Enzymer i kosten
SPONSORERET indhold

Derfor er enzymer så vigtige for din sundhed

Vi ved alle, at vi har brug for vitaminer og mineraler – men har du tænkt over, at du ikke får meget glæde af dem uden enzymer? Uden enzymer ville det også tage dig omkring 50 år at fordøje en middag. Se her, hvordan du kan give dig selv et sundt kick ved at booste enzymerne i din kost.

Af: Annette Aggerbeck Foto: David Malan
15. jan. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Enzymer er livsvigtige for os. De findes i alt levende og har mange forskellige funktioner. De får kroppen til at fungere, renser vores blod, hjælper fordøjelsen, får bladene til at springe ud på træerne, hindbær til at modnes og æg til at blive befrugtet. Når vi spiser meget junkfood, udnytter vi ikke vores enzymer godt nok. Enzym-fattig mad tærer på kroppens egne enzymer og tapper den for kræfter. Det betyder, at vi ikke kan optage nok næring fra maden, som igen fører til, at enzymerne ikke kan udføre deres arbejde godt nok.

– Er man stresset, syg eller fejlernæret, producerer man for lidt mavesyre, der forringer optagelsen af maden, og det fører så igen til en ringere optagelse af enzymer. Sådan kan det fortsætte og blive en ond cirkel, siger kostvejleder Pia Birk.

Mangel på enzymer kan give forskellige kroniske problemer. For lidt af det proteinnedbrydende enzym kan give hudproblemer som akne, bylder og eksem, men også nedsat immunforsvar. Enzymmangel kan også påvirke os psykisk. Vi kan for eksempel føle os urolige og i dårligt humør uden grund.

LÆS OGSÅ: Spis dig til bedre træning

Boost enzymerne
Hvis vi slet ikke havde enzymer til at hjælpe maven med at fungere, ville det tage os omkring 50 år at fordøje en middag. Mangler vi enzymer, har vi typisk dårlig fordøjelse med forstoppelse og/eller meget luft i maven. Så er du i tvivl, om du mangler enzymer til at fordøje maden, så prøv at lægge mærke til din fordøjelse.

– Vi bliver født med et bestemt potentiale, så vi kan ikke øge antallet af enzymer i vores krop, men vi kan tilsætte enzymer gennem kosten og på den måde styrke vores helbred og velvære, siger Pia Birk.

Hvad er det så, vi kan spise for at booste vores enzymer?

– Rå frugt og grønt indeholder masser af de fordøjelsesfremmende enzymer. Så sørg for hver dag at spise masser af dem. Men husk, at du skal spise dem rå, så du ikke ødelægger de vitale enzymer. Når maden varmes op over 42 grader, ødelægger man nemlig enzymerne, siger Pia Birk. 

Nu tænker du måske, at du er nødt til at omlægge din kost og blive tilhænger af raw food bevægelsen ligesom Beyoncé, Demi Moore og Donna Karran, der er nogle af de kendisser, som lever af raw food. Men du behøver ikke udelukkende at spise raw food for at hjælpe din krop med at få mest mulig gavn af enzymerne.

– Det gælder om at spise så sundt og varieret som muligt og få en stor ration frugt og grønt hver dag. Mange mennesker har problemer med rå grøntsager. Så hvis du ikke er vant til at spise mange grøntsager, så væn dig til det ved f.eks. at spise en lille portion rå grøntsager før hvert måltid i starten, og så gradvist øge portionerne og spise grøntsager flere gange om dagen, siger Pia Birk.

Enzymer for din fordøjelse

Spis frisk frugt – især ananas, papaja og kiwi er rige på enzymer. Drik også masser af frugtjuice, som du selv presser.

Spis rå grøntsager og drik dem som selvpresset juice. Du hjælper din fordøjelse ved at spise råkost før hvert måltid.

Undgå at varme frugt og grønt over 42 grader, for det ødelægger enzymerne.

Spis nødder, spiret korn og kerner, f.eks. græskarkerne og solsikkekerner.

Vælg mælkesyregærede grøntsager, der kan købes i helsekostforretninger. Du kan også selv
gære dine grøntsager. Find opskrifter på nettet.

Alle former for spirer er rige på enzymer.

Prøv også hvedegræs juice. Hvedegræs indeholder mere end 30 enzymer og har mange helsebringende egenskaber.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du olieshot til hår og hud

Sådan får du mest ud af enzymerne:
Start med frugt og grønt, hvis du har problemer med fordøjelsen.

Hvis du ikke er vant til at indtage meget frugt og grønt, så trap langsomt op over en periode. 

Forsøg at få frugt og grønt til måltiderne til at fylde halvdelen af tallerkenen.

Spis også hyppigt frugt og grønt til mellemmåltider.

Tag det frugt og grønt frem om morgenen, som du skal spise i løbet af dagen. Saml det på
bordet. Så har du styr på, hvad du får spist i løbet af dagen.

Lav to madkasser – en med skårne grøntsager og en med skåren frugt. Det gør det lettere at få spist din daglige ration, når du ikke skal bruge tid på og have besvær med at tilberede dem i løbet af en travl arbejdsdag.

Drik en smoothie om morgenen med masser af bær og frugt. Lav den f.eks. med rismælk/soyamælk, proteinpulver, husk (loppefrøskaller), hørfrøolie, blåbær, jordbær og hindbær.

Husk dig selv på at spise to portioner grøntsager for hver portion frugt, du spiser.

Hvis du ikke får en god fordøjelse af at spise masser af frugt og grønt, kan du tage tilskud af enzymer, som kan købes hos helsekosten. Men start forsigtigt, for enzymer har en afgiftende effekt på kroppen og kan give reaktioner.

LÆS OGSÅ: D-vitamin-tilskud - nødvendige eller ej?