Zia Ørstam

Foto: Jacqueline Fluri Zia Ørstam 40 år: "I dag synes jeg, at det giver god mening, at jeg ser ud, som jeg gør"

Hvor meget betyder dit udseende?

3 skønne kvinder om at blive ældre: "Jeg prøver ikke længere at smøre mig ud af forandringerne"

Hvad ser du egentlig, når du kigger på dig selv? Det spurgte vi tre kvinder om. Mød Zia, Pia og Marianne – og hør dem fortælle om manglende gnist i øjnene, ”sid-så-stille”-rynken og håbet om, at udseendet holder til den næste kærlighed.

Zia Ørstam, 40, sygeplejerskestuderende og deltidsmodel, gift og mor til tre.

– Jeg har nok fået et mere afslappet forhold til mit spejlbillede, efter jeg er stoppet som stewardesse efter 16 år hos SAS. Der var det jo fuld makeup hver dag, håret skulle sidde på en bestemt måde, og man skulle have pæne negle. Man skulle altid se ud, som om man var på toppen, selv om man havde været på arbejde 12 timer i træk. Der bliver kigget meget på en - tit har folk ikke andet at lave, når de sidder der i flyveren, og man tænker da over, at man bliver vurderet. Jeg brugte ikke særlig meget makeup i starten, men med tiden blev det mere.

– I dag arbejder jeg på et sygehus, og her er det korte negle, ingen smykker og neglelak. Min forfængelighed er ikke røget af den grund – her er bare et andet reglement, hvad angår fremtoning. De ville nok lure lidt på afdelingen, hvis jeg kom med min røde stewardesse-læbestift … Men jeg bliver ved med at sætte mit hår.

Pia Ørstam

Som deltidsmodel er Zia bevidst om sine bedste vinkler – en tidligere kæreste kaldte det hendes ”spejlmine” – men i dag;har hun et afslappet forhold til både pigmentforandringer og ”sid-nu-stille”-rynken.

Hvad gør modeljobbene ved dit selvbillede?

– Jeg har aldrig følt et pres i forhold til at skulle se ud på en bestemt måde. Jeg laver type-modeljob, hvor jeg f.eks. skal stå og bage en kage med min egen datter. Sidst skulle jeg optræde helt nøgen sammen med en masse andre på en opgave for et apotek. Det var godt nok grænseoverskridende, og da måtte jeg sige til mig selv: ”Du ser ud, som du gør!” Jeg har været meget genert som barn, så for mig er modeljobbet også en måde at komme lidt ud af min skal på, en måde at skubbe lidt til mig selv.

– Jeg har egentlig altid været rigtig tilfreds med, hvordan jeg så ud – bortset fra, at jeg desværre har haft uren hud. Og jeg forbinder ikke det at være 40 med noget farligt eller livsændrende. Jeg har det helt fint med det.

LÆS OGSÅ: Se, hvilken frisure der passer bedst til din ansigtsform

Hvad ser du i spejlet i dag?

– Jeg ser bekymringsrynken eller ”hold-nu-op-med-at-slås”-rynken ... den er helt sikkert mine børns skyld! Jeg har også masser af pigmentforandringer i ansigtet – de er kommet i forbindelse med graviditeter … så det er også min børns skyld! I starten var jeg meget optaget af at dække eller blege plamagerne, men i dag synes jeg, at det giver god mening, at jeg ser ud, som jeg gør – for jeg har jo fået tre børn. Øjnene ligger også dybere, huden har mistet lidt elasticitet, fugen fra næsen og ned til munden er blevet tydeligere, og huden på halsen er blevet anderledes. Men i dag giver det mening. Jeg prøver ikke længere at smøre mig ud af forandringerne.

Zia er model hos BAsic Cph, basiccph.com

Pia Schirmer, 54, psykoterapeut. Gift på 27. år og mor til tre.

– Når jeg ser på mig selv i dag, er jeg meget tilfreds. Mit ansigt er blevet mere fyldt – ikke tykt, men jeg er kommet mere ud af min skal, hvis man kan sige det på den måde. Jeg fylder mig selv helt ud. Tidligere har jeg været mere sammentrukket omkring munden, mere anspændt, bidt tænderne sammen, og det har sat sig som lidt fine streger omkring munden.

– For ca. ti år siden gik jeg gennem en periode med angst, og jeg kunne se det i spejlet. Mine øjne havde mistet deres glans. Det var en periode, hvor jeg var faret vild og havde mistet mig selv. Spejlet spejlede min indre virkelighed, som jeg have fornægtet lidt: Jeg tillod ikke mig selv at mærke sorg og følelsen af utilstrækkelighed. Men når jeg så i spejlet, kunne jeg ikke løbe fra det længere. Som psykoterapeut bruger jeg spejlet i mit arbejde med mine klienter, mirror work hedder det, og jeg har selv brugt spejlet ved f.eks. at stille mig selv spørgsmål, mens jeg kiggede mig selv i øjnene: ”Jeg kan se, at der er noget med dine øjne – er der noget, du har lyst til at fortælle?” Typisk var det bare et par minutter hver dag, hvor jeg kom i kontakt med mig selv, indtil jeg blev min egen bedste ven.

– Spejlarbejdet har hjulpet mig til at give mig selv lov til at være ked af det - i modsætning til tidligere, hvor jeg forlangte af mig selv, at jeg skulle være stærk og usårlig. Jeg har været verdensmester i sætninger som ”Tag dig nu sammen!”

LÆS OGSÅ: Dit ansigt afslører alt om din sundhed

Pia brugte i en svær periode spejlet til at genfinde sig selv. I dag bruger hun spejlet som terapeut i arbejdet med sine klienter, ligesom hun arbejder med kvindegrupper, hvor kvinderne spejler sig i hinanden.

– Jeg tabte mig også rigtig meget i den angstperiode, men efter jeg har taget på igen, er mit ansigt blevet blødere og mere smilende. Jeg føler mig også utrolig heldig med min hud, og jeg er overrasket over, hvor lidt jeg egentlig har gjort for det. Jeg tænker, det må være pga. en creme, jeg har brugt i over 25 år, Weleda skinfood . Men jeg lever og spiser også sundt.

– I dag kan jeg gå flere dage uden at se mig i spejlet. Jeg går stort set aldrig med makeup, men jeg er bestemt forfængelig. Før fik jeg farvet hår, lavet striber og sådan noget, men for fem år siden gad jeg ikke det mere. Jeg har aldrig været ked af at være gråhåret. Jeg vil da godt se godt ud, men jeg er meget taknemmelig for, hvordan gud har skabt mig.

Hvad ser du ellers i dit spejlbillede?

– En vis kvinde som har mod på livet, står stærkt og autentisk og tør dele sine erfaringer.

Læs mere på piaschirmer.dk

Marianne Birch, 61, fraskilt, selvstændig gartner.

– Når jeg kigger mig i spejlet, tænker jeg: ”Hold da op - det er sgu da meget godt gået! Som teenager var du bange for, at du aldrig skulle nå at blive 40 med tanke på alle de sygdomme og ulykker, der kunne komme på tværs. Nu er du 61 og sund og rask”.

– Det er mest, når jeg ser mig selv på fotos, det går op for mig, at jeg er blevet ældre. Det kan skyldes, at jeg som regel ikke har briller på, når jeg spejler mig ... det kan anbefales!

– Indimellem kan jeg da tænke: ”Gad vide, om det her ansigt holder til, når jeg møder ham, jeg vil bruge resten af mit liv på?”. Jeg læser hele tiden om mænd, der vil have kvinder, der er 10 og 20 år yngre – så skulle jeg altså have en på 80 … Kan det virkelig være rigtigt, at udseendet har så stor betydning i min alder? Det burde da være det indre, livserfaringen osv. , der vægter tungere.

LÆS OGSÅ: Få færre rynker og mere spændstig hud med disse 5 øvelser

Marianne Birch

- Jeg har fået det bedre med mig selv med alderen, og jeg synes også, jeg er blevet pænere, siger Marianne.

– Jeg har en følelse af og en tro på, at jeg stadig ikke er færdig med kærligheden. Jeg føler, at der venter mig noget derude, noget helt andet end jeg hidtil har oplevet. Mit kærlighedsliv har altid været ret intenst og med meget lidt ro på, men det har jeg nok ubevidst selv søgt. Det er bl.a. derfor, jeg har valgt ikke at få børn.

– Jeg havde en periode i slutningen af mit ægteskab, hvor mit selvværd fik et ordentligt knæk. I den periode undgik jeg helt at spejle mig. Jeg var lige gået i overgangsalderen og var meget plaget af uro i benene, som ofte ødelagde min nattesøvn, hvilket min eksmand ikke havde nogen forståelse for. Jeg skulle altid bevise, at jeg elskede ham, og alt, hvad der gik galt mellem os, var, ifølge ham, min skyld. Når jeg kiggede mig i spejlet, kunne jeg pludselig ikke lide, hvad jeg så, og jeg begyndte også at tro på, at alt var min skyld.

– Normalt er der meget liv i mine øjne, men i den periode var de helt døde. Han var ved at få mig psykisk ned med nakken. Heldigvis hjalp en veninde mig med at indse, at ALT ikke var min skyld, og jeg var selv stærk nok til at komme ud af det i tide.

– I årene efter havde jeg perioder, hvor jeg besluttede mig for ikke at se mig i spejlet. På dårlige dage kan jeg stadig have det sådan, at jeg ikke orker at face min frustration.

– Men jeg forbinder ikke de fuger, jeg ser i mit ansigt, med en bestemt følelse eller hændelse. De er bare kommet naturligt med alderen. Jeg er meget spændt på, hvad jeg vil se, og hvor det vil ”hænge”, når jeg kigger mig i spejlet om fem år.

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi og Skønhed