarters tid med en simrende one-pot i gryden, kan du anrette den skønne ret på familiens tallerkner og kalde til aftensmad. Men skal aftensmaden være lidt ekstra lækker? Så kan du jo drysse med parmesan og basilikumsblade ovenpå den lune servering.

Skal din one-pot være mere syndig eller sund? Så kan du også med fordel tilføje en lækker madlavningsfløde til retten. Fedtet vil nemlig få smagen til at blive endnu længere i munden og de gode nuancer fra din one-pot til at smage af mere. På den måde kan du også lave alle dine yndlingsretter som one-pot: Bolognese, carbonara, paella, skipperlabskovs eller noget helt femte. Med one-pot er det – som sagt – kun din fantasi (og kræsenhed), som sætter grænser.