Kvinde strækker ud
Foto: Getty Fysioterapeut Anette Paulsen om bækkenbund og træning.

Er det en dårlig idé at løbe, hvis jeg har en svag bækkenbund?

Hvordan har din bækkenbund det? Vi har spurgt fysioterapuet Anette Paulsen om bækkenbund, træning og smerter.

Er det en dårlig idé at løbe, hvis jeg har en svag bækkenbund?

Når du løber og hopper, bliver der lagt et stort pres på din bækkenbunds styrke og udholdenhed. En svag bækkenbund kan føre til, at du ufrivilligt kommer til at tisse lidt. Det kan godt fjerne lysten til at løbe.
Heldigvis kan en svag bækkenbund trænes op med knibeøvelser. I tre ud af fire tilfælde vil det hjælpe på den ufrivillige vandladning. Min anbefaling er, at du får trænet bækkenbunden, inden du begynder at løbe. Hvis du allerede er i gang med at løbe, så gå straks i gang med knibeøvelserne. Det er ikke for sent.

Du er i øvrigt ikke alene med problemet. Næsten hver fjerde kvinde har i større eller mindre grad ufrivillig vandafladning på grund af en svag bækkenbundsmuskulatur. Den svækkes med alderen og efter en fødsel.

Læs også: Sådan træner du efter fødsel

Jeg har en del smerter i bækkenet efter min graviditet, kan jeg gøre noget for at blive smertefri?

Som regel vil smerter i bækkenet efter en graviditet gå over af sig selv, men du kan selv hjælpe med til at blive smertefri ved at træne muskulaturen rundt om bækkenet.

Træning af de lige- og skrå  mavemuskler, ryggen samt den store baldemuskel har en gavnlig effekt på smerterne. Disse muskler udgør muskelkorsettet og skaber styrke og stabilitet i og omkring bækkenet.

Forsøg så vidt muligt at være fysisk aktiv i din dagligdag, og find alternative motionsformer som ikke provoker smerterne. Træning i vand eller på cykel, hvor belastningen på bækkenet er minimal, kan anbefales, indtil du har genvundet styrken omkring bækkenet. Så snart smerterne er forsvundet, kan du vende tilbage til din vante motionsform.

Om eksperten

Anette Paulsen er fysioterapeut og underviser på fysioterapeutuddannelsen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning og Gravid