Kalops

Foto: Thomas Hergaard Kalops kan tilberedes på mange måder. De klassiske hovedingredienser er dog altid okse- eller kalvekød og gulerødder.

Kalops - opskrift fra Hjemmet

Kalops: Sådan laver du den lækre skånske gullasch

Kalops er en vinterret med kød og grønsager. Kalops er en af de danske retter, som oprindelig stammer fra Skåne i Sverige. I dag er kalops blevet til en slags gullasch med kalve- eller oksekød og grønsager. Få opskriften på den lækre gryderet her:

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

printer Print
preparation Tilberedelsestid: en time, 30 minutter
cooking Arbejdstid: 40 minutter
totaltime Total: 2 timer, 10 minutter
plate (6 personer)
Ingredienser

Arbejdstid: 40 min.
Kogetid: ca. 1½ time
Fryse-egnet

1¼ kg kalvebryst eller kalvebov (med ben)
3 spsk mel
50 g smør (eller 2 spsk olie og 2 spsk smør)
2 store løg (i skiver)
2 fed hvidløg (kan udelades)
4 gulerødder (i stave)
1 kg kartofler (skrællede og i store terninger)
½ kg tomater (flåede og evt. fra dåse)
½ liter suppe
6 stk. hel allehånde
salt og peber
laurbærblade

Sådan laver du kalops:

  1. Skær kødet i ret store terninger/klumper og vend dem i mel. Brun stykkerne lidt ad gangen i gyldent fedtstof. Tag dem
  2. op og svits derefter løg og finthakkede hvidløgsfed.
  3. Bland gulerodsstave og kartoffelstykker i og tilsæt de flåede tomater, ved dåsetomater hældes væden ved. Tilsæt suppe, krydderier og laurbærblade.
  4. Lad retten snurre under låg i 1-1½ time, eller til kødet er godt mørt. Smag retten til og servér.
  5. Tips: Kalops kan også tilberedes af tilsvarende mængde oksekød eller 1 stort kalvehjerte. I stedet for at komme kartofler i retten kan der serveres kartoffelmos eller løse ris til.

Du kan også lave kalops med oksekødsskiver - se her, hvordan du laver kalops a la bankekød:

Kalops a la bankekød

  • Til 4 personer: Vend ½ kg oksekødsskiver i salt og peberblandet mel og brun dem på begge sider i gyldent smør i en gryde. Svits derefter 3 skivede løg.
  • Tilsæt 2 skivede gulerødder og hæld suppe på, så kød, løg og gulerødder lige er dækket heraf, og tilsæt 2-3 laurbærblade.
  • Lad det snurre i 1-1½ time, eller til det er mørt.
  • Jævn sovsen og servér med kartoffelmos.

Mange af vores gamle klassiske retter stammer fra Sverige, det gælder også kalops, der kommer fra Skåne. I sin ældste udgave tilberedes retten som bankekød, det vil sige helt uden grønsager. I dag er kalops blevet til en slags gullasch med kalve- eller oksekød og grønsager.

Kalops-fc5063b78ce64b9bbeb7fb9c283c3589.jpg

star star star star star
Ikke nok bedømmelser
×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Se, hvad vi ellers skriver om: Dansk mad, Mormormad, Simremad, Oksekød og Hovedret

610x200_woordy_dmjpg.jpg