Dit ansigt afslører, hvordan din krop har det
SPONSORERET indhold

Dit ansigt afslører, hvordan din krop har det

Pletter på kinderne, bumser på hagen og mørke rande under øjnene er ikke bare irriterende onder, der kan fikses med en rens eller creme. De er ofte tegn på, at din krop ikke har det godt, og kan heldigvis afhjælpes ved at justere på din kost, så din krop bliver sundere, og din hud pænere.

Af: Susanne Knutzen Foto: Getty // Illustration: Wendy Plovmand
03. jan. 2024 | Sundhed | ALT.dk

Huden er vores største organ. Den er vores beskyttelse og vores visitkort. Den er også barrieren mellem det indre og det ydre, hvilket gør den til vores vejviser, hvis vi lærer at lytte til den og forstå de beskeder, den sender os. Huden betegnes som et sanseorgan, fordi den fx kan registrere smerte, tryk og berøring. Derudover er huden kroppens første forsvar mod mikroorganismer og ydre påvirkninger fra omgivelserne.

”En sund hud i balance har en pH-værdi på ca. 5,5. Denne pH-værdi hjælper med at opretholde en sund og stærk mikroflora i huden. Samtidig holder den skadelige bakterier og svampe væk, da de ikke kan leve i et surt miljø. Huden er altså meget mere end blot et betræk. Den er også ansvarlig for en række komplekse og forbundne processer med resten af kroppen og har stor betydning for dit overordnede velvære,” forklarer Shirley Maisted, der er holistisk hudterapeut og biopat. 

Hvis der er mangler eller ubalancer i din krop, vil huden i mange tilfælde forsøge at gøre dig opmærksom på det. Måske bliver huden tør og livløs, du får akne, eller huden bliver rød og irriteret. Uanset hvad gælder det om at forstå̊, hvad kroppen har brug for, så̊ din hud – og resten af dig – får det godt.

Tegn på, at noget er galt i kroppen

Det sidste organ, der får næring i vores økosystem, er huden. Hudens velvære er derfor betinget af, at der kommer gode næringsstoffer ind, at alle organer fungerer optimalt og kan udskille det, de skal, men også at hele kroppen har fået, hvad den har behov for, særligt når det drejer sig om ilt, væske og fedtsyrer.

Vores ansigt er inddelt i zoner, der kan afspejle organerne. Det vil sige, at hvis du har urenheder på fx hagen, kan den placering være en indikation på, hvor i kroppen der kan være noget galt.

”Som biopat er jeg også opmærksom på, hvordan du har det indvendigt, hvis du får en behandling hos mig. Hvis du fx har nedsænkede øjenlåg, spørger jeg til, hvordan din fordøjelse fungerer, og hvor ofte du er på toilettet. Jeg kan sagtens finde på at trække ned i de nedre øjenlåg for at se, om det er rødt eller hvidt i slimhinderne? Det indikerer, at du mangler jern og måske har en for lav blodprocent. Der er nemlig mange forskellige tegn på, at man skal dykke lidt dybere for at se, hvad der egentlig er hovedårsagen til, at huden i dit ansigt slår ud,” siger Shirley Maisted.  

Tegn, som du også kan være opmærksom på, er, om du har nok energi? Sover du godt? Hvordan er din menstruation? Og får du tømmermænd, når du drikker en lille smule alkohol? Alle disse tegn kan være indikatorer på, at der er ubalancer hos dig, og nogle organer kæmper, mens andre har gået i dvale. 

”Det handler meget om, hvordan du har det. Og når du har det godt, er du jo vital, huden har glød, og du bryder dig mere om dig selv.”

Den største sladderhank

Hvis du døjer med hudproblemer, hvor kilden ligger dybere end blot huden, kan du ikke smøre dig til en sund og smuk hud med cremer og andre skønhedsprodukter. For at komme de vedvarende hudproblemer til livs, må du finde ud af, hvad huden forsøger at gøre opmærksom på. 

ansigt-hud.jpeg

I et holistisk perspektiv er det vigtigt, at huden ikke bliver behandlet for hårdt. Hvis huden bliver overbehandlet, vil den ikke fungere optimalt. Ifølge Shirley Maisted vil hyppig brug af peelinger og dermaroller fjerne gavnlige bakterier og gode fedtsyrer fra huden. Den vil miste sin naturlige og velfungerende hudbarriere og fremstå̊ rød, irriteret og uden glød.

Huden i ansigtet er altså den største sladrehank, og den kan gøre dig opmærksom på, om der er noget galt. Når du døjer med hudproblemer, kan det ofte være tegn på, at der er et problem et andet sted i kroppen, som ligger til grund.

Det kan bl.a. være i dit fordøjelsessystem, hormonsystem, lymferne eller nyrerne. Mentalt kan stress påvirke både din hud, din krop og dit sind. Det kan medføre, at fordøjelsen går på standby i en stresset tilstand, da der er vigtigere ting for kroppen at koncentrere sig om. Langvarig stress udtrætter vores immunforsvar og lymfesystemet kan gå i stå og får ikke renset systemet godt nok, når vi er stressede.

Se, hvad dit ansigt afslører 

Hævede / mørke rande under øjnene 

Årsag: Nyrerne er belastede, hvilket de bliver af stress, eller hvis du sover for lidt og for dårligt. 

Løsning: Skab mere ro med regelmæssige måltider, og prøv at gå tidligt i seng de næste 28 dage. Sørg for at drikke rigeligt, både vand og grøn te, brændenældete og gyldenriste. Vand skal bruges til mange af kroppens processer. Huden skal fugtes indefra. Det optimale er at drikke ca. 1 1⁄2 liter i døgnet. Drikker du for meget, risikerer du at skylle gavnlige vitaminer og mineraler ud via urinen. Teerne er vanddrivende, hvilket hjælper nyrerne med at skabe balance. Hold øje med farven på din urin – den skal gerne være lysegul. 

Hævet over øjnene 

Årsag: Din lever og galde kan være belastet. Og hvis du i tillæg har dybe fuger som ligner et 11-tal mellem øjenbrynene eller slår ud i det område, er det tegn på en ubalance i leveren. 

Løsning: Du har måske i en periode gået meget i byen, spist lidt for meget chips eller andre fødevarer med dårlige fedtsyrer. Her er det også godt med væske, som vand og brændenældete, mens urter som salvie og rosmarin støtter og styrker din lever. 

Tør hud 

Årsag: Vind og vejr kan ofte være skyld i, at huden tørrer ud. Alle er lidt tørre i huden nu, hvor det er koldt udenfor og radiatorvarmt indenfor. Men huden er også det sidste, som får næring i kroppens økosystem. Så hvis du ikke får væske nok, eller der er rod i fordøjelsen, vil det kunne forårsage tør hud. 

Løsning: Du skal kigge på, hvad du spiser. Ryger der lidt for meget sukker og slik indenbords? Kroppen og din hud har brug for næringsstoffer fra sunde fedtstoffer, som du kan få fra bl.a. nødder og avokado. Et tilskud omega 3 især om vinteren er også godt, det samme gælder for Zink, som er god næring for din hud. En multivitaminpille vil derfor også være god. 

Urenheder ved næsen 

Årsag: Kan være tegn på problemer med fordøjelsen, og at der er en overvækst af fx candida eller andre svampe i dine tarme. 

Løsning: Det gælder om at skabe et sundt miljø i tarmene, så du får en overvækst af de gode bakterier i stedet for de dårlige bakterier. Det kan du gøre med pro- og præbiotika. Hvidløg er også godt for dine tarme. Og så skal du skære markant med på sukker og alkohol, fordi det kan svampene vokse sig store og stærke af.

Huden kan du smøre med Tea Tree Oil, fordi det er godt til at slå svampene ned med – det har en svampedræbende egenskab. Fugt en vatrondel med vand og Tea Tree Oil til at duppe rundt om næsefløjene – eller andre steder, hvor du kæmper med svamp. 

Urenheder på hagen 

Årsag: Det er the-never-ending-story for mange kvinder, fordi det er hormonbalancen, der er i ubalance. Det er derfor, at der ved ægløsning og menstruation ofte bliver ved med at komme noget frem igen og igen. 

Løsning: Sørg for, at din hormonbalance er i balance. Det er dog vigtigt at pointere, at stress også kan spille en rolle her, så hvis du har for meget kortisol eller adrenalin, kan det også komme til udtryk som bumser på hagen.  

Hold øje med dit blodsukker. Får du det stabiliseret, vil det have en gavnlig effekt på hormonbalancen. Hvis man stabiliserer sit blodsukker bedst muligt, falder der så mange brikker på plads i forhold til hormonerne generelt, menstruationen kan blive regelmæssig, mens PMS kan blive mindre udtalt. 

Vi kender alle de cravings, som kommer, når blodsukkeret er på vej ned. Det kan vække et monster, som kan være svært at styre. Jo mere stabilt dit blodsukker er, desto mindre får du disse cravings. Og når blodsukkeret er på plads, vil det være meget nemmere for hormoner generelt at finde et mere stabilt niveau.

Mit råd er ikke at få alt for mange kulhydrater, men i stedet at tanke op på grøntsager og protein – og meget gerne allerede fra morgenstunden, fordi du vil opleve at have færre cravings, fordi kroppen er mæt og tilfreds. Tag også gerne nogle mandler med i tasken, så hvis dine cravings kommer, mens du er på farten, har du nogle gode fedtsyrer at spise, i stedet for at købe en Mars bar.  

Pigmentpletter 

Årsag: Det skyldes højst sandsynligt solskader. Men jeg ser det også hos gravide, eller hvis du tager p-piller på grund af hormonerne. 

Løsning: Du kan med fordel arbejde med din lever, hvor akupunktur eller zoneterapi kan være en god ting.

Suppler med at indtage flere antioxidanter, der hjælper kroppen med at bekæmpe den stresstilstand, den er i, og som styrker huden. Spis grøntsager i stærke farver, f.eks. tomater, peberfrugter, spinat og bær. 

Store porer 

Årsag: Porerne bliver større og større med årene. Men hvis man i tillæg har haft hudproblemer, og trykket for hårdt på urenheden, har man udvidet porerne permanent. 

Løsning: Jo mindre man piller, jo mere får man løst problemerne.  

Renserutiner er altafgørende i første omgang, så hudproblemerne ikke accelererer. Jeg er ikke stor fan af for voldsom eksfoliering eller for mange syrer, som kan gøre huden rød og stresset, og som ender med at fjerne hudens mikrobiom, der har mange gode funktioner. Mange renser og skrubber huden for hårdt. Jeg er ikke stor fan af produkter, som skummer, fordi de vasker de gode ting, som er udenpå huden, af.  

Du skal have fat i lymferne og cellevæsken, som ligger under huden. Det kan du bl.a. gøre med en gua sha eller en børste, som sørger for, at affaldsstofferne bliver transporteret med lymfen ind under huden. Det er rolige blide strøg.  Kør fra næsen og ud mod hårgrænsen og ned ad halsen. De største lymfeknuder sidder lige ved kravebenet, så når du er færdig i ansigtet, så giv lige det område et par ekstra strøg.

Tørre læber

Årsag: Her spiller vejr og vind også en faktor. Når det er så koldt, slikker man sig på læberne, og så går det galt. Men det kan også være relateret til dine slimhinder. Jeg møder kvinder, der har været på stærke A-vitamin-kure, som går ud på at tørre slimhinderne ud for at komme hudproblemer til livs, og her er deres læber fuldstændig ødelagte.

Løsning: Smør læberne med en god læbepomade, og sørg for at drikke vand og at få omega 3 og gode fedtstoffer oveni. Og Zink.

Fine linjer og rynker

Årsag: Alder og et levet liv sætter sig selvfølgelig i ansigtet, fordi huden bliver mindre spændstig.

Løsning: Gode rutiner. Undgå de fire s'er: sol, smøger, stress og sukker. Hvis man skal prøve at gøre noget godt for sig selv allerede i 30’erne, er det de fire, man skal tænke over.

En børste, gua sha eller faceyoga er også godt, da det drænerer huden og sørger for at der er et flow. Og det gælder hele ansigtet – også øjnene.

Anbefalet til dig