økologi myter
SPONSORERET indhold

11 myter om økologi: Hvad er fup & fakta?

Er økologi altid det sundeste valg, eller gør det faktisk ikke den store forskel for din krop, om du går efter det røde Ø? Eksperterne rydder op i fup og fakta.

Af:: Maria Præst Foto: Getty
18. aug. 2016 | Sundhed | Fit living

MYTE: Økologisk grønt indeholder flere vitaminer
FUP!
Det er forkert at sige, at økologisk grønt indeholder flere vitaminer. Til gengæld får du rene varer, der er fri for en række stoffer, der potentiel kan være skadelige for din krop. Et metastudie fra Newcastle University i England viser desuden, at økologisk frugt og grønt har op til 69 procent flere antioxidanter end ikkeøkologisk frugt og grønt. 

MYTE: Økologi er dyrere
FAKTA! Økologiske varer er dyrere, selvom mange butikker på det seneste har sænket priserne på økovarer. Det koster mere at producere en økologisk vare, fordi de økologiske dyr har mere plads i stalden, kommer ud under åben himmel og får økologisk foder, og landmanden får lavere udbytte, fordi han ikke bruger kunstgødning og sprøjtegifte på sine marker.

MYTE: Økologi gør ingen forskel i din krop
FUP! Økologiske fødevarer er fri for kunstige tilsætningsstoffer og rester af sprøjtegifte, mens det findes i over halvdelen af de ikkeøkologiske frugter og grønsager. Så økologi giver bonus.

SE OGSÅ: 10 myter om sukker: Hvad er sandt & falsk?

MYTE: Økologiske dyr har det bedre
FAKTA! Økologiske høns, køer, svin og andre husdyr har god plads at bevæge sig på, de spiser økologisk grovfoder, som er godt for deres velbefindende og forebygger sygdomme, og de kan gå ud under åben himmel, når vejret er til det.

MYTE: ­Økologiske skønhedsprodukter er sundere
FUP! At der står økologisk, parabenefri, organisk på din ansigtscreme er ingen kvalitetsmærkning. Der findes nemlig ingen klare reguleringer på kosmetikmarkedet for, hvornår man må kalde et produkt det ene eller det andet. Er det f.eks. kun ananasenzymet i en ananaspeeling, der stammer fra en økologisk ananas? En ingrediens kan sagtens irritere din hud, selvom den er økologisk, så det er en falsk tryghed kun at gå efter økologiske skønhedsprodukter.

MYTE: Økologi beskytter grundvandet
FAKTA! Ved at sige nej til sprøjtegift og kunstgødning undgår den økologiske landmand at forurene grundvandet med kemiske stoffer. Så hver gang du køber en økologisk liter mælk, skåner du faktisk 200 liter grundvand for rester af sprøjtegift.

SE OGSÅ: 14 myter om din sundhed: Hvad er fup & fakta?
 
MYTE: Økologiske madvarer er fri for ­tilsætningsstoffer og sprøjtegifte
FAKTA! Helt præcist slipper du for 330 E-numre, når du vælger økologi. Fødevareindustrien i EU har generelt lov til at bruge 379 forskellige tilsætningsstoffer som konserveringsmidler, farvestoffer, antioxidanter og sødestoffer. I økologisk mad er kun 49 af disse stoffer tilladt − de øvrige 330 er bandlyst.

MYTE: Giften i ­ikke­økologisk mad skader alligevel ikke
FUP! Det er en række forskere uenige i. Forskerne er bekymrede for cocktail­effekten af flere forskellige typer af giftrester i kombinationen med hinanden og anbefaler af samme grund gravide og ammende at spise økologisk for at få så få hormonforstyrrende stoffer som muligt.

MYTE: Det ­forurener ­ mindre at købe lokalt og ikkeøkologisk
FUP! Ser du kun på CO₂-udledning, er svaret ja, men set i et større perspektiv, støtter du en produktion, som beskytter naturen, når du køber økologi. Vil du gøre det optimale for klimaet, så tag cyklen, når du handler. Det udleder mindre CO₂ at transportere en vare 13.000 km med skib fra Argentina til Europa end at køre én kilometer med varen i bil.

SE OGSÅ: Spis dig fuld af sundhed & energi: De 6 bedste powerfoods 

MYTE: Økologiske marker ­udleder mindre CO₂
FAKTA! De økologiske marker udleder 30 procent mindre CO2 pr. hektar end konventionelle marker.

MYTE: Du kan alligevel ikke smage forskel
FUP! Økologiske dyr har bedre plads og får lov til at komme ud, mens økologiske grønsager får lov at modnes i deres eget tempo uden kunstgødning og sprøjtegifte. Derfor smager økologisk mad af mere.

SE OGSÅ: 12 myter om alkohol: Hvad er fup & fakta?

SE OGSÅ: Stor guide til de sundeste olier