Hjerte i sne

Foto: Getty Images Daisy Løvendahl guider dig til en god jul.

Juleglæde

7 tips til at nyde julen endnu mere

Hvis du nu er helt ærlig – elsker du så julen, eller står du den mest igennem for andres skyld? Hvis du svarer ja til det sidste, så læs Daisy Løvendahls genveje til en god jul, som både handler om dig, dem du elsker og julens fine budskab om at elske lidt mere.

Hvis du nu er helt ærlig – elsker du så julen, eller står du den mest igennem for andres skyld? Hvis du svarer ja til det sidste, så læs Daisy Løvendahls genveje til en god jul, som både handler om dig, dem du elsker og julens fine budskab om at elske lidt mere.

1. Vær venlig

Julens budskab drukner nemt i en travl tid med stort fokus på gaver, mad og traditioner. Det er synd, for noget af det centrale ved julen handler faktisk om at række ud over sig selv og gøre noget for andre. Derfor vil jeg opfordre dig til at være ekstra venlig i julen. Gå ud af din vej for at møde en gammel ven og høre, hvordan det går. Giv en donation til en sag, du tror på, eller smil endnu mere til dem, du møder. Du kan også tilbyde en træt mor din plads længere foran i køen eller glæde din farfar med et besøg – men vælg at være venlig. Bonus er, at når du praktiserer venlighed, får du en dejlig følelse, og på den måde er det faktisk også en venlighed mod dig selv.

2. Hold en fest

Der er intet som ømme dansefødder, et træt hoved og en dag i sengen, der kan tage toppen af energien fra to do-listen. Så sørg for at holde en god fest, så du vågner med en teenagers attitude om, at alt nås, og at det meste alligevel ikke er værd at stresse over.

LÆS OGSÅ: Glad jul – undgå 7 klassiske familiekriser

3. Tag en dag i sengen

Tag en dag, og streg den over i din kalender som en dag, hvor du holder absolut fri. Du må ikke tage tøj på, du må ikke lave mad, og du må ikke ordne ting. Du må kun spise det, du kan bære på en bakke ind i sengen, og være iført dit yndlingsnattøj, hvis du fryser, mens du bærer bakken ind. Synes du, det bliver lidt koldt eller kedeligt at bruge en dag alene i sengen, så inviter en, du er vild med, til at dele sengen med dig.

4. En dag = en ting

Genvejen til julestress begynder med dobbeltbookinger og for mange planer. Drop derfor enhver idé om, at du både kan bage om morgenen, tage i skoven efter gran til dekorationer, og nå svigermors julegløgg bagefter. Giv i stedet hver ting sin egen dag. Det tvinger dig også til at vælge til og fra. Så hvad vil du helst? Bage? Lave dekorationer? Tage til familiehygge? Tag et valg om, hvad du vil med den dag. Giv dig selv og dem, du elsker, gaven af at være nærværende, hvor I er, frem for at være en masse steder halvt.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du stress efter ferien

5. Dyrk din yndlingstradition

Hvis du kun måtte gøre en eneste juleting, hvad ville du så vælge? Jeg er sikker på, at der mange ting, du holder af ved julen, men hvad er din absolutte favoritting? Uanset om det er at danse i rød kjole til stille jazz, drikke gløgg, lege med sne eller spise and, så sørg for at afsætte tid til lige præcis den ene ting. Og hvis du er i tvivl om, hvad det er, så find årets yndlingstradition, eller skab en ny oplevelse, som måske bliver en tradition.

6. Sæt ord på din kærlighed

Hvornår har du sidst sagt til din veninde, din kæreste eller dine børn, at du elsker dem? Eller for den sags skyld sagt til din kollega eller nabo, at du holder vildt meget af dem. Sig det! Brug de tre store ord, eller skriv et kort, hvor du sætter ord på din påskønnelse, men få det, du har i hjertet, over dine læber. Verden bliver varmere, når du giver din kærlighed. Så brug julen til at elske lidt mere og fortælle dem, du holder af, at de er i dit hjerte.

LÆS OGSÅ: 7 genveje, der booster kærligheden

7. Giv din tid i gave

Mange stiller i disse år spørgsmålstegn ved forbruget. Bliver vi egentlig glade af at få mere? Har vi brug for mere? Hvis du tænker over dette, men også føler, det er forkert ikke at give noget, så husk på, at din tid måske er det mest dyrebare, du har at give væk. Giv derfor din tid til en, du holder af. Giv det som en invitation til at gøre noget sammen eller giv det i sin reneste form, nemlig som dit nærvær. Du behøver ikke altid gå i biografen eller tage ud til middag for at være sammen med dem, du holder af. Måske er det mest værdifulde, du kan give, dit selskab i en sofa med te på kanden og rum til bare at være ...

Hold fri i 3 dage

Julen er en kort ferie. Særligt for alle dem, der arbejder mellem jul og nytår. Derfor skal vi også nyde den ekstra meget, så her er min udfordring til dig: Hold 100 % fri i tre dage. Sluk telefonen, tjek ikke mailen, se ikke noget på din egen skærm. Bare vær helt væk fra alt det, som ellers kalder i din hverdag. Giv dig selv og dem, du holder af, uafbrudt tid, og mærk julefreden sænke sig.

Se, hvad vi ellers skriver om: Daisy Løvendahl, Jul og Psykologi