Forelskelse
Foto: Getty Her er 5 spørgsmål, du kan stille dig selv, hvis du overvejer at gå fra dit parforhold.

Forelskelse

Kærlighed i krise: 5 tips, der kan fikse dit parforhold

Er det her den store kærlighed eller en mellemstation? Når forelskelsen er dalet, og I har den samme konflikt for 117. gang, så begynder tvivlen at nage. Er jeg sammen med den rigtige? Her er 5 spørgsmål, du kan stille dig selv, hvis du overvejer at gå fra dit parforhold.

1. Hvorfor er jeg sammen med dig?

Engang var det centrale spørgsmål: Kan jeg gå fra mit parforhold? I dag er det spørgsmål forholdsvist enkelt at besvare, for ja, det kan du godt. Hvis du vil. Så kan du. Det er et af de store fremskridt, vi nyder i dagens Danmark, at hverken mænd eller kvinder er tvunget til at blive sammen, for skilsmisse er fuldt legalt. Derfor er dette spørgsmål også meget mere presserende: Hvorfor skal jeg blive? For hvis du kan gå, skal du føle, at det giver mening, at du bliver. Du skal vide, hvorfor du er sammen med præcis ham eller hende. For det er ikke et tilfældigt valg. Det er dit valg. Så hvorfor valgte du din kæreste første gang? Hvad giver mening i jeres parforhold? Tænk over det. Tænk lige nu. Tænk igen i morgen. Saml dine tanker og se, hvor de fører dig hen over lidt tid. Måske er der ikke et gyldent svar, men giv dig selv tid til at tænke over, hvad der giver dig mening i jeres forhold.

2. Hvor kommer tvivlen fra?

Tvivl og ambivalens er frihedens følgesvende. Derfor kan du lige så godt byde dem velkommen. Og når nu de er der, så lær dem lidt bedre at kende. Stil din tvivl åbne spørgsmål som: Hvor kommer du fra? Hvad vil du mig? Hvad kan jeg lære af dig? Tvivl er ikke en dårlig ting. Det er et signal om, at der er noget, du skal reagere på. Men i stedet for at bekymre dig om, at du tvivler, så bliv helt klar på, hvad der skaber din tvivl. Bliv så klar, at du kan skrive det bag på et visitkort som: ”Din måde at være far på gør mig i tvivl” eller ”du altid arbejder meget” eller ”vores sexliv føles som en spændetrøje”. Når du har det svar, kan du begynde at tage fat i den konkrete udfordring og se, hvad der så sker mellem jer.

LÆS OGSÅ: Taler I forbi hinanden?

3. Hvad elsker du ved din kæreste?

Engang blev du vildt forelsket, fascineret eller bare helt rolig og glad indeni, når du var sammen med ham. Tænk tilbage på jeres bedste tider sammen og stil ind på, hvad du var vild med. Hvad tiltrak dig ved ham? Hvad gav dig sommerfugle i maven og ro i sjælen? Hvis der er noget, du lige nu er vred over eller ked af, så læg det lige til side et øjeblik og forbind dig til det menneske, du engang valgte at være sammen med. Skriv gerne 3-5 konkrete egenskaber ned, som karakteriserer din kæreste, og som du virkelig værdsætter. Dette skal også med i overvejelsen over, om du er det rigtige sted. Selvom det lige nu er nat, og du ikke kan se solen, betyder det ikke, at den er væk. Sådan er det også med det gode i andre. Vi kan ikke altid se det, når vi står midt i konflikt og kriser, men det er der stadig.

4. Kan du være dig selv?

Livet er for kort til at blive levet med en konstant følelse af ikke at kunne være den, du er. Derfor synes jeg, du skal spørge dig selv, om du er ”dig” sammen med din kæreste. Hvis du nu holder igen med at vise, hvem du er, så tro ikke, at det er din kærestes skyld. Der er kun én, som kan vise, hvem du er. DIG. Så måske er det et sted at begynde? Vær dig. Med alt hvad du er. Så må din kæreste tage dig derfra.

LÆS OGSÅ: Sådan puster du nyt liv i dit parforhold

5. Hvor glad er du generelt?

Hvis vi nu siger, at glæde kan måles på en skala fra 1-10. Hvor glad er du så i dit parforhold? Giv det et konkret tal. Og så et opfølgende spørgsmål: Hvor længe har dette været dit tal? Hvis tallet er lavt, og det har været dit tal i kort tid, så ville jeg slå koldt vand i blodet og tage det ganske roligt. Hvis det har været dit tal i lang tid, så er jeg mere bekymret på dine vegne. En ting er, at noget er lavt, svært eller udfordrende lige nu. Måske står I bare med en stor udfordring eller har ramt et dødvande? Det er overordnet mere problematisk, hvis du generelt ikke er glad i dit parforhold. Det tyder på, at det ikke er situationen, men noget mellem jer, som ikke gør dig glad. Det vil jeg råde dig til at tage alvorligt og blive klogere på, hvad handler om.

Parforholdet anno 2018

De ældste kvinder, du kender, var unge i en verden, hvor børn uden for ægteskabet var forbundet med social udstødelse. Hvor sex kun skulle foregå i ægtesengen uden særligt fokus på kvindens nydelse. Hvor parforholdet var lig med ægteskab, og til døden jer skiller. Heldigvis er vi i dag frie til at vælge sex, børn og nydelse til uden parforhold. Ligesom vi er frie til at blive skilt. Det er et stort privilegium, men det sætter også pres på parforholdet.

OM EKSPERTEN

DAISY LØVENDAHL er personlig rådgiver, foredragsholder, har en kandidatgrad i filosofi og kommunikation og er forfatter til bøgerne ”LEV” og ”ELSK”. Hun har stor erfaring med at guide sine klienter gennem det moderne livs udfordringer, så der er plads til både kærlighed, familie og karriere. Bor i København med sin mand og deres to børn. Læs mere på Daisylovendahl.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold, Psykologi og Daisy Løvendahl