BS Christiansen
SPONSORERET indhold

BS' 6 råd til et godt parforhold

Når BS Christiansen giver den som parforholdscoach i tv-programmet ”BS og ægteskabsprøven”, er det hverken på baggrund af psykologistudier eller erfaringer som terapeut. Men han har fået sit eget parforhold til at holde i næsten 20 år, og det har ikke været tilfældigt.

Af: Michala Rosendahl og Nina Kruse Foto: DR og Michael Stub
03. maj. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

BS Christiansen og hans hustru, Karin Slot Christiansen, havde ikke talt med hinanden mere end et par gange, da Karin for knap 20 år siden hev ham til side til en fest. "Hvis det, der er i luften mellem os to, udvikler sig til kærlighed, så skal du på forhånd kende præmissen. Jeg ved, at jeg vil have børn, og at jeg vil giftes", sagde hun. Så var det ligesom på plads.

Den klare og kontante udmelding fik hverken BS til at løbe skrigende bort eller ryste på hovedet. I stedet reagerede han ved at stille to krav: 1) Karin skulle være sød ved ham og 2) Hun måtte ikke forsøge at lave ham om. De krav kunne Karin godt gå med til, og så blev det sådan. BS og Karin blev gift året efter, og i dag har de to sønner på ni og 16 år.

Det lyder måske mærkeligt sådan at smide alle kortene på bordet allerede inden første date, og 64-årige BS kan da heller ikke lade være med at grine, da han fortæller historien. Men for ham var det den helt rigtige måde, det foregik på.

– Det var vildt fedt, at Karin meldte klokkerent ud. For tænk nu, hvis hun havde involveret sig med mig, og jeg så efter tre år sagde, at jeg ikke ville have børn. Så ville vi stå med en krise, siger BS og tilføjer:

– Det er vigtigt at forventningsafstemme helt fra begyndelsen. Det lyder måske lidt firkantet, men hvis man starter på et forkert grundlag, risikerer man, at hele parforholdet bliver en kamp. Hvis man derimod starter med at sætte ord på sine forventninger til hinanden og fremtiden, tror jeg, at man kan undgå en masse problemer.

BS Christiansen og hans elskede Karin.

Og problemer i parforhold er der nok af. I Danmark ender mere end halvdelen af alle ægteskaber i skilsmisse, og derudover er der alle de brud, som ikke bliver registeret. Netop derfor besluttede BS at give kærligheden en hjælpende hånd med TV2-programmet "BS & ægteskabsprøven".

Her coacher han fire par, der har problemer i deres parforhold. Gennem seks programmer bliver parrene udsat for en lang række udfordringer, der i sidste ende skal være med til at styrke dem som både individer og som par.

LÆS OGSÅ: Coachens 4 råd til at komme ud af krisen efter skilsmisse

Dit liv – dit ansvar

Der findes tusindvis af parforholdseksperter og parterapeuter, men ingen endegyldig opskrift på det gode parforhold. For BS er der dog ingen tvivl om, hvor man skal begynde sin indsats, hvis man vil have kærligheden til at blomstre og vare ved: Man skal begynde med sig selv. For at kunne være noget for andre, skal du være noget for dig selv. Og derfor bør man kigge indad og spørge sig selv, hvad man egentlig ønsker af et forhold – og så sætte ord på – præcis ligesom Karin gjorde for tyve år siden.

– Det er dit eget ansvar at få det bedste ud af livet. Derfor er det vigtigt at give udtryk for, hvad man gerne vil. Ellers risikerer man at leve et liv, hvor man ikke trives, siger han.

Og han taler af erfaring. Inden BS mødte Karin, var han i mange år kæreste med en kvinde, han fik to børn med. De endte med at gå fra hinanden, hvilket BS beskriver som "en stor sorg", men samtidig "en nødvendighed".

– Der var ikke andre udveje. Vi havde kæmpet længe, og nogle gange må man indse, at den bedste løsning er at gå. Hvis man ikke kan folde sine vinger ud og pludselig ser sig i spejlet og tænker: Ham kender jeg ikke – så er man nødt til at gå. Det har en pris, men man redder sit liv.

Det er med den erfaring i bagagen, at BS slår fast, at det er vigtigt at følge sine egne drømme, og at man i et parforhold er nødt til at give hinanden plads og frihed. Og det mener BS, at han og Karin er rigtig gode til.

Selvom han ofte rejser og sommetider er væk i længere tid, har han aldrig oplevet, at Karin har set det som et problem. På samme måde kom BS ikke med nogen indvendinger, da Karin for fire år siden fortalte, at hun gerne ville supplere sin journalistuddannelse med en uddannelse som psykoterapeut.

– Okay helt ærligt – måske var der en enkelt lille hjernecelle, der tænkte: Argh er det nu nødvendigt? Men når nu det var noget, hun gerne ville – så skulle hun selvfølgelig det. Man skal have respekt for hinanden og give hinanden mulighed for at udvikle sig.

LÆS OGSÅ: "Vores historie er en kærlighedshistorie - trods alt"

Giv kærligheden næring

Men hvordan undgår man at "vokse fra hinanden", hvis ens hovedfokus ligger på sig selv og sine egne drømme? Ifølge BS handler det først og fremmest om at involvere hinanden i sine fremtidsdrømme. Det var det, Karin gjorde for tyve år siden, og i dag gør de det stadig.

– Man skal hele tiden opdatere hinanden, for hvis man ved, hvilke drømme ens partner har, kan man være en del af hinandens udvikling, og så er der større chance for, at man bevæger sig i samme retning.

Derudover handler det gode parforhold om at investere i hinanden og bruge tid sammen, mener BS. Han og Karin gør meget ud af at tale om hverdagens planer, og minimum hver 14. dag koordinerer de deres kalendere.

– Sådan har vi altid gjort. Det giver os tryghed og gør alting nemmere. Vi undgår misforståelser, ballade og bøvl, siger BS og forklarer, at den fælles planlægning er en vigtig årsag til, at hans og Karins forhold fungerer så godt.

– Tid er altafgørende. Det er vigtigt at prioritere og investere i sit parforhold, for kærligheden fungerer kun, hvis den får noget at leve af. Man skal givet den næring og passe på ikke at tage den for givet.

En måde at dyrke parforholdet på er ifølge BS at gå på kompromis, være uselvisk og gøre noget for sin partner. Det er for eksempel derfor, at han lytter og nikker, når Karin fortæller om en af sine veninder, som han i virkeligheden ikke interesserer sig synderligt for. Og det er derfor, at han siger "ja", når Karin spørger, om han ikke "giver fodnusse".

– Jeg hader at give fodnusse, for jeg kan ikke koncentrere mig om at se film og fodnusse samtidig. Men når min elskede Karin spørger mig, om jeg ikke gider give fodnusse – så gør jeg det. For jeg ved, at det gør hende rigtig glad.

Når det så er sagt er, det vigtigt for BS at understrege, at det hele ikke må gå op i kompromis og "ja, selvfølgelig, skat". Som par skal man også udfordre hinanden. Man skal "spille hinanden gode".

– Det dejlige ved et parforhold er jo, at man kan hjælpe hinanden med at udvikle sig. Selvfølgelig skal man rose, give feedback og motivere, men man skal også udfordre hinanden og sende "en svær bold" engang imellem. Det må ikke blive for let, for så kommer man ingen vegne, siger han og tilføjer, at han og Karin er gode til at udfordre hinanden og diskutere.

– Vi skændes sjældent, men vi kan virkelig være uenige og have nogle store diskussioner! Heldigvis, har jeg lyst til at sige. For man udvikler sig først, når man kommer ud af sin komfortzone, og jeg tror, at det er rigtig sundt, at der er en, der prikker lidt til en og stiller nogle krav.

LÆS OGSÅ: Andreas Bo: "Jeg tror på det tilfældige kærlighedsmøde"

Vær forberedt – kriserne kommer

Lige så vigtigt som det er at kunne diskutere, ligeså vigtigt er det at kunne lægge uenighederne fra sig igen. BS og Karin har en regel, der hedder: "Det, der skete i torsdags, er for sent nu".

– Vi kommer ikke med efterrationaliseringer, for det ødelægger parforholdet. Hvis der er et problem, tager vi det i nuet.

Udover at man skal turde skubbe lidt til hinanden som par, skal man også skubbe til sig selv. Det er nemlig dit eget ansvar at være en god version af dig selv, mener BS, der ofte stiller spørgsmålet: Ville jeg være gift med mig selv?

– Alt for mange har travlt med at kigge på sin partner, men hvis man vil have et godt parforhold, er man nødt til at kigge på sig selv. Hvis man ikke engang selv ville være gift med sig selv, hvorfor skulle en anden så have lyst? siger han og indrømmer, at der da har været perioder, hvor han har måtte svaret nej til spørgsmålet.

– Alle har perioder, hvor de ikke har så meget overskud. Jeg tænker meget over, at jeg vil være en god partner for Karin, og hvis ikke, jeg synes, jeg er det, så er jeg nødt til at gøre noget ved det.

Nogle af de perioder, hvor det kan være svært at være en god partner, er, når man bliver ramt af en af livets uundgåelige kriser. For BS og Karin har en af de største kriser været, da deres første søn blev født for tidligt og var indlagt i to måneder.

– Vi var så bange for at miste ham, og det var rigtig hårdt.

Den slags kriser er selvfølgelig helt umulige at forudse, men som par er man alligevel nødt til at indstille sig på dem.

– Det er ikke et spørgsmål, OM der kommer kriser, men HVORNÅR de kommer, siger han og fortæller, at man kan betragte parforholdet lidt ligesom en krop.

– Hvis ikke man får den rigtige kost og får tilstrækkelig søvn og motion – så får man et skrøbeligt helbred og får svært ved at klare sig, når man bliver ramt af sygdom. På samme måde får man svært ved at klare kriser, hvis man har et skrøbeligt parforhold, siger han.

Derfor er det bedste råd fra BS at sørge for at skabe et stærkt fundament fra start. At være ærlige, at prioritere hinanden, og at huske på kærlighedens skrøbelighed. Han er i hvert fald overbevist om, at det er derfor, at han og Karin stadig er sammen.

– Karin og jeg "spiller hinanden gode". Vi bruger tid sammen, og vi ved, hvor vi har hinanden, fordi vi er ærlige om, hvad vi forventer af hinanden. Og så er Karin bare et fantastisk menneske. Hun er det bedste, der er sket for mig.