Løb og menstruation
SPONSORERET indhold

Hvornår på måneden løber du bedst?

Regelmæssigt løb = regelmæssig cyklus? Christina Bølling kigger på, hvordan din cyklus påvirker dine løbepræstationer.

Af: Christina Bølling
07. nov. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Er løb og menstruation mon en god kombination – eller en knap så god?

Mærkeligt spørgsmål, for det slog mig, at jeg egentlig aldrig har tænkt over det. Sjovt nok har de fleste kvindelige løbere overvejet alle mulige præstationsfremmende detaljer såsom, om det mon er bedst at holde fingrene varme på vinterens forfrosne løbeture "i løbehandsker eller i et par løbeluffer".

Vi får tjekket løbestil hos en professionel og overvejer at anskaffe et avanceret GPS-løbeur, men har nærmest glemt, at der sker noget ganske særligt hver måned – som måske påvirker løbelyst og -evner.

LÆS OGSÅ: Må du løbe, når du er forkølet?

Forklaringen er formentlig den simple, at det for de fleste kvindelige løberes vedkommende ikke påvirker dem eller deres løb. Tværtimod. Typisk vil eventuelle menstruationssmerter aftage, fordi de bliver påvirket, når kroppen frigiver endorfiner under aktivitet. Jo hårdere, jo bedre. Især intervaltræning og bakketræning kan anbefales frem for en Panodil ved 'menstruationsværk'.

Mange kvinder føler faktisk, at de løber bedre (især på de lange ture) under menstruationen, og at en hurtigt spurt kan mindske følelsen af at være 'træt og fedtet', når man har PMS.

Ifølge det amerikanske fagtidsskrift Runner's World er absolut hverken grund til at springe halvmaraton'et eller træningen over, fordi det falder sammen med menstruation eller ægløsning. Til gengæld er det godt at vide, hvilke fordele og ulemper, der er ved forskellige tidspunkter i cyklus.

3 vigtige facts om cyklus og løb
1. Drik rigeligt omkring ægløsning og ved PMS, hvor du føler dig oppustet og træt – det gør løbeturene lettere. Tag også gerne lidt mindre tøj på, drop måske huen eller nøjes med pandebånd.

2. Løb kort og hurtigt de første 14. dage af cyklus – fra 1. menstruationsdag frem til ægløsning (kroppen bruger åbenbart mest kulhydrat her, mens østrogenniveauet er lavere).

3. Løb langt og langsomt de sidste 14. dage af cyklus fra ægløsning til menstruation (kroppen bruger åbenbart primært fedt som energikilde, når øtrogenniveauet stiger.

P.S. Det farligste ved kombinationen menstruation og løb er, når overdreven træning, især hos unge piger, medfører, at menstruationen ophører. Det er ikke godt.

P.P.S. En ekstra positiv nyhed til kvindelige løbere er, at kvindelige atleter producerer en mindre kraftig form for østrogen end deres inaktive søstre, konsekvensen er, at løberne har halvt så stor risiko for at udvikle brystkræft og livmoderkræft som andre kvinder, og 2/3 mindre risiko for diabetes.

Kilde: shutupandrun.com og Runner's World Magazine

LÆS OGSÅ: Her er den ultimative øvelse til løbere