Camilla Gohs Miehe-Renard
SPONSORERET indhold

Camilla Gohs Miehe-Renard: „Min krop skal have kærlighed & omsorg”

Inden for få år har Camilla Gohs Miehe-Renard mistet både sin mor og mormor. Det har fået hende til at tage sig ekstra kærligt af sit helbred. Her fortæller hun om at nyde livet, om det gode ved jævnlige dryp af parterapi, og om hvorfor hendes træningspartner er så vigtig.

Af: Birgitte Bartholdy Foto: Les Kaner
16. jun. 2016 | Sundhed | Fit living

Camilla Gohs Miehe-Renard tænkte meget over, om der mon kom en krise, når hun blev 50. Den var hverken kommet, da hun blev 30 eller 40, så nu kom den nok. Men det gjorde den ikke. Ikke engang skyggen af den. Hun kan se i spejlet, at hun har fået rynker, og hun kan også mærke, at hendes krop ikke kan helt det samme som før.
– Men det generer mig helt ærligt ikke. Og rynkerne er jo kommet lidt efter lidt, så jeg har haft tid til at vænne mig til det. Alder er bare et tal.
Derimod er hun ikke helt ligeglad med den form, hun er i, mens hun bliver ældre.
– Jeg gider ikke at være syg. Jeg vil være stærk og rask så længe som overhovedet muligt. Jeg blev mor i en sen alder, min datter er kun 11 år, så hvis jeg skal være den aktive mormor, jeg drømmer om at blive en dag, så må jeg gøre en indsats.
Det er noget, Camilla tænker over tit. Især fordi hendes mor døde alt for tidligt for et år siden. Hun nåede kun lige at blive 67 og havde kæmpet flere år med en hjernesvulst.
– Ingen kan forklare, hvorfor svulsten kom. Så jeg kan ikke forebygge, at det samme sker for mig. Men hendes sygdom minder mig om, hvor vigtigt det er at behandle min krop og min hjerne med kærlighed og omsorg.
For tre år siden mistede hun sin mormor, og den sorg er også stadig frisk.
– Jeg var utrolig tæt på hende, fordi jeg boede hos hende i en lang periode som barn. Det gør indtryk at miste to af sine allernærmeste med få års mellemrum. Da min mormor døde, troede jeg ikke, det kunne blive værre. Men det blev det, da min mor døde. Det var hårdt, men jeg kom igennem. Jeg kommer fra en familie, hvor følelser er okay og ikke skal holdes tilbage. Vi græder, vi griner, og så græder vi igen. Synger en sang, fortæller en joke og græder lidt mere. Det lyder megahippieagtigt, men det virker for os. Jeg er heller ikke bange for at vise min sorg mere. Da jeg var fuldtids-tv-vært, var det vigtigt for mig, at facaden var intakt. I dag går jeg i Irma, selv om alle kan se, at jeg har tudet i en uge. Det er meget befriende.

SE OGSÅ: Sandi fik en depression: "Jeg har trænet mig ud af mørket"

Det begyndte i isnende kulde
Lige for tiden kan hun opleves som studievært på tv igen efter en meget lang pause. Det sker i programmet „Dobbeltgænger” på TV 2 Charlie. Et koncept, hun selv har været med til at udvikle.
– Men jeg er bestemt ikke på vej tilbage til skærmen igen. Jeg har det rigtig godt med primært at være redaktionschef og producent i produktionsselskabet Monday. Det er kun, når en opgave er så spændende eller udfordrende som denne her, at jeg selv springer ind som vært.
De mange år, hun arbejdede for bl.a. Kanal 2 og Danmarks Radio, har gjort hende mæt af at være på.
– Jeg havde min debut som tv-vært, lige efter jeg blev student, og så gik det derudad de næste tyve år. Til sidst fik jeg ikke længere det dér sug i maven, når der blev sagt: „Klar til optagelse – Værsgo.” Og det skal man jo ellers helst have for at holde sig på mærkerne. Det var blevet for meget rutine. Jeg var også træt af at være så kendt. Træt af, at det stod i bladene, hver gang jeg rykkede med et øjenbryn.
I dag er hun ikke nær så interessant for medierne mere, og det passer hende rigtig fint. – På trods af at jeg for nylig har været igennem de største sorger i mit liv, vil jeg gå så langt som til at sige, at jeg aldrig har haft det bedre.

Hvad gør du for at holde dig sund og fit?
– Hver morgen starter jeg med mit olieshot, et snapseglas med halvt Oil of Life og halvt aroniajuice, og det skyller jeg ned med et stort glas vand med presset lime i. Aroniajuicen er fuld af antioxidanter, og olien smører hele apparatet med de gode fedtsyrer. Det er godt for mine indre organer, for hud og hår, og det får min hjerne til at fungere optimalt. Det hjælper også til at styre den sukkertrang, der ellers kan ride mig som en mare om eftermiddagen.
Hun synes, det er fantastisk, at vi er kommet væk fra fedtforskrækkelsen.
– Det med at undgå fedt fungerede slet ikke for mig. Det gjorde intet for min vægt, og jeg var lækkersulten hele tiden. Nu hvor fedt er en naturlig del af min kost, har jeg fundet en god balance. Det fungerer meget bedre for mig med et stykke knækbrød med fuldfed ost om eftermiddagen i stedet for f.eks. et stykke frugt eller en gulerod.
Vigtig for både hendes mentale og fysiske velbefindende er også hendes veninde og træningspartner Sanni Wulff Vangsø.
– Vores partnerskab begyndte for mange år siden i den ondeste isvinter i mands minde, da vi begge boede i Hornbæk, og Sanni fik den syge ide, at vi skulle løbe. Jeg hader at løbe, men ikke desto mindre pløjede vi os igennem snedriver på halvanden meter klokken seks om morgenen i bulderravende mørke. Jeg frygtede at miste lemmer på det. Men på en eller anden mærkelig måde fik vi banket os igennem tre gange om ugen en hel vinter. Sanni forrest og mig lige i røven af hende. Det var et mirakel, som mest skyldes hendes evne til at motivere mig.

SE OGSÅ: 5 kvinder afslører: Sandheden om min krop



Jeg er især vild med flødeboller

Selv om de ikke løber længere, er Sanni fortsat Camillas tro væbner. De har været på en rejse sammen, hvor de har prøvet mange forskellige træningsformer af. Samtidig har Sanni gjort det til sin levevej at træne andre og har i en periode været medejer af træningscentrene Energii. Nu er hun ved at starte et nyt center op på Østerbro.
Det er især mobility, de dyrker sammen i øjeblikket.
– Grundlæggende handler mobility om at få skelettet sat ordentligt på plads, strække godt igennem og styrke mave og ryg. Jeg er også ret vild med øvelser med TRX-stropper og bikram yoga. Jeg bliver aldrig fanatisk. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det stadig er Sanni, der holder mig i ørerne. Hun ved, når jeg prøver at snige mig udenom. Så slæber hun mig ned i centret vel vidende, at jeg er et gladere menneske, når hun sender mig hjem igen.
Undervejs har Camilla selv uddannet sig til reformerinstruktør.
– Jeg har tidligere undervist en del, og nu snakker Sanni og jeg om, at jeg skal til det igen. Jeg kan rigtig godt lide at undervise. Kan lide følelsen af, at vi er en flok, der gør noget sammen, og at jeg kan motivere andre til at komme længere, end de selv troede muligt, sådan som det også altid har fungeret med mig og Sanni.

SE OGSÅ: 5 kvinder: "Verdens bedste træningsmakker - det er min søster"


Da Camilla var yngre, troede hun, at en sund livsstil mest handlede om at holde styr på kalorier og fedtprocenter. Det gør hun ikke længere. I dag har hun fokus på almindelig sund fornuft, men passer dog stadig på ikke at gå amok i søde sager. Hun elsker kager og slik, især flødeboller, og bliver hun først lækkersulten, helmer hun ikke, før huset er støvsuget for lækkerier. Selv datterens chokoladekalender led en krank skæbne sidste jul. Desværre betyder for meget sukker, at hun får noget, der ligner en lille forgiftning. Hun sover dårligt, bliver rastløs og får hovedpine.
– Det er især, når jeg har travlt, at jeg kan småspise for meget. Så mister jeg overblikket og forstår ikke, at mine bukser begynder at stramme.

Hvad gør du for at „afgifte” dig selv?
– Jeg har en anden veninde, den dygtige diætist Rikkemaija Dif, som jeg allierer mig med. Hver aften skriver jeg til hende, hvad jeg har spist, og sender hende også billeder. På den måde vender mit overblik tilbage. Samtidig er Rikkemaija god til at spotte mine svagheder og give mig konkrete og jordnære råd om, hvordan jeg retter op.
Alle de penge, Camilla bruger på sit velvære, synes hun er godt givet ud.
– Jeg kan også godt lide at gå i „dameland”, som vi kalder det her i huset. Så forkæler jeg mig selv med en ansigtsbehandling, en god massage eller noget andet. Desuden bruger jeg en del penge på god økologisk mad. Der nægter jeg at spare.

SE OGSÅ: 11 myter om økologi: Hvad er fup & fakta?

Indimellem går vi i terapi
Med årene er sundhed i høj grad også kommet til at handle om at være sammen med sine nærmeste og nyde livet.
– Sidste sommer var vi to uger i Tyrkiet, hvor jeg ikke lavede andet end at holde min mand og min datter i hånden, plaske rundt i en pool, lave vidunderlig mad og have venner og familie på besøg. Der følte jeg mig allermest rig og nok også allermest sund. Jeg havde planlagt at træne hver anden dag, men det blev kun til én enkelt gang, og det var også fuldstændig lige meget.
Familie og venner betyder i det hele taget meget for hende. Det var et stort vendepunkt, da hun for tretten år siden mødte Nicolai Gohs, og de fik datteren Sophy.
– På det tidspunkt var jeg bange for at tage ansvar for andet end mig selv og min hund. Jeg har altid haft en landsby omkring mig af venner og familie. Men det med at tage ansvar for et ægteskab og et barn gav mig åndenød. Det var nok også derfor, jeg blev mor i så sen en alder. Jeg har haft mange, lange forhold med skønne mænd, som jeg har været superforelsket i. Men jeg skulle nok få det fucket op på en eller anden måde. Så med Nicolai var det nyt, at jeg havde lyst til at sige ja for livet og undlod at opfinde nogle problemer, der kunne give mig en mulighed for at stikke af.
Hun tænker aldrig over, at han er ti år yngre, siger hun.
– Han er jo tit den voksne af os to. Han har altid haft en indre fløjlsbuks med hængerøv, der på en eller anden måde gør os jævnaldrende.

SE OGSÅ: Paprika Steen: "Jeg vil altid elske min eks"

Hvad er hemmeligheden ved et godt parforhold?
– For vores vedkommende først og fremmest ærlighed og en lyst til at tage rejsen sammen. Vi gav hinanden parterapi i bryllupsgave og startede allerede inden brylluppet. Det hele var gået så stærkt. Pludselig en dag vågnede vi op og var forskrækkede over alle vores beslutninger. Det var kun et år siden, vi mødtes, jeg var allerede gravid, og der var sat en bryllupsdato, og gæsterne var inviteret. Vi spurgte hinanden, om vi overhovedet havde nået at lære hinanden at kende. Vi ville gerne have en værktøjskasse, vi kunne bruge, efterhånden som problemerne dukkede op. Den fik vi i terapien hos verdens bedste parterapeuter, to søskende. Siden har vi været i terapi igen i dryp hen ad vejen, når vi synes, at vi skal have genopfrisket nogle ting. Det betyder, at vi i dag er sindssygt gode til at læse hinanden. Vi har også lært at være ærlige omkring, hvad der foregår inde i hovederne på os.
Det er nemlig hendes erfaring, at der er stor forskel på mandesprog og kvindesprog. – Den vigtigste forskel er, at mænd siger for lidt og kvinder for meget. Så for manden handler det om at finde ind til kernen af det, kvinden siger. Og for kvinden handler det om at gætte sig frem til alt det, han ikke siger. I tidligere interviews har Camilla sagt, at hun sjældent bliver stresset. Da jeg spørger, hvordan hun undgår det, kan vi ikke lade være med at grine. For netop i dag kom hun for sent til vores interviewaftale og var tydeligt presset, da hun kom pustende ind ad døren. Hun kommer ellers aldrig for sent, understreger hun flere gange.
– Altså en dag som i dag var det tæt på at koge over, det indrømmer jeg. Jeg væltede ud ad døren på mit arbejde og ind i bilen for at nå vores aftale. Men så holdt jeg for rødt på Lyngbyvejen og nåede at sige til mig selv, at jeg ikke kom hurtigere frem, selv om jeg stressede. Jeg trak vejret dybt og satte farten ned. Det er det, jeg kan. Når der er mange ting på mit skrivebord, er jeg god til at læne mig tilbage og sige: Hvad er det værste, der kan ske, hvis du ikke når det?
Præstationsangst er heller ikke noget problem for hende længere. Det led hun mere af, da hun var yngre.
– I dag ved jeg, hvad jeg er god til. Og at jeg aldrig lærer at synge. Faktisk er jeg ret glad for den, jeg er. Det er en af de vidunderlige ting ved at blive ældre, at man lærer at acceptere sig selv på godt og ondt. 

MINE 5 BEDSTE SUNDE TIPS
1. Kickstart dagen med et olieshot.
2. Få lys og luft hver dag. Om du så skal stikke hovedet ud ad et vindue mellem to møder.
3. Spis det, der gør dig glad i munden.
4. Kys og elsk så meget, du orker.
5. Tilgiv dig selv.

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du har sex?

SE OGSÅ: 10 myter om dit humør

SE OGSÅ: Supersund på 7 dage