Tofu: Masser af lækre opskrifter

I udseende ligner det mest en art grillost eller feta, men tofu er meget mere end det. Med tofu får du et populært vegetarprodukt, som du kan bruge i din madlavning som alternativ til kød. Tofu er lavet af sojabønner.

Få her den inspiration, du mangler, til at lave de lækreste tofuretter. På ALT.dk er der både vegetariske og veganske retter at vælge imellem, så alle kan være med.

Læs mere

Hvis du er vegetar eller veganer, er tofu næppe et nyt produkt for dig. Det samme gælder formentlig, hvis ”kødfrie dage” er noget, du har nogle af derhjemme. Skulle du være i tvivl, er tofu et vegetarisk produkt, der med et relativt højt proteinindhold udgør et godt alternativ til kød. Er du i tvivl om, hvordan du skal tilberede den, kan du her på siden finde nogle nemme opskrifter til lækre, vegetariske måltider med tofuen.

Proteinrige sojabønner

Tofu er lavet af mælk fra sojabønner, der er koaguleret og derefter presset til en fast blok. Denne fremstillingsmetode minder meget om den, der bruges, når man skal fremstille almindelig ost. Det er sojabønderne, der er at takke for tofuens høje indhold af protein. Sojabønnerne indeholder nemlig 34 procent protein, og det er da også af grund, at de i den vestlige verden måske er bedst kendt som indhold i vegetariske produkter. Det gælder blandt andet i form af sojafars, -kød, -burgere og naturligvis også tofuen.

Udover produkter, der erstatter kød, er sojabønnerne også en af hovedingredienserne i mange mælkefrie mejeriprodukter, ligesom vegetariske og veganske proteinpulvere oftest består af sojabønner. De proteinrige bønner kan også købes i tørret form, hvor du skal blødlægge, koge og skylle dem, inden du bruger dem i køkkenet.

Lækre vegetarretter med tofu

En af de udfordringer, der trods alt er, når man gerne vil bruge tofu i sin madlavning, er, at det i sig selv ikke har nogen smag. Det betyder, at krydderierne og andre smagsgivere for alvor er noget, du skal have fundet frem, når du vil lave mad med tofu.

Der findes heldigvis masser af opskrifter på lækre tofu-retter, der er både smagfulde og nemme at lave. En af dem er med misosuppen, der er en japansk suppe. Misoen, der har givet navn til suppen, er en pasta, der, ligesom tofuen, består af sojabønner. I misosuppen er tang og løg blandt nogle af de primære ingredienser og herudover altså tofuen. Prøv kræfter med det selv med denne misosuppe med wakame-tang, forårsløg og tofu eller i en variant med nudler og tofu. Du kan også bruge tofuen i en af de fire lækre retter herunder:

Vegetariske og proteinrige alternativer til kød

Kød er og bliver en god kilde til de nødvendige proteiner, men er du vegetar, veganer eller ønsker du af andre grunde at skære ned på kødforbruget, er der ingen grund til at fortvivle. Udvalget af vegetariske råvarer, der indeholder en stor mængde protein per 100 gram, er nemlig stort. Se her 6 grønne madvarer, der er fyldt med protein.

Bliv meget klogere på proteiner og læs hvorfor, det er vigtigt, at du får tilstrækkelig af dem. Herunder kan du få svarene på, hvad det er, de gør ved din krop og ikke mindst, hvor mange det er, du skal have hver dag, for at få opfyldt dit behov. Proteinerne er blandt andet vigtige, hvis du styrketræner, og gerne vil opbygge muskelmasse.

5 hurtige om tofu

 

Hvad er tofu?

Tofu er et sojabønneprodukt, der indeholder en relativ stor mængde protein. 

Hvad er tofu lavet af?

Sojabønner er hovedingrediensen i tofu, der egentlig er en bønnemasse lavet på sojamælk. Konsistensmæssigt minder tofu mest om blød ost.

Hvor køber man tofu?

Tofu kan efterhånden købes i de fleste supermarkeder. Herudover findes det typisk i alle helsekostforretninger og lignende.

Hvad smager tofu af?

Tofu har en helt neutral smag, hvorfor krydderier og andre smagsgivere er et must i tofu-madlavningen.

Hvordan tilbereder man tofu?

Der er mange måder at tilberede tofuen på. Det kunne for eksempel være stegt, bagt eller friturestegt. Tofu kan desuden spises frisk uden tilberedning.