bag
Foto: Claes Bech-Poulsen Manitoba brød og Valnøddebrød

Manitoba brød og Valnøddebrød

Kokken og kogebogsforfatteren Thomas Herman giver dig opskriften på et fantastisk og lækkert brød.

printer Print

Manitoba-brød:
300 g Manitoba-mel
40 g havregryn
1½ dl vand
1½ dl yoghurt
eller kærnemælk
½ dl øl
7 g gær
12 g fint salt

Valnøddebrød:

1 portion Manitoba-dej
125 g grofthakkede valnøddekerner
25 g valnøddeolie

Sådan gør du:

Manitoba-brød:
Ælt alle ingredienser undtagen saltet sammen i et par minutter (brug endelig en køkkenmaskine, hvis en sådan forefindes). Tilsæt saltet og ælt dejen i yderligere 15 minutter. Dejen vil virke meget blød, men det skal den også være. Kom dejen i en rugbrødsform af standardstørrelse eller i små portionsforme, som er penslet grundigt med olie. Stil formen(e) et lunt sted, til dejen er hævet til det dobbelte. Eller sæt dejen til koldhævning i køleskabet natten over, det giver en endnu bedre smag og struktur. Forvarm ovnen til 210 grader. Et stort brød bages først i formen i 20 minutter, tages ud af formen og bages i yderligere ca. 15 minutter. Små brød bages i formene i 15 minutter, tages ud af formene og bages i yderligere ca. 5 minutter. Server brødet lunt.

Valnøddebrød:
Ælt dejen med olie og nødder. Kom dejen i en rugbrødsform, der er penslet grundigt med olie. Stil formen et lunt sted og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Eller sæt dejen til koldhævning i køleskabet natten over, det giver en endnu bedre smag og struktur. Forvarm ovnen til 210 grader. Sæt formen i ovnen og bag brødet i formen i 20 minutter i første omgang. Tag derefter brødet ud af formen og bag brødet i yderligere ca. 15 minutter. Server brødet lunt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sundt brød og Brød