Kalorier
SPONSORERET indhold

Her er de skjulte kalorier

Kan du ikke forstå, at du bliver ved med at veje to (eller flere) kilo for meget? Måske bilder du dig selv ind, at du spiser mindre og er mere sund, end du reelt er.

Af:: Christina Bølling
09. jul. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Enæringsterapeut Margrethe Roelsen oplever, at flere kvinder end tidligere er forvirrede omkring deres kost. Hendes klienter roder godt og grundigt rundt i begreberne sund og slankende, og en del har f.eks. fået en uvane med at spise nødder og tørret frugt i tide og utide eller drikke caffe latte i litervis. 

Mange kvinder er alt for opmærksomme på, hvad de burde spise i stedet for, hvad de egentlig har lyst til. Ernæringsterapeut Margrethe Roelsen vejleder om, hvordan man finder tilbage til en sund og naturlig måde at spise på, så der er både fornuft, nydelse og ordentlig ernæring i kosten.

Her er hendes råd til at fange de skjulte kalorier i din kost og på en forholdsvis nem måde forandre din kost, så du både bliver sundere og får lettere ved at holde vægten.

Se galleriet: Her er de skjulte kalorier

Dit system tæller ikke kalorier
Hvis du spiser mere, end du forbrænder, tager du på. Så langt, så godt. Men din krop tæller ikke kalorier, ligesom den skelner mellem de forskellige slags kalorier og håndterer dem forskelligt. Der f.eks. forskel på, om du spiser varme eller kolde kogte kartofler. De kolde mætter i længere tid og stivelsen nedbrydes langsommere i kroppen, end hvis de er varme. Mandler og flødeskum – selvom du spiser samme mængde kalorier – bliver også behandlet anderledes.

Det kan skyldes kostfibrene, som er længere tid om at blive fordøjet, og som måske passerer ufordøjet gennem systemet (i hvert fald en del af dem). Vi ved faktisk ikke helt, hvorfor og hvordan kroppen nedbryder og optager fødevarerne, men meget tyder på, at nødder ikke feder så meget som slik, selvom man får lige mange kalorier fordelt på enten slik eller nødder. Det betyder ikke, at du kan spise ubegrænset af mandler, men at du ved generelt at vælge naturlige, uforarbejdede fødevarer, som er fiberrige og grove opnår større mæthed og sundhed per kalorie.

Vægttab: Du tager formentlig mindre på af de grove, fiberrige kalorier.

Læs også: Bliver du tyk af de her 10 ting?

Fjern (ikke alle) kulhydraterne
Lige nu er det især sukkeret, mange kvinder er bange for. For nogle år siden var det fedtet. Generelt er det ikke en god idé, at man bliver for kategorisk i forhold til sin kost. I stedet for at inddele mad i to grupper: Mad, der er okay og mad, der ikke er okay, skal man undlade enhver form for fanatisme. Bedst og længstvarende mæthed opnår du til enhver tid, når du kombinerer de tre næringskilder: protein, fedt og kulhydrater i samme måltid. Faktisk anbefaler Margrethe Roelsen sine klienter at kigge på deres kostvaner hver tredje uge. Se tilbage og tjekke om, de er begyndt at spise for meget af den samme slags mad, variation er godt. Husk kulhydrater (de langsomme) skal du ikke undgå, de er „føde“ for hjernen.

„Jeg får mindst seks om dagen… frugt, altså!“
På mange arbejdspladser har man droppet slikket og turene til slikautomaten og i stedet fået en frugtordning. Det kan være en kurv med frugter, man kan gå op nippe af i løbet af dagen. Det kan også være en kaloriefælde, for når Sundhedsstyrelsen siger seks om dagen, så mener de altså højst to stykker frugt og fire portioner grøntsager. Mange tror, at de kan spise løs af frugt. Igen må du skelne mellem sundhed og kalorier. For det er klart, at det er bedre at undgå E-numre, hvidt sukker og farvestoffer i slik – og få naturligt frugtsukker og væske (frugter er jo rige på vand) i stedet for vingummi, men det er egentlig ikke sundt at kaste seks stykker frugt i sig om dagen.

Vægttab: 7 kg på et år. Ved at gå fra seks stk. frugt om dagen til to stk. frugt og fire stk. grønt er der 150 kalorier at spare om dagen = 7 kg på 365 dage.

„Jo mere sundt jeg spiser, jo sundere bliver jeg“

Du risikerer desværre at blive tyk, hvis du spiser store mængder mad. Også selv om det er sundt. De nye superfoods forleder os til at tro, at jo mere avocado, olivenolie, gojibær og jo flere blåbær, vi spiser, jo sundere bliver vi. Men sådan hænger det ikke sammen.

– Jeg ser ofte folk spise halvanden avokado til frokost med rugbrød, og det er alt for meget fedt. Avokado er jo egentlig ikke rigtig en grøntsag. Ernæringsmæssigt – hvis du kigger på den kemiske sammensætning – så er det jo fedt, sundt fedt bevares, men fedt. Og kroppens behov for fedt er altså ca. 25 procent af de daglige kalorier, så når du har spist sådan en avokadofrokost, har du måske 5-10 procent (omkring 175 kalorier) af din fedt-reserve tilbage at rutte med til resten af dagen, siger Margrethe Roelsen.

Er du nuts?
Kerner, nødder og frø er blevet populære. Blandt andet fordi de indeholder de sunde fedtstoffer, som mange af os tidligere var bange for at spise, fordi det tidligere hed sig, at fedt fedede. Der er mange, der er begyndt at spise nødder som et sundt mellemmåltid i stedet for brød eller slik. Det hedder sig, at nødder stabiliserer blodsukkeret, men det passer ikke helt. Forskellen på nødder og hurtige kulhydrater er, at nødder ikke får blodsukkeret til at stige hurtigt og falde ligesom sukkeret gør. Men mange har fået en uvane med at spise nødder i stedet for rigtig mad, og det duer ikke. Hvis du spiser sundt, elsker nødder, og lige vejer to kilo for meget, så kan du spare 100-300 kalorier ved at spise færre nødder – eller droppe dem en periode om nødvendigt.

Vægttab: 0,5 kilo på 10 dage.

Læs også: Sådan får du bugt med bulerne

Pas på kaffen
Caffelatte er den store kaloriebombe for mange, der egentlig opfatter en kaffe – bare den er med minimælk – som harmløs. Men det bliver jo hurtigt til tre kopper kaffe i løbet af dagen med masser af mælk. Og det er altså også kalorier. Faktisk 400-500 kalorier om dagen.

Vægttab: 1 kg på 15 dage.

Alkohol
Vin er de sidste to kilo for rigtigt mange. Og det er jo kalorier, som kroppen slet ikke har brug for. Selvom man siger, at vin indeholder sunde flavonoider, men dem behøver du jo ikke drikke vin for at få. Du kan drikke druesaft uden alkohol og få samme effekt eller bare spise generelt sundt. Alkohol er unødvendige kalorier, det belaster udelukkende kroppen, blandt andet leveren, som ikke kan tage sig af sine normale rensningsfunktioner så længe, du har alkohol i kroppen. Drikker du omkring de anbefalede syv genstande ugentlig, kan du aflaste den og spare ca. 700 kalorier ved at skære ned til det halve.

Vægttab: 0,5 kg på 30 dage.

Se din kost i øjnene
Madlog.dk kan du for 49 kr. for fire uger holde styr på dit kalorieforbrug. Det er ikke meningen, at du skal tælle kalorier hver dag, med mindre du har et alvorligt vægtproblem. Det kan dog være en god øjenåbner at blive bevidst om, hvad du spiser, hvornår og hvorfor.