Kvinde hækler

Foto: Getty

Derfor er det så sundt at hækle

Hækling har nemlig en positiv effekt på dit mentale helbred.

Vi har tidligere fortalt, hvordan du kan strikke dig til et bedre helbred, og nu viser det sig, at hækling også kan have flere fordele end fine grydelapper, karklude og tøjdyr.

En undersøgelse, som University of Wollongong i Australien står bag, viser nemlig at hæklenålog garn kan have en positiv effekt på din sundhed.

Universitetet gennemførte en undersøgelse med over 8.000 deltagere, hvor de blev spurgt til deres hæklevaner. Undersøgelsen havde et stort flertal af kvindelige respondenter, nemlig 99 procent, hvoraf de aldersmæssigt spændte fra 41 til 60 år. Deltagerne hæklede de fleste af ugens dage, hvis ikke hver dag.

De to eksperter, der stod bag undersøgelsen, Pippa Burns og Rosemary Van Der Meer, kunne ud fra svarene konkludere, at hækling fik 90% af deltagerne til at slappe mere af, og 82 procent mente, at de blev gladere af at hækle. Over 70 procent mente også, at hækling forbedrede både deres hukommelse og koncentration.

"Resultaterne fra undersøgelsen viser, at hækling har mange positive fordele i form af øget velvære. Og netop de mange positive effekter kan med fordel tilskynde folk til at begynde at hækle som en form for terapi," siger Dr. Burns.

Hækling mod stress og søvnløshed

En anden undersøgelse fra the Craft Yarn Council viste, at op mod 90 % af de, der strikkede eller hæklede, fortalte, at netop deres håndarbejde var med til at reducere stress. 

Har du svært ved at sove, kan du med fordel også finde hækletøjet frem. Ifølge the American Counseling Association kan de gentagne bevægelser få både dit sind og din krop til at slappe af inden sengetid. Derved har hækling en form for mindfulness-effekt, netop fordi man kan fokusere på hvert søm, og hvordan krogen bevæger sig gennem maskerne. For større effekt kan man inkludere åndedrætsøvelser.

Så hvis du ikke allerede er i fuld gang med at hækle, er det bare med at komme i gang, lyder opfordringen herfra.

Lær at hækle lige her

Artiklen er først udgivet 4.11.2019, og opdateret d. 18.3.2020

Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi, Stress og Velvære