Styrk parforholdet
SPONSORERET indhold

Sådan puster du nyt liv i dit parforhold

Når parforholdet har varet i mange år, kan der opstå en længsel efter at få lov at opleve det hele igen, ikke mindst forelskelse og vildt begær. Hvis du kan tale med din partner om det, kan det styrke jeres relation – for han har det sikkert på samme måde.

Af: Birgitte Aabo Foto: Getty
03. feb. 2017 | Sundhed | Hendes Verden

Under et blomstrende æbletræ sidder et gammelt par i deres have og nyder hinandens selskab, mens de smilende iagttager børne- og oldebørn, der tumler omkring dem.
Det er det drømmebillede, Daisy Løvendahl har af sin egen og ægtefællens fælles alderdom – og som personlig rådgiver har hun mødt mange andre mennesker, der deler drømmen om en livslang relation til partneren. En drøm, som ofte udfordres.
– Mange af mine klienter kommer til mig i begyndelsen af 40’erne og siger, at de elsker deres partner, men de har samtidig en længsel efter at opleve at være forelskede igen. De har svært ved at forlige sig med, at de har oplevet deres bedste kys og aldrig mere skal opleve den frydefulde følelse af bare at holde i hånd og det at begære og blive begæret vildt, siger Daisy Løvendahl, der er aktuel med bogen ELSK.

LÆS OGSÅ: Fokus på sex: Er det virkelig så sundt, som de siger?

Behov for det livslange forhold
Hun mener, at vi i en tid med radikale forandringer og højt tempo mere end nogensinde har brug for det tætte, livslange parforhold. 

– Vi kan få sex, økonomisk tryghed og familie uden et forhold, men de fleste ønsker alligevel en livspartner, de kan elske og begære gennem hele livet og dele hverdagen, børnene og livets udfordringer med. Der er en lykke og en glæde forbundet med dybe og tætte forhold, som ikke kan erstattes af noget andet. Den opfattelse deler mange af hendes klienter formentlig, men de er i tvivl om, hvad de skal stille op med de modstridende behov, de mærker vokse i sig. 

– Nogle bruger vendingen: ”Jeg er ikke færdig endnu.” Selv om de udenpå er kontorchef eller karrierekvinde og meget voksne, føler de også, at de rummer en 17-årig, der vil danse på stranden.

LÆS OGSÅ: Er der knas i parforholdet? Her er tips til at fikse det og gøre det endnu bedre

Del med din partner
Daisy Løvendahl opfordrer ofte klienter i den situation til at dele deres tanker. 
– Måske har din partner det på samme måde, og hvis I prøver at lytte åbent til hinanden og tør fortælle, hvad I hver især drømmer om og savner, kan det bryde rutinen. Eksempelvis havde jeg et par, der udlevede en fantasi om, at han kom hjem og fandt hende bundet, hvorefter han tog hende med en vis voldsomhed. Da de havde prøvet det, fandt de ud af, at det ikke rigtig fungerede, men det havde stadig brudt rutinen. Andre gange kan det føre til en mere varig ændring i seksuallivet at tale om tingene. 

Vælger du i stedet at holde din længsel og fantasier for dig selv, kan det skabe afstand. 

– Den bliver gradvis større og svækker forholdet. Specielt hvis det ender med utroskab og dermed næsten uundgåeligt løgne, siger den personlige rådgiver og understreger, at hun ikke opfordrer par til at blive sammen for enhver pris.

– En god løsning kan sagtens være at gå fra hinanden. Men hvis du ved, at du elsker din partner, eller er i tvivl, om du gør det, så er problemet måske, at forholdet er sandet til, måske fordi der er meget praktik at forholde sig til i hverdagen, specielt hvis I har børn. Omvendt er børn også ofte den åbenlyse grund til at blive sammen, og når de flytter hjemmefra, opstår et tomrum. 

– Så er det ikke altid længere åbenlyst, hvad man skal med hinanden, og det kræver, at man taler med sin partner og prøver at finde nye veje og meninger sammen. Kan man det, kan man blive blandt dem, der har en partner, som har været med hele vejen – en livsledsager.

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Hvilken sextype er du?

5 TIPS: SÅDAN STYRKER DU DIT FORHOLD

25 ting, jeg elsker ved dig
Se din kæreste/mand i øjnene, og fortæl ham, hvad du elsker ved ham. Når du skal nævne så mange ting, giver det plads til sjove og skæve komplimenter.
3 styrker, jeg ser i dig
En styrke kan være en grundlæggende egenskab eller noget, din kæreste gør i hverdagen.
Tak, fordi du...
Giv kæresten fuld opmærksomhed en gang om dagen, og sig tak for noget, han eller hun har gjort. Det kan sagtens være en hverdagsting, for det er dejligt at få tak og en kilde til glæde at sige det.
Morgendate
Når hverdagen er travl, må det klassiske stævnemøde ofte opgives, så prøv i stedet en morgendate. Sæt tid til hinanden på en morgendate, brug en halv time på en lokal cafe sammen, når børnene er kommet af sted.
Vælg dig selv til
Genoplad din energi, og vær alene indimellem, så har du mere at give din kæreste, når I mødes igen.
Kilde: Daisy Løvendahl, forfatter og personlig rådgiver, daisylovendahl.dk 

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du er forelsket?

LÆS OGSÅ: 6 myter om sex: Hvad er sandt & falsk?

LÆS OGSÅ: Sådan kan du styrke dit parforhold med 20 minutter hver dag